Tgrt Haber
01 Temmuz 2023 12:48 - Güncelleme : 01 Temmuz 2023 13:37

Bayram sonrası evi hızlıca temizlemenin püf noktası! Temizlenmemiş tek bir yer kalmıyor…

Misafirlerin ağırlandığı dolu dolu geçen bayram sonrası ev temizliği birçoğunun gözünü korkutuyor. Nereden başlayacağını bir türlü bilemeyenler için vereceğimiz püf noktaları hem daha az efor sarf etmenizi hem de başarılı bir temizlik yapmanızı sağlıyor.

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Bayram sonrası evi hızlıca temizlemenin püf noktası! Temizlenmemiş tek bir yer kalmıyor…
temizlik tüyoları

Kültürel bir gelenek olan bayramlardaki ev ziyaretleri Türk halkının vazgeçilmezi… Keyifli geçen bayram sonrası işin yorucu kısmına geçmek üzereyiz. Bayram sonrası temizliği için kolları sıvamaya hazırlananlara bazı basit ve etkili tavsiyelerimiz var. Evi temizlerken uygulayacağınız bu püf noktaları ile kısa sürede tertemiz evinize kavuşabilirsiniz.

PRATİK EV TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

Avansas.com'dan derlenen bilgiye göre; Hangi odayı temizlerseniz temizleyin, temizliği her zaman yukarıdan aşağı doğru yapmalısınız. Önce tavan, duvarlar, camlar, mobilyalar ve en son yerler şeklinde ilerleyebilirsiniz. Böylelikle tozların dağılmasını önleyerek daha etkili temizlik sağlayabilirsiniz. Eğer odanın tüllerini ve perdelerini yıkayacaksanız, temizliğe başlamadan önce onları makineye atmalı, diğer yandan yağ çözücü, kireç çözücü gibi lekeler üzerine beklemesi gereken leke çıkarıcıları sıkarak zaman kaybetmeden diğer işlere başlamalısınız. Böylece siz diğer işleri yaparken bir yandan lekelerin çözündüğünü görebilir, oda temizlenene kadar tüllerin tertemiz olduğunu görebilirsiniz.

KLOZET TEMİZLİĞİ DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ KADAR ZOR DEĞİL

Klozet temizlemek sizin için bir matematik problemi kadar zor görülebilir. Ancak doğru yerden başlarsanız, kısa sürede ve en hijyenik şekilde temizliği tamamlayabilirsiniz. Temizliğin püf noktaları arasında ilk sırada nereden başlayacağınızı bilmek yer alır. Klozet dışarıdan içeri doğru temizlenir. Yani önce dış yüzeyler, sonra kapak içi, oturulan kapak, ardından klozet içi temizlenmelidir. Klozetin içine temizleyici sıkarak kapağı kapatın ve dışını güzelce silin. Siz iç kısmın temizliğine geçerken beklettiğiniz temizleyici sayesinde içerideki kirlerin çözüldüğünü fark edebilirsiniz. Dış yüzeyleri süngerle, iç kısmı ise kalın bir fırça ile ovalayabilirsiniz. İz kalmaması için tüm yüzeyleri nemli bir bezle durulamalı ve ardından kurulamalısınız. 

Bayram sonrası evi hızlıca temizlemenin püf noktası! Temizlenmemiş tek bir yer kalmıyor…

HANGİ ÜRÜNÜ NEREDE KULLANACAĞINIZI BİLİRSENİZ HIZ KAZANIRSINIZ

Ev temizliği püf noktaları verirken birçok kişi öncelikle kullanılacak temizleyiciden bahseder çünkü hangi ürünü nerede kullanacağınızı bilmek hız kazanmanın sırrıdır. Eğer sorun kireçse kireç çözücü veya klorsuz çamaşır suyu kullanabilirsiniz. Yağlardan kurtulmak için yağ çözücü, bulaşık deterjanı veya amonyaklı temizleyiciler tercih etmelisiniz. Mikroplarla mücadele için klorlu çamaşır suyu kullanabilirsiniz. Deterjanları hiçbir şekilde birbirine karıştırmamalı ve temizlik yapılan alanları iyice havalandırmalısınız. Çok amaçlı doğal temizlik solüsyonunu evinizin her odasında güvenle kullanabilirsiniz. Kolay uygulama için fısfıslı şişelere doldurmayı deneyin.

OYUNCAK TEMİZLİĞİ

Çocukların plastik oyuncaklarını boş bir bulaşık makinesine doldurarak bulaşık makinesi deterjanı ile yıkayabilirsiniz. Bu esnada oyuncakların yanında hiçbir bulaşığın olmadığından emin olmalısınız. Oyuncakları makineden çıktıktan sonra bir kez daha durulayabilir, kuruduktan sonra çocuğunuzun kullanımına sunabilirsiniz.

KÖTÜ KOKULARLA SAVAŞIN

Hızlı ve pratik ev temizliği bile kötü kokuların arınmasına yetmeyebilir. Buzdolabı kokusu, ayakkabı kokusu veya çöp kokusu ile mücadele ederken karbonat ve limondan destek alabilirsiniz. Bir peçetenin içine karbonat dökerek plastik lastiklerle bağlayın. Karbonat kesesini buzdolabı, çöp kutusu veya ayakkabı içine yerleştirebilirsiniz. Dilerseniz limon ve portakal kabuklarını da aynı işlem için kullanabilirsiniz. Kötü kokularla savaş için oda kokularından destek alabilirsiniz. Kendi kendine belli aralıklarla parfüm sıkan cihazlar sürekli tazelik etkisini korumanıza yardımcı olabilir. Ayrıca kokulu çöp poşetleri sayesinde kötü çöp kokusunu bastırabilirsiniz. Limon, çilek, lavanta gibi kokular sunan çöp poşetlerini alarak çöpte oluşan kötü kokuların üstesinden gelebilirsiniz.

PRATİK YER TEMİZLİĞİ

Yer temizliği birçok kişi için yorucu görülebilir. Oysa doğru yardımcılarla çok daha kolaydır. Temizlik setleri, mop ve paspaslardan yardım alarak iç alanları temizleyebilirsiniz. Alanların ıslak kalmadan sadece nemle temizlenmesini sağlayacak olan araçlar, uzun sapları ile en zor alanlara bile ulaşmanıza yardımcı olur. Alana uygun bir yüzey temizleyici seçmeniz önemlidir. Ahşap yüzeyler için ahşaba uygun hassas deterjanlar kullanabilir, fayans ve mermerde ise sabunlu temizleyicilerden faydalanabilirsiniz. Dış yüzeylerde, balkon, veranda gibi alanlardaki tozu ve parçaları faraş ile toplayabilir, yıkadıktan veya sildikten sonra çek çek ile temizlenen yerlerdeki suyu kolaylıkla arındırabilirsiniz. 

Bayram sonrası evi hızlıca temizlemenin püf noktası! Temizlenmemiş tek bir yer kalmıyor…

TEMİZLİĞİN GÖSTERGESİ MUTFAK EVYESİ

Gün içinde sık sık kullanılan ve çok çabuk kirlenen mutfak evyesinde bakterilerin üremesi de oldukça kolaydır. Paslanmaz çelik evyelerin silikonları zamanla kararır ve dökülür. Yüzeyler matlaşır ve sararır. Evyenin temizliği için mutfak fırçalarından yardım alabilirsiniz. Fıs fıs ile kolay uygulanan mutfak deterjanlarını sıkarak fırça ile ovalamanız yeterlidir. Evye çevresini ise mikrofiber bezler ile silebilirsiniz. Sonrasında kurutmayı unutmayınız. Lavaboyu sık sık sıcak su ile açarak tıkanmasını önlemeniz önemlidir. Silikonları da eskidikçe yenilemelisiniz.

HIZLI CAM TEMİZLİĞİ

Camların özellikle dış cephelerini temizlerken uzanmak oldukça zahmetlidir. Dış kısımlara erişmek için üzerine bez yerleştirilebilir uzun cam silici setlerden alabilirsiniz. Değiştirilen başlıklar arasında çek çek olmasına da dikkat etmelisiniz. Siliciye cam bezleri takarak tek silişte pürüzsüz görünüm elde edebilir, kalan nemi çek çek ile kolaylıkla camdan uzaklaştırabilirsiniz. Pencere çerçevelerini ayrıca bir mikrofiber bezle silmeyi unutmayın. Cam temizliğinde, cam için özel hazırlanan cam sularını kullanabilirsiniz.

TEMİZLİK ETKİSİNİ UZUN SÜRE KORUMAK İÇİN TÜYOLAR

Pratik ev temizliği nasıl olur öğrendiniz, ancak evin kısa sürede yeniden kirleneceğinden endişe ediyorsanız temizlik etkisini uzatacak ipuçlarına kulak verebilirsiniz.

Elektrikli sürpürgede HEPA filtreyi tercih edin, böylelikle süpürdüğünüz tozların dışarı çıkma ihtimalini en aza indirirsiniz.

Yüzeylerde tozlanmayı geciktirici silikonlu temizleyiciler kullanın ancak temizlik esnasında onları solumadığınızdan emin olmalısınız.

Temizlik etkisini uzun süre hissetmek için evi sık sık havalandırmalı ve her gün 15 dakika temizlik rutini oluşturmalısınız. Bir gün bu sürede evi süpürebilir, diğer gün toz alabilirsiniz. Her gün 15 dakika ayırarak haftalarca, derinlemesine temizlik yapmadan evin temiz kalmasını sağlayabilirsiniz.

Evcil hayvanınız varsa onu her gün taramaya özen gösterin, böylelikle etrafa dökeceği tüy miktarı azalır.

Temizlik robotu almayı deneyebilirsiniz, böylece siz elinizi bile sürmeden her gün evinizin zeminlerini temizleyen çalışkan bir yardımcıya sahip olabilirsiniz.  

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...