Tgrt Haber
20 Haziran 2022 19:10 - Güncelleme : 20 Haziran 2022 23:34

NATO müzakereleri sonrası Türkiye'den net mesaj: Finlandiya ve İsveç'teki terör faaliyetleri sona ermeli

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Brüksel'de Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği başvurusuna ilişkin konuştu. Kalın, "Adımlarımız bu ülkelerin atacağı somut adımlara bağlı olacak. PKK ve FETÖ gibi terör örgütlerinin Finlandiya ve İsveç'teki faaliyetleri sona ermeli." dedi. Kalın, sahada atılacak adımların da önem taşıdığına vurgu yaptı. Üçlü zirveye ilişkin açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise "En kısa zamanda bir yol bulmayı sabırsızlıkla bekliyorum" ifadelerini kullandı.

NATO müzakereleri sonrası Türkiye'den net mesaj: Finlandiya ve İsveç'teki terör faaliyetleri sona ermeli
NATO,türkiye,finlandiya,isveç,pkk,fetö,terör

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Belçika’daki Türkiye, Finlandiya ve İsveç görüşmesi sonrası açıklama yaptı. İsveç'te yeni bir terörle mücadele yasasının yürürlüğe gireceğini belirten Kaıln, "“PKK ve FETÖ gibi terör örgütleri İsveç ve Finlandiya’daki faaliyetlerini sona erdirmeli” dedi

Türkiye’nin NATO’nun genişleme politikasına karşı olmadığını ifade eden Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “NATO’nun üyelik süreciyle ilgili ortaya koyduğu bir takım ilkeler ve prosedürler var. İttifaka üye olan tüm ülkeler bu prosedürleri izlediler” dedi.

"TERÖR ÖRGÜTLERİNİN İKİ ÜLKEDEKİ FAALİYETLERİ SONA ERMELİ"

İsveç'te 1 Temmuz'da yeni bir terörle mücadele yasasının yürürlüğe gireceğini belirten Kalın, "Terör örgütlerinin iki ülkedeki faaliyetleri sona ermeli. Türkiye'nin taleplerine dönük adımlar atılmalı." dedi.

Kalın, "Türkiye'ye yönelik silah ambargosunun kaldırılması konusundaki beklentimizi ilettik. Müzakereler devam edecek. Bundan sonrası karşı tarafın atacağı adımlara bağlı." ifadelerini kullandı.

Kalın, müzakerelerin süreceğini, 29-30 Haziran'da İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenecek zirvenin son tarih olmadığını vurguladı.

Kalın, NATO'nun bir güvenlik ittifakı olduğu gerçeğini, İttifaka üye olmak isteyen ülkelerin NATO müktesebatını bire bir uygulama ve üye ülkelerin dile getirdiği güvenlik endişelerini karşılama yükümlülükleri bulunduğunu, muhataplarına aktardıklarını belirtti.

Genel olarak açık ve samimi bir görüşme ortamı olduğunu ve bu tür müzakerelerin süreceğini dile getiren Kalın, sonraki süreçte belirleyici faktörün, söz konusu iki ülkenin sahada atacağı somut adımlar olduğuna işaret etti.

İSVEÇ'TE PKK EYLEMLERİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, terör örgütü PKK'nın İsveç'teki propaganda eylemlerini "örgütün yıllar içerisinde kazandığı mevcudiyetin somut göstergesi" olarak değerlendirdi.

PKK'nın faaliyetleriyle ilgili İsveç'in acilen adım atmasını beklediklerini ifade eden Kalın, İsveçli yetkililerden de bu yönde olumlu söylemler duyduklarını, 1 Temmuz itibarıyla yeni bir terörle mücadele yasasının yürürlüğe gireceğinin söylendiğini, ancak bunu tam olarak ne olduğunun ilerleyen süreçte görüleceğini söyledi.

Kalın, "PKK'nın Avrupa'nın göbeğinde bu ülkeleri esir alırcasına bir faaliyet zinciri içerisinde bulunmasının kabul edilemez" olduğunu belirterek, bu konunun yakın takipçisi olduklarını kaydetti.

NATO'DAN 3'LÜ ZİRVE SONRASI İLK MESAJ

Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğiyle ilgili olarak sahip olduğu meşru güvenlik endişelerini gidermek için yapıcı bir görüşme yapıldığını ve müzakerelerin süreceğini belirtti. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg , "Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine yönelik görüşmelerimizi sürdüreceğiz. En kısa zamanda bir yol bulmayı sabırsızlıkla bekliyorum" ifadelerini kullandı.

NATO müzakereleri sonrası Türkiye'den net mesaj: Finlandiya ve İsveç'teki terör faaliyetleri sona ermeliNATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg

NATO'dan yapılan yazılı açıklamada, Stoltenberg'in daveti üzerine Türkiye, Finlandiya ve İsveç'ten üst düzey yetkililerin Brüksel'deki karargahta bir araya geldiği bildirildi.

Görüşmelerde, NATO'yu Genel Sekreterlik Özel Dairesi Başkanı Stian Jenssen'in, Türkiye'yi Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın, Finlandiya'yı Cumhurbaşkanlığı Ofisi Dış ve Güvenlik Politikası Direktörü Petri Hakkarainen'in ve İsveç'i Başbakanlık Ofisi'nde Dışişleri ve Güvenlik Politikası Konseyi'nden Sorumlu Devlet Sekreteri Oscar Stenström'ün temsil ettiği aktarıldı.

Açıklamada, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik başvurularında ilerleme sağlamak amacıyla Türkiye'nin gündeme getirdiği güvenlik endişelerinin ele alındığı görüşmelere ilişkin, Stoltenberg'in şu görüşlerine yer verildi:

"Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmak için yaptıkları tarihi başvurular hakkında bugün yapılan yapıcı toplantıyı memnuniyetle karşılıyorum. Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımı, İttifak'ı daha güçlü ve tüm Avrupa-Atlantik bölgesini daha güvenli hale getirecektir.

Türkiye'nin terörizm konusunda ele almamız gereken meşru güvenlik endişeleri var. Bu nedenle Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği başvuruları konusundaki görüşmelerimize devam edeceğiz ve mümkün olan en kısa sürede bir yol bulmayı dört gözle bekliyorum.”

Açıklamada, görüşmelerin gelecek günlerde devam edeceği kaydedildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...