Tgrt Haber
25 May 2022 16:28 - Güncelleme : 25 May 2022 17:27

İmamoğlu'nun 'yaptırmıyorlar' iddiasına Tevfik Göksu'dan rakamlarla cevap: Ödenek borç 2, ödenek 3 kat arttı, paralar nerede?

İBB Başkanı İmamoğlu'nun metro hatları, bütçelerden taksi sayısının arıttırılmamasına kadar birçok konuda dile getirdiği 'iktidar engelliyor' eleştirileri tartışılırken, İBB AK Parti Grup Başkan Vekili Tevfik Göksu, TGRT Haber ekranlarından cevap verdi: Ödenek borç 2, ödenek 3 kat arttı, paralar nerede?

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
Tevfik Göksu,Ekrem İmamoğlu,istanbul,ibb

İBB Başkanı Ekrem İmamoğulu, su ve ulaşım fiyatlarına zam yapılmaması, taksi sayısının arttırılmaması, metro hatlarının tamamlanmaması, yeni projelerin hayata geçirilememesi, İBB’ye bağlı kurumlara yeterli bütçe verilmemesi gibi konularda sık sık AK Parti-MHP'nin englelemeleriyle karşılaştıklarını dile getiriyor. İktidarın projelerin önüne set çektiğini söyleyen İmamağlu'na cevap Cem Küçük İle Günaydın Türkiye Programında İBB AK Parti Grup Başkan Vekili Tevfik Göksü'dan geldi. 
  
"2 AYDA BİR SUYA ZAM İSTİYORLAR"

Tevfik Göksü, İstanbul'da suya enflasyon ve artan girdi fiyatları nedeniyle zam yapılması için CHP ve İYİ Parti’nin sunduğu teklifi reddettikleri iddialarına şöyle cevap verdi:

“Reddedilmedi. Kasım ayı Genel Kurulunda görüşülmek üzere ertelendi. Bu tamamen yalan. İBB’nin seçimde kullandığı sloganda, dünyanın en pahalı suyunu kullandığımız iddia ediliyordu. Gelir gelmez indirim yaptılar, 2019 Kasım Genel Kurulunda su zammı istediler. Biz bunu reddettik. Artık 2 ayda bir su zammı için toplanıyoruz. Zaten enflasyon oranı kadar zam verdik. İBB Başkanı göreve başladığında su 4 TL idi, şimdi 9 TL. Zam gelmiş. Nisan’dan önce su zammı istendiği söylendi, kendi zam istememek için parti grupları anlaşsın, teklif etsin diyor. Ben niye teklif edeyim? Biz hazırlığınızı yapın dedik. Olağanüstü toplandık, İYİ Parti ve CHP grubu biz su zammı teklifiyle gelmedik, dediler. O zaman niye topladık? Ya teklifinizi açıklarsınız ya da AK Parti-MHP’nin teklifine ne oy vereceğinizi açıklarsınız, ona göre hareket ederiz dedik. Yüzde 43-53 bandında MHP ve AK Parti’nin verdiği zam teklifini reddedeceğiz dediler. Biz teklifi çekince zamsız kaldılar. Sonra bu Nisan’da Genel Kurulda yüzde 49-60’a varan zam yaptık.” 

"İSKİ’Yİ BATIRDILAR! FAZLA BÜÇE İSTEDİLER" 

İSKİ Genel Müdürünün aylık 500 milyon zararımız var, yönündeki açıklamasını değerlendiren Göksu, şunları söyledi:

“İSKİ’nin bütçesini 17,5 milyara çıkarmak istediler, biz itiraz ettikten sonra 14,5 milyara düşürdüler. Sizin ihtiyacınız olan rakam 12,5 milyar, dedik. Sonra anlaştık ve verdik. AK Parti zamanında İSKİ devasa yatırımlar yapıyordu, şimdi batırdılar. Neden? Yönetme kabiliyeti yok. İBB’de aylık 300 milyon zararımız var, diye açıkladı. Kitaplara baktık, yıllık 53 milyon zarar var, diyor. Bunların İstanbul diye gündemi yok, her akıntıya göre kürek çekiyorlar. İSKİ’ye zam reddedilmedi, yılda bir kez zam yapılır.” 

"ÖĞRENCİLERE ZAMMI SUBVANSE EDİLSİN DEDİK, REDDETTİLER" 

“İBB Meclisinde AK Parti’nin çoğunluğu var. Kendi dönemlerinde mazot 6 lira iken 90 TL’ye sattıkları öğrenci abonmanını mazot 22 lirayken 78 TL’ye satması için karar alıyorlar. Ülkedeki ekonomik çöküntünün sebeplerinden biri budur” iddialarına Göksu şöyle cevap verdi: “Abonman fiyatını düşürelim diye karar almadık. İBB Başkanı seçilmeden önce öğrencilere toplu taşıma keşke ücretsiz olsa diyordu. UKM’ye zam teklifleriyle gelince bunları düzenleyin denildi. İstedikleri zam oranı yüzde 326. UKM buna itiraz etti, bilet fiyatı 2.60 TL’den 7.60 TL’ye çıkarıldı. Yüzde 40 zam yapıldı. Yüzde 40’lık zammı öğrencilere İBB olarak sübvanse edelim diyoruz, kabul etmiyorlar. Bizim verdiğimiz teklifin yıllık bedeli 463 milyon lira. İBB, bu kadar öğrenci için bu parayı veremez mi? Bu bütçenin yüzde biri, iddia ettikleri gibi yüzde 25 değil. Sadece İBB binasının bütçesi 43.6 milyar lira. Diğer konsolide bütçe 107-108 milyar. 7.7 milyar ise İETT’nin bütçesi. Onun da yüzde 6’sına denk geliyor.”

"MERKEZİ BÜTÇEDEN 3 KAT FAZLA PARA GELİYOR! NEREDE BU PARA?"

Göksu, İBB’nin şu anda İstanbul halkına hizmet etmekten ziyade İmamoğlu’nun kariyer planlama merkezi ve reklam ajansı haline geldiğini belirterek “İBB şu an 43.6 milyar lira bütçesi olan bir reklam ajansı” diyen Göksu, şunları söyledi: “AK Parti döneminde İBB’ye ortalama aylık 800 milyon lira merkezi bütçeden para geliyordu. Şu an 2.6 milyar lira merkezi bütçeden geliyor. Nerede bu para? Bu parayla ya borç düşürürsünüz ya da yatırım yaparsınız. Bütçeniz 3 katına çıkmış” diye konuştu.    

"İBB’NİN BORCU İKİ KATINA ÇIKTI" 

AK Pati İBB’yi bıraktığında borcun yaklaşık 28 milyar lira olduğunu hatırlatan Göksu, Ocak ayında bunun 57 milyar lira olduğunu söyledi. “Biz de sürekli bunu soruyoruz, bu parayı ne yapıyorsunuz?” diyen Göksu, şöyle konuştu:

“Borç büyüyor, bir tane yatırım yok. AK Parti’de başlayan yatırımların dışında bir şey yok. Bir tane 2019 yılında başlayan metro bulamazsınız. Metro inşaatlarının bitmesi için vizyona, aşka, gayrete sahip olmak lazım. İBB büyük bir organizasyon, buna gönlünüzü vermezseniz yönetemezsiniz. İBB bir koalisyondur. Aynı anda 10 metro yapıyoruz dediği metroları kendileri reddetmiştiler.”

İmamoğlu'nun 'yaptırmıyorlar' iddiasına Tevfik Göksu'dan rakamlarla cevap: Ödenek borç 2, ödenek 3 kat arttı, paralar nerede?

"İHALE İMAMOĞLU’NUN KANKASINA VERİLDİ"  

İstanbul’da İETT otobüsleriyle ilgili sorunlara da değinen Göksu, şunları söyledi:

“Bizim zamanımızda farklı firmalara verilen otobüs bakımları tek bir firmaya verildi. Geçmişte hiç iş yapmamış bir firma. 2 milyara yakın bir ihale alıyor. İhaleye 5 firma katılıyor, geçici teminatı ödeyemiyor bazı firmalar. Bir de Mercedes giriyor ihaleye ve ona sen bu işi yapamazsın diyorlar. İBB’nin kankası olan ve mali müşaviri bir CHP milletvekili olan bir şirkete verdiler. İBB’yi arpalık haline getirdiler. Belediye şirketlerini 350’den 460’ya çıkardılar. Bu şirketlere nöbetleşe şirket kurulum üyeliği veriliyor. Maaş alıp geri çekiliyorlar.”  

"TAKSİ SORUNUNU RANTA DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYORLAR" 

İBB’nin taksi plakalarının yenilenmesinin veya arttırmasının engellendiği yönündeki iddiaları cevaplayan Göksu, şunları dile getirdi:

“UKM bizimle ilgili değil. Teknik bir yer, kurum. Hem İBB’nin hem de devletin kurumu. Biz oy vermiyoruz ki reddedelim. İstanbul’da taksi sorunu var. Taksiler dünyada yüzde 60 verimlilikle çalışıyor, İstanbul’da bu oran yüzde 39. İlk göreviniz bunu iyileştirmek. Plaka değil. Verimlilik çok basit bir aplikasyonla sağlanabilir. Taksici ile müşteri buluşturulacak. Buna rağmen taksi yetmiyorsa olur. Bütün mesele rant. Burayı rant meselesine dönüştürmek istiyorlar.” 

"CEVABI YÜZÜME VERSİNLER"

Göksu, “İBB’nin çalışmalarını engelliyor musunuz?” sorusuna ise “İBB’nin çalışmalarını bir biz, iki merkezi hükümet engelleyebilir. İmamoğlu’nun kendi yüzüne sordum. Merkezi hükümetten 1 kuruş kesildi mi? Sizin getirip de bizim reddettiğimiz proje oldu mu? Bana tetikçi medyalarından cevap veriyorlar, yüzüme versinler” cevabını verdi.  

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...