Tgrt Haber
17 Haziran 2021 10:00

Çin ilk insanlı uzay aracı Shenzhou-12'yi fırlattı

Çin, dünyanın yörüngesinde kuracağı uzay istasyonu için ilk mürettabatlı uzay aracını fırlattı. Seçilen 3 astronot uzaya gönderildi.

Çin ilk insanlı uzay aracı Shenzhou-12'yi fırlattı
çin,uzay aracı,astoronot

Çin, kuracağı uzay istasyonu için dünyanın yörüngesine yollayacağı 3 astoronotu belirlemişti. Çin'in ilk insanlı seferi için 56 yaşındaki Nie Haisheng, 54 yaşındaki Liu Boming ve  45 yaşındaki Tang Hongbo seçilmişti. Uzayda görev alacak astoronotlar bugüne kadar en uzun uzay görevini gerçekleştirecek. 

Geçtiğimiz Perşembe günü, Shenzhou-12 kapsülleri Long March 2F roketinin üzerinde başarıyla havalandı. Gobi çölündeki Jiuquan uydu fırlatma merkezinden kalkış Pekin saatiyle 09:22 idi. ​ Astronot Nie, öncesinde yaptığı açıklamada ise şunları söylemişti:

''Birçok beklentim var. Uzayda yeni evimizi kurmamız ve bir dizi yeni teknolojiyi test etmemiz gerekiyor. Bu nedenle, görev zorlu. Üçümüzün birlikte çalışarak, eksiksiz ve doğru operasyonlar yaparak, zorluklarımızın üstesinden gelebileceğimize inanıyorum. Görevi tamamlayacak güvene sahibiz."

Çin, son altı ayda ülke, Ay'ın yüzeyinden Dünya'ya kaya ve toprak örnekleri gönderdi ve Mars'a altı tekerlekli bir robot indirdi.

UZAY İSTASYONUNA EKİPMAN KURULACAK

Öte yandan astronotlar, görevleri sırasında uzay istasyonuna ekipman kurmak için ilk uzay yürüyüşü gerçekleştirecek. Uzay istasyonunun diğer bölümlerinin ne zaman fırlatılacağına dair henüz resmi bir açıklama yapılmazken, modülün en az 10 yıl hizmet vermesi bekleniyor. Çin’in planlanan 4 Tiangong görevinin ilki olan Shenzhou-12, ülkenin uzay programının kilometre taşı olarak kabul ediliyor.

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...