Tgrt Haber
12 Eylül 2023 21:25 - Güncelleme : 12 Eylül 2023 21:35

Rus tehdidi sonrası Avusturya da kaleyi sağlamlaştırıyor! NATO'ya 'hava savunma sistem'li istek

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Avrupa'da birçok ülke savunma sanayii alanında yatırımlar yapıyor. Wagner krizi sonrası Romanya, Polonya gibi ülkelerden sonra Avusturya da askeri alanda güçlenmek istiyor. Rusya'nın nükleer tehditleri de artarken NATO'ya üye olma isteğini belirten Avusturya, Almanya ile 'hava savunma sistemi' iş birliğine gidiyor.

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
Rus tehdidi sonrası Avusturya da kaleyi sağlamlaştırıyor! NATO'ya 'hava savunma sistem'li istek
Avusturya,Romanya,Polonya,hava savunma sistemi

Rusya-Ukrayna savaşı ABD başta olmak üzere Avrupa’da buluna ülkeleri tedirgin ediyor. Ukrayna’ya silah yardımları sürerken saldırılar Romanya, Polonya, Belarus gibi ülkelerin yakınlarına sıçramıştı. Polonya, Romanya gibi ülkelerin orduları Rus tehdidine karşı teyakkuzda olurken Avusturya da ordusunu güçlendirmek için harekete geçti.

Wagner krizi nedeniyle tüm Avrupa ülkeleri alarma geçmiş en başta Avusturya güvenlik önlemleri alarak vatandaşına seyahat uyarısı yapmıştı. Savaşın Avrupa’ya sıçraması ihtimaline karşı birçok ülke savunmaya yatırım yapıyor.

Avusturya Savunma Bakanı Klaudia Tanner, "Avrupa Sema Kalkanı Girişimi" (Sky Shield) kapsamında, Almanya'dan hava savunma sistemi satın alacaklarını söyledi. Tanner, basına yaptığı açıklamada, Avrupa Sema Kalkanı Girişimi çerçevesinde, komşu Almanya ile eğitim ve tedarik hususunda işbirliği yapacaklarını ifade etti.

IRIS-T SATIN ALMA GİRİŞİMİ

Avusturya'nın kısa ve orta menzilli hava savunma sistemi IRIS-T satın almayı planladığını kaydeden Tanner, buna ilişkin Berlin ile gelecek aylarda bir mutabakat imzalanacağını aktardı.

Klaudia Tanner, imzaların atılmasının ardından bir yıl sonra söz konusu savunma sistemlerinin ihtiyaç duyulan yerlere kurulabileceğini dile getirdi.

Avusturya Hava Kuvvetleri Komutanı Gerfried Promberger de ülkesinin, 15 kilometrelik 4 kısa menzilli ve 50 kilometrelik 4 de orta menzilli hava savunma sistemi satın almak istediğini vurguladı.

Avusturya ordusunu güçlendiriyor

NATO'YA YAKINLAŞMA

Aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi FPÖ, hava savunma sistemine ilişkin yaptığı açıklamada, Avrupa Sema Kalkanı Girişimi'ni, tarafsız Avusturya'nın, NATO'ya giden yolda attığı bir adım olarak gördüklerini belirterek, bu hususta referandum yapılması talebinde bulundu.

Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...