Tgrt Haber
17 May 2015 23:40

Kreş modelli bakım merkezi müjdesi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, 'Önümüzdeki yıl yapacağımız yeni bir hizmet modeli var. Gündüzlü bakım merkezleri kuruyoruz. Bununla ilgili çalışmalar başladı' dedi.

Kreş modelli bakım merkezi müjdesi
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, ayşenur islam,

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Sapanca'daki bir otelde yerel basın temsilcileriyle bir araya geldi.İslam, yaptığı konuşmada, kadına yönelik şiddetle ilgili tüm tedbirleri aldıklarını söyledi.Avrupa'yla mukayese edildiğinde Türkiye'nin bu konuda gayet iyi durumda olduğunu vurgulayan İslam, "Gayet iyi durumda derken tabi ki kadına yönelik şiddeti sonlandırabilmiş değiliz. Çok can yakıcı problemle karşı karşıyayız. Bunu, halının altına süpürmüyoruz. İyi durumda dediğim, yasalar manasında. Yani çıkarılması gereken bütün yasalar, Türkiye'de çıkarılmış durumda ama yasaların işletilmesi çok önemli bir problematik" ifadelerini kullandı.Şiddet ortamında büyüyen çocuğun kendi yetişkinliğinde şiddet uygulayan kişiye dönüştüğüne işaret eden İslam, bu nedenle eğitimin ailenin içinde olması gerektiğini dile getirdi.

Yaşlı ve engelliler için gündüzlü bakım merkezleri geliyor

İslam, yaşlıların kendi evlerinde, aile ortamlarında yaşlanmasını arzu ettiklerini dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunun için çeşitli yardım ve hizmet mekanizmaları üretiyoruz. Mesela önümüzdeki yıl yapacağımız yeni bir hizmet modeli var. Gündüzlü bakım merkezleri kuruyoruz. Bununla ilgili kararı aldık, çalışmalar başladı. Çocuklara yaptığımız kreşler gibi düşünün. Aile, engellisini bu gündüz bakım merkezine götürüp bırakabilecek, işini görebilecek, akşam evine dönerken alabilecek, yaşlısını da öyle. Diyelim ki karı-koca iki kişi çalışıyor, çocukları var, bir de evde yaşlı anneleri var. Gündüz evde yalnız bırakamıyorlar, onun için mecburen huzurevine veriyorlar. Çocuklarını kreşe bırakıyorlar ama anneye gündüz bakacak kimse olmadığı için onu huzurevine vermek istiyorlar ve içleri rahat değil. Aslında ona evde bakmak istiyorlar. Gündüzlü bakım merkezleri yapıyoruz. Çocuğu kreşe, annenizi gündüz bakım merkezlerine bırakabileceğiz, akşam dönüşte her ikisini alabileceğiz ve akşam yemeğini bütün aile hep beraber yiyebileceğiz. Böyle bir sistem."

Engelliler için de bu sistemi uygulayacaklarını aktaran İslam, "Özellikle zihinsel ve ortopedik engellilere bakmak zor ve yorucu. Çoğu insan bunu gönüllü yapar, yapıyor ailelerimiz. Allah onlardan razı olsun ama yıpratıcıdır, engelli bakımıyla uğraşanlar biraz nefes almaya ihtiyaç hisseder. Onlar için de böyle gündüzlü bakım merkezlerimiz olacak inşallah. Çarşı-pazar işlerini halletmek, biraz nefes almak, dinlenmek, özel işlerini halletmek için olabilir. Gündüzleri engellilerimizin bırakılabileceği birtakım mekanlarımız olacak. Önümüzdeki yıl mesela onlar için yapacağımız projelerden bir tanesi bu" diye konuştu.

Aile Destek Programı

Bakan İslam, Aile Destek Programı (ASDEP) projesinde 4 ilde pilot uygulama olduğunu, bunlar arasında Sakarya'nın da yer aldığını bildirdi.

500 ailenin sosyal destek uzmanı olacağını anlatan İslam,  bu uzmanların aileyle diyaloğa geçerek sorunların çözülmesi noktasında önerilerde bulunacağını söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...