Tgrt Haber
05 May 2022 15:03 - Güncelleme : 05 May 2022 16:00

Korkutan araştırma! Omicron, Delta'yı yok etmedi, geri dönebilir

Bilim insanları Covid-19 varyantları ile ilgili çarpıcı bir araştırmaya imza attı. Araştırmaya göre, daha öldürücü olan Delta varyantının kendinden önceki varyantları yok derken Omicron varyantının Delta’yı ortadan kaldıramadığını ortaya koydu. Araştırmalara göre Delta yeniden yaygın ve baskın hale gelebilir.

Bilim dünyası Omicron'un Delta varyantını yok edeceğini düşünüyordu.
Bilim dünyası Omicron'un Delta varyantını yok edeceğini düşünüyordu.

2 yıldır dünyayı kilitleyen Covid-19 virüsünün hızı yavaşlamış durumda. Pek çok ülkede maske, mesafe gibi yasaklar yavaş yavaş ortadan kalkıyo. Ancak İsrail'in Negev Ben-Gurion Üniversitesi'nden yapılan yeni bir araştırma durumun göründüğü kadar parlak olmadığını ortaya koyuyor. Çünkü araştırma Delta varyantının kendinden önceki varyantları yok derken Omicron varyantının Delta’yı ortadan kaldıramadığına dikkat çekti. Araştırmalara göre Delta geri dönebilir ve yeniden yaygın ve baskın hale gelebilir.

MASKELERİ ATMAYIN

Bilimsel makale, Delta varyantının yeniden ortaya çıkabileceğini öne sürüyor. Hakemli dergi Science of the Total Environment'da yayımlanan yazı "Gelişmekte olan bir pandemiyi yönetmek: Omicron yükselişi sırasında Delta varyantının şifreli dolaşımı" başlığı altında yayınlandı. 2019'un sonunda ortaya çıkan ilk yeni Koronavirüs Alpha, ardından Beta (ilk olarak Güney Afrika'da tespit edildi), Gama (ilk olarak Brezilya'da tespit edildi), Delta (Hindistan'da kendini gösterdi) ve çeşitli alt varyantlar geliştiren ve tüm dünyaya yayılan daha bulaşıcı ama daha hafif Omicron.

Prof. Ariel Kushmaro ve Dr. Karin Yaniv'e göre, Delta varyantı kendisinden önceki varyantları yok ederken Omicron Delta'yı ortadan kaldırmadı.

GÜÇLENMESİ MÜMKÜN

Bilim dünyası, Delta’ya göre daha bulaşıcı olan ancak ölüm oranları düşük olan Omicron’un Delta’yı dünyadan sileceği ya da daha az ölümle toplumda bağışıklık kazandıracağına dair iyimsem düşüncelere sahipti. Omicron toplumsal bağışıklık kazandırsa da Delta’yı ortadan kaldırmış değil. Etkisi geçen yıla oranla hayli düşük olan Delta’nın yeninden güç kazanması mümkün.  

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...