Tgrt Haber
27 Şubat 2024 11:22 - Güncelleme : 27 Şubat 2024 11:51

Dünya bu olayı konuşuyor! 240 milyon yıllık 'hazine' keşfedildi: 'Canavar' ilk defa görüldü

Bilim insanları, milyonlarca yıl boyunca toprak altında kalan bir fosilin izine rastladı. Keşfi adeta bir 'hazine' olarak nitelen bilim insanları, fosilin bulunduğu yeri hemen kazmaya başladı.

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: tgrthaber.com.tr
Dünya bu olayı konuşuyor! 240 milyon yıllık 'hazine' keşfedildi: 'Canavar' ilk defa görüldü
,Bilim insanları, Keşif

Bilim insanları, dünyanın geçmişini aydınlatmak için keşiflerine her geçen gün yenilerini ekliyor. En son yapılan çalışmalarda; Triyas dönemine ait ve yaklaşık 240 milyon yıl öncesine dayanan 5 metre uzunluğundaki bir deniz sürüngeninin neredeyse tamamen eksiksiz fosili bulundu.

'EJDARHA' LAKABI KOYULDU

Keşfedilen bu yaratığın olağanüstü uzun boynu olması nedeniyle keşfi yapan bil insanları ona 'ejderha' lakabını koydu. Çin ejderhasını anımsatan bu uzun boylu canlının, yapılan yeni araştırmalarla ilk defa tam anlamıyla gün ışığına çıkarıldı.

Dünya bu olayı konuşuyor! 240 milyon yıllık 'hazine' keşfedildi: 'Canavar' ilk defa görüldü - 1. Resim

Dinocephalosaurus orientalis adı verilen bu canlı türü, 2003 yılında tanımlandı ve bugüne kadar bulunan en bütün örnekleri sayesinde uluslararası bir bilim insanı ekibi tarafından tam anlamıyla incelenme fırsatı yakalandı.

HAZİNE GİBİ KEŞİF...

İskoçya Ulusal Müzeleri'nden Dr. Nick Fraser, bu fosilin incelenmesiyle bilim insanlarının bu hayvanı ilk kez tam anlamıyla görebildiklerini belirtti. Fraser, hayvanın yüzgeç benzeri uzuvlara sahip olduğunu ve boynunun, vücut ve kuyruğun toplam uzunluğundan daha uzun olduğunu ifade etti. Keşif ekibindeki bilim insanları bu keşfi 'hazine' olarak nitelendirdi.

Dünya bu olayı konuşuyor! 240 milyon yıllık 'hazine' keşfedildi: 'Canavar' ilk defa görüldü - 2. Resim

KENDİNE ÖZGÜ BİR TÜRE AİT

Keşfedilen bu tuhaf canlının; 32 ayrı omurdan oluşan uzun, bükülebilir ve esnek boynu, ona su altındaki yarıklarda yiyecek arama konusunda avantaj sağladığı düşünülüyor. Çin’in güneyindeki eski kireçtaşı yataklarında bulunan fosil, uzun boyunlu plesiosaurlarla yakın bir ilişkisi olmayan, kendine özgü bir türe aittir.

Tüm dünyayı heyecanlandıran bu keşif, Earth and Environmental Science: Transactions of the Royal Society of Edinburgh dergisinde yer alan bir makale ile duyuruldu.

Kaynak: tgrthaber.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...