Tgrt Haber
07 May 2014 12:37

Yıldız, 'Kuzey Irak'tan gelen ham petrol sevk edilmedi'

Yıldız, 'Kuzey Irak'tan gelen ham petrol şu anda sevk edilmiş değil. Iraklılar satacakları zaman biz de sevkiyatı yaparız' dedi.

Yıldız, 'Kuzey Irak'tan gelen ham petrol sevk edilmedi'
taner yıldız, kuzey ırak, petrol, ham petrol, petrol sevki

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan gelen ham petrolün sevk edilmediğini belirterek, "Bu petrol Irak'ın petrolü. Satışını yapacak olan Iraklılar, uluslararası piyasaya sunacak olan da Iraklı kardeşlerimiz. Satacakları zaman biz de sevkiyatı yaparız" dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Gürcistan'a yaptığı ziyarette eşlik eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu ve gündeme ilişkin soruları yanıtladı.  Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Kakha Kaladze ile bir araya geldiğini anımsatan Yıldız, görüşmede enerji sektöründe yapılanların ve yapılacakların değerlendirildiğini söyledi. Yıldız, Gürcistan'ın elektrik, doğalgaz ve petrol konusunda son derece önemli bir geçiş ülkesi olduğuna işaret etti. Gerek doğalgaz gerek petrolle ilgili iki ülkenin işbirliğinin devam edeceğini kaydeden Yıldız, geçen yıl aralık ayında Ahıska-Borçka Elektrik İletim Hattının açıldığını hatırlattı.
Türkiye'de üretilen elektriğin zaman zaman Gürcistan'a, Gürcistan'da üretilen elektriğin de zaman zaman Türkiye'ye ihracıyla ilgili konuların da görüşmede ele alındığını aktaran Yıldız, şöyle konuştu: "Bu yıl içerisinde, rakamlar onu gösteriyor ki Gürcistan'dan olan ithalatımızı daha da azaltacağız. Her yıl, bundan dört yıl öncesine göre daha da azalan bir eğriyle beraber geliyoruz, zaman zaman onların ihtiyacı olduğunda biz veriyoruz. Yağış rejimleri, özellikle son haftalardaki yağışlar tabii ki enerji sektöründe faydalı rakamlar oluşturdu. Burada da bir kapasite boşluğu yok. O yüzden Gürcistan'dan bu yıl elektrik alımı son derece sınırlı olur diye düşünüyoruz."
Yıldız, bu yılın mayıs ayında üretilen elektriğin ancak Gürcistan'ın ihtiyacını karşıladığını, artan bir kapasitenin söz konusu olmadığını belirterek, mayıs ayı itibarıyla Türkiye'nin de ihtiyacı bulunmadığını ve ithalatın gerçekleşmediğini dile getirdi. "Temmuz, ağustos aylarında bakacağız ihtiyacımıza, eğer onların da arz fazlası varsa onu da değerlendireceğiz. Her iki ülke de bir hareket, fleksibilite kolaylığı sağlıyor" diyen Yıldız, ihtiyacı olan ülkenin havuzdan ihtiyacını karşıladığını anlattı.  Türkiye'nin Gürcistan'dan yaklaşık 1,5 milyar kilovat saatlik elektrik alacağını olduğunu, bu alacağın parasal karşılık alarak değil uygun zamanlarda elektrik olarak tahsil edilmek istendiğini söyleyen Yıldız, Azerbaycan ve Arnavutluk'tan da benzer alacaklar olduğunu, iki ülkeyle de geriye dönük hesaplarda mutabakat arandığını ve hak kaybı olmasın diye alımın ayni olarak gerçekleştirileceğini anlattı.
Kura Nehri'nin üzerine kurulması planlanan yeni santralle ilgili ayrıntıların sorulması üzerine Yıldız, nehrin suyunun Çoruh Nehri'ne aktarılmasına yönelik projenin durdurulduğunu, bundan oluşabilecek muhtemel gelir kaybını karşılamak üzere en az yüzde 75-80'ine Türkiye hissedarı olmak üzere Kura Nehri üzerinde ve sınırda bir ortak baraj yapılmasının planlandığını bildirdi. Gürcistan'dan gelecek yetkililerle gelecek hafta Ankara'da bir araya gelineceğini aktaran Yıldız, hükümetlerarası anlaşmanın altyapısının tamamlanmasını beklediklerini kaydetti.
Kuzey Irak petrolünün satışı
Bir gazetecinin "Kuzey Irak'tan gelen petrolün satışına başlandı mı, buna ilişkin haberler var" sorusunu yanıtlarken de Yıldız, "Kuzey Irak'tan gelen ham petrol şu anda sevk edilmiş durumda değil" dedi.
Basına "sevk edildi, satıldı" şeklinde haberlerin yansıdığını dile getiren Yıldız, şunları söyledi: "Şu anda 2,2 milyon varil civarına çıktı. Her gün düzenli akışlar başladı. 100 bin variller civarında ham petrol geliyor. Merkezi Irak hükümeti, Bağdat'ın da 100 bin varile kadar biliyorsunuz Kuzey Irak ile görüştüğü bir konu vardı. Şu anda, zannediyorum 3-4 gün içerisinde, tanklarda ayırdığımız miktar dolmuş olacak. Hep beraber gelişmeleri izliyoruz. Tekrar tekrar söylüyorum, bu petrol Irak'ın petrolü. Satışını yapacak olan Iraklılar, uluslararası piyasaya sunacak olan da Iraklı kardeşlerimiz. Satacakları zaman biz de sevkiyatı yaparız." Satış gerçekleşmezse ne olacağının sorulması üzerine de Yıldız, Kuzey Irak için 2,5 milyon varillik bir kapasite ayrıldığını, depoların daha da alabileceğini, Bağdat'tan gelen petrolün hesabının da ayrı tutulduğunu belirtti. Yıldız, "Başından beri söylediğimiz, söz verdiğimiz şekilde, onların miktarları paralandırmaları, banka hesapları ayrı hesaplarda tutulmuş olacak ki aralarında tartışmalı bir durum çıkmasın" dedi.  
Yıldız, Kuzey Irak'tan gelen petrolün sevkinin yapılmasının Irak'taki merkezi yönetim ile Türkiye arasında bir soruna yol açıp açmayacağına ilişkin soru üzerine de şunları kaydetti:
"Merkezi Irak hükümeti Petrol Bakanı Sayın Luaibi geldiğinde, 100 bin varile kadar onların sevkiyatıyla alakalı bir imtiyaz verdiklerini söylemişti. Bunu basına da açıkladı, kamuoyuyla da paylaştı. O bilgiye istinaden, biz satış yaparlarsa, sevkiyatını yaparız. Şu ana kadar gelenin ortalaması zaten 100 bin varilin altında."
Türkiye'nin satış sırasında aracı konumunda olup olmayacağına ilişkin soruya karşılık da Yıldız, Türkiye'nin "Üretilirse, iletiriz" dediğine işaret ederek, "Onlar ürettiği kadar biz iletmek zorundayız. Çünkü 15 yıllık anlaşmamız var, o anlaşmaya da biz tabii ki sadığız. Gelirse biz, onların dünya pazarlarına sunulmasına yardımcı oluruz" ifadesini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...