Tgrt Haber
05 Ocak 2022 14:18

Rusya’ya Su-35'te CAATSA şoku! Cezayir, Mısır ve Endonezya siparişlerden vazgeçiyor

Rusya’nın Su-35 savaş uçağı siparişleriyle başı dertte. Çeşitli iddialara göre Cezayir, Mısır ve Endonezya Su-35 anlaşmalarından vazgeçiyor. 3 ülkenin ABD’nin CAATSA yaptırımları tehdidinden dolayı Su-35 siparişlerinden geri adım attığı öne sürülüyor.

Rusya’ya Su-35'te CAATSA şoku! Cezayir, Mısır ve Endonezya siparişlerden vazgeçiyor
Su-35,Rusya,Endonezya,Mısır,İran,Cezayir,ABD,Su-27

Rusya, üç ülkenin Su-35 savaş uçağı siparişlerini iptal ettiği iddiasıyla sarsıldı. Gündeme gelen iddialara göre Cezayir, Mısır ve Endonezya Su-35 anlaşmalarından tek tek vazgeçiyor. 
İlk olarak Defence Blog’ta yayımlanan ve bir kaynağa atfedilen haberlerde Cezayir, Mısır ve Endonezya hükümetlerinin ABD’nin CAATSA yaptırımları tehdidinden dolayı Su-35 siparişlerinden geri adım attığı öne sürülüyor.

Rusya’nın Su-35 alacak müşterilerinden teknik ve siyasi sorunları çözmek için ek süre istediği de aktarıldı. Uçaklarda kullanılan ABD, Avrupa ve İsrail üretimi önemli parçaların tedarikinde sıkıntı yaşandığı da belirtildi.

NEDEN İPTAL EDİYORLAR?

Bazı ülkelerin Su-35 siparişlerini AESA radarlarında yaşanan parça tedarikinden dolayı iptal ettiği kaydediliyor. Cezayir’in daha önce Su-35 tedarik etmek istediği medyaya yansımıştı ancak daha sonradan Cezayir’in planlarının mevcut Su-30MKA’larını modernize etmek yönünde olduğu medyaya yansımıştı.

Mısır’ın Su-35 alımı ise oldukça karışık şekilde devam ediyor. Mısır, Orta Doğu bölgesinde Su-35 savaş uçaklarını ilk teslim alması beklenen ülkeydi ancak kimi haberlerde uçakların çoktan teslim edildiği kimi haberlerde ise uçakların hala üretim tesisinde bekletildiği aktarıldı. 

Endonezya ise geçtiğimiz günlerde resmen Su-35 seçeneğinden vazgeçtiğini teyit etmişti. Endonezya Hava Kuvvetleri Komutanı Fadjar Prasetyo, iddiaları bizzat kendisi onaylamıştı.

İRAN’DAN SU-35 HAMLESİ

Bir diğer iddia ise İran’ın Su-35 savaş uçaklarını tedarik edeceği yönünde. Bu yöndeki haberlerin kaynağı ise İranlı haber ajansı Mehr News. Mehr News haberine göre Rusya, İran’a Su-35 tedarikine hazır.

Mehr News’e göre önümüzdeki ay içerisinde Rusya ve İran arasında 20 yıl süreli askeri-stratejik iş birliği anlaşmasına imza atılacak. Anlaşmaya göre İran, Rusya’dan aralarında S-400, uydular ve Su-35 savaş uçaklarının da yer aldığı 10 milyar dolarlık bir silah alımına imza atacak.

SU-27 ÜZERİNDEN GELİŞTİRİLDİ

Rusya Federasyonu merkezli Sukhoi firması tarafından geliştirilen Su-35 Çok Amaçlı Avcı Uçağı, ilk uçuşunu 28 Temmuz 1998 tarihinde gerçekleştirmiştir. Sovyetler Birliği’nin ünlü savaş uçağı Su-27 üzerinden geliştirilen Su-35, NATO tarafından “Flanker-E” ve Batı ülkeleri tarafından ise “Super Flanker” olarak adlandırılmaktadır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...