Tgrt Haber
17 Nisan 2019 06:54

S-400’ler İstanbul ve Ankara’yı koruyacak

Akar, hava savunma sistemi S-400’lerin görevinin muhtemelen Ankara ve İstanbul’un savunması olacağını söyledi.

S-400’ler İstanbul ve Ankara’yı koruyacak
s-400,abd,istanbul,ankara,rusya

Millî Savunma Bakanı hava savunma sistemi S-400’lerin teslim tarihine ilişkin, “Son görüşme sırasında Rusya tarafından ‘haziran’ telaffuz edildi” dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ile Amerikan-Türk Konseyi (ATC) tarafından düzenlenen “37. Ortak Yıllık Konferans” vesilesiyle ABD’de bulunan Bakan Akar Türk gazetecilerle bir araya geldi. Türkiye’nin hava ve füze tehdidiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Akar, Patriot tedariki konusunda ABD’nin teklifine ilişkin “Füze ve hava savunma sistemleriyle alakalı kriterlerimiz belli. Bazı iyileştirmeler oldu. Şimdi yoğun bir şekilde çalışma devam ediyor” dedi.
Akar, iki ülke ilişkilerinde ayrıştırıcı ve ültimatom dilinin kullanılmamasının önemine değinerek, S-400 tedariki ve F-35 projesinin birbirine bağlanmaması gerektiğini belirtti. “F-35 savaş uçakları ile S-400’lerin yakın konuşlandırılması durumunda birbirlerinin teknik bilgilerini alabileceği”ne yönelik tartışmaları hatırlatan Akar, şunları söyledi:

NATO’YA ENTEGRE EDİLMEYECEK
S-400 Suriye’de konuşlu ama İsrail’in yakın mesafede konuşlu F-35’leri var. Baltık ülkelerinde de buna benzer durumlar var. Biz diyoruz ki ‘Gelin oturalım, teknik bakımdan yapılması gereken neyse konuşalım.’ Biz bunları NATO sistemlerine entegre etmeyeceğiz. Ayrıca bizim millî olup da NATO için çalışan unsurlarımıza da entegre etmeyeceğiz. Bunlar bağımsız, ayrı bir şekilde çalışacaklar. Muhtemelen Ankara ve İstanbul’un savunması olacak S-400’ün görevi. Diğer taraftan da F-35’lerin yeri ise Malatya. Burada yatırımları yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Arada ciddi bir mesafe var. Hakikaten teknik bakımdan alınması gereken tedbirler varsa yapalım. O konuda açığız.
Akar, S-400 bataryalarının teslimatları konusunda ise “Son görüşme sırasında Rusya tarafından ‘haziran’ telaffuz edildi. Kesin demeyelim ama telaffuz edildi” dedi. Sistemlerin Rusya’dan alındıktan sonra üçüncü bir ülkeye satışının tamamen gündemden çıkıp çıkmadığı sorusuna da Akar “Ayrıntıya cevap vermek çok varsayım, öyle bir veri yok” diye konuştu.

DOĞU AKDENİZ'DE ARTIK KUŞ UÇURTULMAYACAK
Türkiye’nin S-400 almasına ABD çok sert bir biçimde karşı çıkıyor. Bu karşı çıkışın sebebi yalnızca Rusya ile ‘düşman’ olması değil. S-400 alımının Türkiye açısında çok kritik bir önemi var. Alman dergi Stern’de yayınlanan bir yazı buna dikkat çekildi. Stern’de yer alan yazıya göre, ABD dünyanın her ülkesinin hava sahasında gizli jetleriyle uçabilen bir ülke. Dolayısıyla Türk hava sahasında da başta Akdeniz olmak üzere radar görünmeden uçabiliyor.
S-400’lerin en önemli özelliği ise görünmez olarak nitelendirilen uçakları tespit edebilmesi.

ANKARA’NIN ETKİSİ ARTACAK
S-400 bataryalarının Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki etkisini büyük ölçüde artıracağına dikkat çekilen yazıda “Ankara’nın iradesi dışında, havadaki kimse bu alanda çalışamaz” ifadesi kullanıldı.
Bu durum ise ABD’nin S-400’lere niçin bu denli karşı çıktığını açıklıyor. Dergide ayrıca Rusya’nın teklifinin ABD’nin teklifinden çok daha iyi olduğu belirtiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...