Tgrt Haber
25 Temmuz 2022 06:42 - Güncelleme : 25 Temmuz 2022 09:40

Tahıl koridorunun işleyişinden Türk amiral sorumlu olacak! Gemilere adım adım takip sistemi kuruldu

Dünyanın merakla beklediği 'buğday krizi' İstanbul'da atılan imzalar ile çözüldü. Türkiye'nin yoğun çabası sonrası atılan imzaların detayları ise netleşmeye başladı. Tahıl Koridoru’nun koordinasyon merkezi Levent’te olacak. 20 kişilik ekibin başında da Türk amiral olması planlanırken gemilerin güvenliği limandan itibaren adım adım takip edilecek.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Tahıl koridorunun işleyişinden Türk amiral sorumlu olacak! Gemilere adım adım takip sistemi kuruldu
tahıl koridoru,türkiye,rusya,bm

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük çabası ve yoğun diplomasi trafiği ile Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM Dolmabahçe’de ‘tahıl koridoru’ anlaşması imzaladı. Tahıl krizini İstanbul’da çözen anlaşmanın detayları ise netleşmeye başladı.

ADIM ADIM GEMİLER TAKİP EDİLECEK

Operasyonun İstanbul Levent’teki Milli Savunma Üniversitesi’nde kurulacak Ortak Koordinasyon Merkezi’nden yönetilmesi planlanıyor. Heyette asker ve siviller de olacak. Uluslararası ‘Tahıl Masası’nın merkezinde ise 20 kişi görev alacak. Rus ve Ukrayna heyetleri için ayrı masa hazırlandı. Merkezin emir-komutası Ankara’nın belirleyeceği amiralde olacak. Gemilerin güvenliği limandan itibaren adım adım takip edilecek. Yapılan değerlendirmelere göre merkezin kısa sürede faaliyet geçmesi öngörülüyor.

BELİRLENEN KORİDOR ÜZERİNDEN GEÇİŞ YAPILACAK

Ukrayna limanlarına transit bir şekilde giriş yapacak gemilerin belirlenen güvenli koridor üzerinden Ukrayna’ya geçişi sağlanacak. Ukrayna karasularındaki faaliyetler, Ukrayna sorumluluğunda olacak. Gemilere yükleme Odesa, Chernomorsk ve Yuzhn Limanlarından yapılacak.

İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI DEVREYE SOKULABİLECEK

Bütün sivil gemiler Ortak Koordinasyon Merkezine kayıtlı olacak. Gemilerdeki malzemeler ayrıntılı olarak merkeze bildirilecek. Ürünün yüklendiği liman da teknik olarak izlenecek. Herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için gemilerin güvenliği uzaktan kontrol edilecek. Gerektiğinde insansız hava araçları takip için devreye sokulabilecek. Anlaşmayla yaklaşık 20 milyon ton tahılın dünyaya sevkinin önü açılması planlanıyor.

 

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...