Tgrt Haber
15 Eylül 2021 14:58

Grip aşısı yan etkileri ne zaman ortaya çıkar? Kimlere ücretsiz grip aşısı yapılacak?

Koronavirüs pandemisi nedeniyle geçtiğimiz iki yılda grip salgını neredeyse hiç ortaya çıkmadı. Okulların yüz yüze eğitime geçmesiyle birlikte görülmeye başlayan grip hastalığı akıllara ''Grip aşısı ne zaman yapılır? Kimler grip aşısı olmalıdır? Grip aşısı kaç TL? Grip aşısı kimlere ücretsiz? Grip aşısı yan etkileri nelerdir?'' sorularını getirdi.

Grip aşısı yan etkileri ne zaman ortaya çıkar? Kimlere ücretsiz grip aşısı yapılacak?
grip,grip aşısı,aşı

Koronavirüs salgınıyla maske, mesafe ve temizlik kurallarının uygulanması grip vakalarının görülmemesine neden oldu. Grip salgını okulların yüz yüze eğitime geçmesinin ardında yavaş yavaş artış gösterdi. Grip hastalığına karşı akıllara gelen ilk çözüm grip aşısı oldu. Grip ile koronavirüs belirtilerinin son derece benzer olması ayırt edilmesinin zorlaştırıyor. Bu durum koronavirüs salgınının bilinçsiz şekilde yayılmasına neden oluyor. Peki grip ile koronavirüs belirtileri nasıl ayırt edilir? Grip salgını ne zaman başlayacak? Grip salgınından korunmanın yolları nelerdir?  

GRİP AŞISI NE ZAMAN OLUNUR?  

Grip virüsü her yıl milyonlarca insanın hayatını olumsuz etkiliyor. Yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, çocuklar ve bağışıklığı düşük olanlar grip salgınının en çok etkilenenlerin başında geliyor. Geçtiğimiz yıllarda grip vakalarının neredeyse hiç yaşanmaması toplumun grip hastalığı konusunda bağışıklığının azaldığına işaret ettiğini söyleyen uzmanlar çocuklar dahil herkesin grip aşısı olması gerektiğini vurguluyor.  

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, Covid-19 salgını nedeniyle daha önemli hale gelen grip aşısının eczanelere geldiğini söyledi. SGK’nın ödemediği aşının fiyatı ise 85,12 TL olduğu öğrenildi. 

Sağlık Bakanlığı kimler grip aşısı olmalı sorusunun cevabını açıkladı. Buna göre; eskiden geçirilmiş grip hastalığı ya da uygulanmış grip aşısına bakılmaksızın mevsimsel gribe karşı etkin bir korunma sağlanması için her yıl grip aşısı yaptırması gerekir. Grip aşısı yapıldıktan 2 hafta sonra koruyucu etkisini gösterir. Bu süre göz önüne alındığında grip aşısı olmak için en uygun zaman grip salgınının başlamasından hemen öncesi olmalıdır. Grip aşısı genellikle Ekim ve Kasım aylarında yapılır. Ekim ve Kasım aylarında aşı olmayan kişiler Mart sonuna kadar grip aşısı olabilir.  

Grip aşısının koruyuculuğu yaklaşık 6-8 ay sürer. 

Grip aşısı yan etkileri ne zaman ortaya çıkar? Kimlere ücretsiz grip aşısı yapılacak?

KİMLER GRİP AŞISI OLMALIDIR?  

Grip hastalığı, hastaneye yatışa ve hatta bazen ölüme yol açabilen potansiyel olarak ciddi bir hastalıktır. Grip virüsü her mevsim değişiklik gösterebilir. Bu nedenle grip aşısı her sene tekrarlanmalıdır. Uzmanlar bu yıl grip salgını konusunda uyarılarını yaparken vatandaşlar ''Kimler grip aşısı olmalı?'' sorusunu gündeme taşıdı. Amerika Hastalıkları Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC) ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan uyarılara göre grip aşısı 6 aylık ve daha büyük herkese yapılabilir. Hamileliğin ilk 3 ayı, grip aşısı alerjisi ve belirli kronik hastalığı olanlar grip aşısı olamaz. Bunun dışında kalan herkes her yıl grip aşısı olmalıdır. Doktorlar tarafından grip aşısı olması gerekenler ise şu şekilde: 

  • Kronik rahatsızlığı olanlar,
  • Böbrek,
  • Kalp yetmezliği,
  • Nörolojik hastalığı olanlara,
  • Sürekli ilaç kullananlara,
  • 65 yaş ve üzeri
  • Sürekli enfeksiyon geçirenler.

GRİP AŞISI OLANLAR GRİP OLUR MU?  

Grip aşısı olan kişilerin en merak ettiği konuların başında ‘’Grip aşısı olanlar gribe yakalanır mı?’’ sorusu geliyor. Uzmanlar grip aşısı olanların gribe yakalanmasının mümkün olduğunu belirtti. Grip aşısının sağladığı koruma, kısmen aşılanan kişinin sağlık ve yaş faktörlerine bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Genel olarak, grip aşısı sağlıklı genç yetişkinler ve daha büyük çocuklar arasında en iyi sonucu verir. Bazı yaşlı insanlar ve belirli kronik hastalıkları olan kişiler aşılamadan sonra daha az bağışıklık geliştirebilir. Grip aşısı olunduğu halde grip olma nedenleri:  

  • Aşılanmadan kısa bir süre önce veya aşı olduktan sonra vücudun korunmaya ihtiyacı olduğu süre içinde bir grip virüsüne maruz kalanlar, 
  • Mevsimsel grip aşısında yer almayan bir grip virüsüne maruz kalanlar, 
  • Grip virüsüne karşı farklı nedenlerle yeterince bağışıklık gösteremeyenler. 

KORONAVİRÜS AŞISI VE GRİP AŞISI AYNI GÜN YAPTIRILABİLİR Mİ? 

Koronavirüs aşısı olan vatandaşlar grip aşısı olup olamayacağını merak ediyor. Uzmanlar koronavirüs ve grip salgınına aynı anda yakalanmanın çok daha büyük etkilerinin olabileceğini söylüyor. Ekim ayıyla birlikte herkesin grip aşısı yaptırmalarını tavsiye eden doktorlar Covid aşısı da grip aşısı da inaktif virüs olduğunu belirtiyor. Grip aşısı olmayı düşünen vatandaşların aynı gün iki farklı inaktif virüsü vücuda verdiğinizde alerjik reaksiyon gösterme ihtimaline karşı mümkünse aynı gün olunmamasını öneriyor.  Uzmanlar koronavirüs bağışıklık sistemi zayıf hastalarda daha yıkıcı etkilere neden olduğundan dolayı gribal enfeksiyonlardan korunmanın bu dönemde çok öenmli olduğunu vurguluyor. 

Grip aşısı yan etkileri ne zaman ortaya çıkar? Kimlere ücretsiz grip aşısı yapılacak?

GRİP AŞISI NE KADAR?  

Grip vakalarının artış göstermesiyle grip aşısı olmak isteyenler ''Grip aşısı ne kadar?'' sorusuna odaklandı. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu geçen yıl 72,64 TL olan grip aşısının bu yıl yüzde 62,50 oranında, yani yaklaşık 45 TL zamlanarak 117 TL olduğunu açıklamıştı. 

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, SGK’nın ödemediği aşının fiyatı ise 85,12 TL olarak eczanelerde yerini aldığını belirtti. 

Grip aşıları 15 Eylül Çarşamba günü eczane depolarına gelmeye başlayacak. Geçtiğimiz yıllarda stok konusunda sıkıntı çıkmasına dikkat çeken Sarıalioğlu bu yıl geçtiğimiz yıla göre iki kat daha fazla grip aşısı bulunduğunu vurguladı. Böylece 2021 yılında 2 milyon 400 bin civarında grip aşısı bulunuyor.  

GRİP AŞISI KİMLERE ÜCRETSİZ YAPILACAK? 

Grip aşısı olmak isteyenlerin aklında ''Grip aşısı kimlere ücretsiz?'' sorusu belirdi. İşte ücretsiz grip aşısı olabilenler: 

  • 65 yaş ve üzeri huzur evlerinde kalanlar,
  • Belirli kronik rahatsızlığı olanlar,
  • İmmunsüpresif tedavi görenler. 

Belirlenen gruptakiler doktoruna reçetesini yazdırıp, eczaneden aşısını ücretsiz olarak temin edebilir. Bu kişilerin aşı ücreti Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanır. 

GRİP AŞISI KORONAVİRÜSTEN KORUR MU? 

Uzmanlar halk arasında ''Grip aşısı koronavirüse karşı korur mu?'' sorusuna cevap verdi. Grip aşısı yalnızca influenza virüslere karşı korur. Koronavirüs bağışıklık sistemi zayıf hastalarda daha yıkıcı etkilere sahip olduğu için gribal enfeksiyonlardan korur. Grip virüsüne ve koronavirüse aynı anda yakalanmak hastalığın ciddiyetini artırabilir. Grip aşısı Covid-19 virüsüne karşı etkili olmasa da ciddi hastalıkların ve ölümlerin önüne geçebilir. Yapılan çalışmalar, grip enfeksiyonu ile Covid-19 enfeksiyonunun birlikte daha ağır belirti ve komplikasyonlara yol açtığını ortaya koymuştur.

Grip aşısı yan etkileri ne zaman ortaya çıkar? Kimlere ücretsiz grip aşısı yapılacak?

GRİP AŞISI YAN ETKİLERİ NELERDİR?  

15 Ekim itibariyle grip aşısı yaptırmaya başlayacak olanlar ''Grip aşısı yan etkileri nelerdir?'' sorunun cevabını yoğun bir şekilde araştırıyor. Amerika Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri tarafından yapılan açıklamaya göre grip aşısı yan etkileri grip hastalığının belirtilerine göre çok daha hafif ve kısa sürelidir. İşte grip aşısı yan etkileri:  

  • Aşının yapıldığı yerde ağrı, kızarıklık ve/veya şişlik, 
  • Baş ağrısı (düşük dereceli), 
  • Ateş, 
  • Kas ağrıları, 
  • Mide bulantısı, 
  • Yorgunluk. 

Grip aşısı ne zaman yapılır? Kimler grip aşısı olmalıdır? Grip aşısı ne kadar? Grip aşısı yan etkileri nelerdir? Grip aşısı olanlar koronavirüs aşısı olabilir mi? sorularını cevapladık. Siz de grip aşısı ile ilgili sorularınızı yorumlara yazabilirsiniz. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...