Tgrt Haber
13 Temmuz 2022 10:17 - Güncelleme : 13 Temmuz 2022 10:27

Avrupa Uzay Ajansı açıkladı: Rusya ile yolları ayırdık, NASA ile çalışacağız

Avrupa Uzay Ajansı, Mars’ta yaşam belirtisi aramak ve farklı gezegenler keşfetmek için iş birliği yaptığı Rus Uzay Ajansı ile yollarını ayırdığını açıkladı. 

Avrupa Uzay Ajansı açıkladı: Rusya ile yolları ayırdık, NASA ile çalışacağız
Mars,ExoMars Rover

Rus Uzay Ajansı ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Mars'ta yaşam belirtileri aramak için tasarlanan Avrupa ExoMars Rover'da birlikte görev alıyordu. Gezicinin görevi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali dolayısıyla Mart ayında askıya alındı.  ESA'nın Genel Direktörü Josef Aschbacher, sosyal medya hesabından ESA Konseyi'nin Ukrayna'daki savaş ve devam eden yaptırımlar nedeniyle Roscosmos ile resmi olarak bağlarını kestiğini söyledi. Misyonun geleceği hakkında daha fazla ayrıntı paylaşmadı. 

TALİHSİZLİK, NASA İLE ÇALIŞACAĞIZ 

Aschbacher, ESA'nın bundan sonraki süreçte NASA ile daha yakın çalışmayı düşündüğünü söyledi. Daha önce CNN'e açıklama yapan Aschbacher, "Jeopolitik olarak Rusya ile bağlarımızı kesmemiz gerektiği açık. Bu karar üye ülkeler tarafından alındı. Yani evet, kırk yıldır bunun üzerinde çalışan tüm bilim, teknoloji ve mühendisler için gerçekten talihsiz bir durum. Ama başka bir seçenek yok" demişti. 

SONDAJ DELİĞİ AÇIP NUMUNE DE ALACAK 

Gezicinin Temmuz 2020'de göreve başlaması bekleniyordu ancak pandemi dolayısıyla ertelendi.  Gezicinin görevinin bir kısmı, analiz numunesi toplamak için 2 metreye kadar sondaj delikleri açmak. NASA'ya göre ExoMars'ın görevi sırasında Mars’ta birkaç kilometre yol kat etmesi bekleniyor ve Mars'ta günde 50 ila 100 metre arasında hareket edebiliyor. 

 

Kaynak: CNN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...