Tgrt Haber
10 Mart 2024 11:11 - Güncelleme : 10 Mart 2024 11:23

Osmanlı torunu Kenize Murad'ın sürgün hayatı: İki kez vuruluyordum

Sultan 5. Murad’ın torunu ve savaş muhabiri Kenize Murad, sürgün içinde geçen hayatını anlattı. "Osmanlı’ya özlem duyuyor musunuz?" sorusuna cevap veren Kenize Murad, gazetecilik yolculuğundan da bahsetti.

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: turkiyenewspaper.com

Osmanlı Padişahı 5. Murad’ın torununun torunu Kenize Murad, Türkiye Today editörü Kevser Erbay'a tarihin tozlu sayfalarını araladı. Murad gazetecilik yolculuğunu ve Osmanlı hanedanı sürgününden geçen bir asrın sonunda duygularını aktardı.

100 yıl önce Osmanlı hanedanı mensupları ellerine tek gidişe mahsus pasaport ve 1000 İngiliz lirası tutarında para verilerek sürgün edilen Murad başında geçenleri şu ifadelerle anlattı:

“Atalarım için çok zor oldu, gerçekten tamamen ülkelerinden sürgün edilmiş insanlar. Annemin amcalarından biri intihar etti. Ailemizde birçok kişi tam bir sefalet içindeydi. Benim için tabii ki daha farklıydı. Ülkem Türkiye’ye özlemim vardı, bu yüzden geri döndüm. Şimdi buradayım. Hayat değişiyor, dünya değişiyor. Şimdi demokratik cumhuriyetin zamanı veya demokratik krallıkların zamanı. Mesela İngiltere gibi"

"Osmanlı’ya özlem duyuyor musunuz?" sorusuna ise Murad, “Zaten biliyorsun, özlemim yok eh bazen biraz... Sanırım bazen güzeldi bazen o kadar güzel değildi. Çalıştığım dünyayı seviyorum" ifadeleriyle cevap verdi. Ailesinin büyük bir çoğunluğuyla iletişim halinde olduğunu belirten Murad, "Her ailede olduğu gibi bazılarını takdir etmiyorum, bazılarını çok seviyorum” dedi.

Osmanlı torunu Kenize Murad'ın sürgün hayatı: İki kez vuruluyordum - 1. Resim

"GAZETECİLİK ÇOK KALİTE KAYBETTİ"

Kitapları 34 dile çevrilmiş; Ortadoğu, Pakistan, Bangladeş, Etiyopya gibi ülkelerde savaş muhabirliği yapmış Kenize Murad gazetecilik yolculuğunu şöyle anlattı:

"1970’li yıllardan 1990’lara kadar yaklaşık 20 yıl gazetecilik yaptım. Bize zaman veriliyordu, olay yerine gidiyorduk ve gerçekten araştırmacı gazetecilik yapıyorduk. Şimdiyse çoğunlukla ekonomik problemler nedeniyle, bilirsiniz… Gazeteler, basın yayın organları… Gazetecileri olay yerine göndermiyor. Yeterince süre vermiyor, gazeteciler haber ajanslarının verdiği kopyalarla yetinmek zorunda kalıyor. Dolayısıyla gazetecilik çok kalite kaybetti. Tüm gazeteciler, iyi gazetecilik yapma fırsatı bulamıyor, hepsi değil ama bazıları kolay yolu tercih ediyor."

Osmanlı torunu Kenize Murad'ın sürgün hayatı: İki kez vuruluyordum - 2. Resim

"İKİ KEZ VURULUYORDUM, ÇOK ÇOK KORKUNÇTU"

Onlarca savaşta sahadaydı Kenize Murad, savaşlardan hatırasına kazınan izleri şöyle anlattı:

“Filistin intifadası bende silinmez izler bıraktı, insanların acısını görmek, vurulmalarına şahit olmak… Benim de Filistin’de birkaç kez vurulma tehlikesiyle karşı karşıya kalmam… Ayrıca İran devrimi de büyük bir deneyimdi çünkü başka hiçbir politik hareketle karşılaştırılamayacak kadar farklıydı. Dini bir politik hareketin devrim yapması en azından benim ömrümde ilk kez oluyordu. Çok ilginç bir tecrübeydi. Ayrıca iki kez vuruluyordum, çok çok korkunçtu…Savaş muhabirleri için hayatın etkileyici olduğunu düşünüyorum. Biz çocuklar gibiyiz, macera tehlikeli olabilir ama biz bu macerayı seviyoruz.”

Kaynak: turkiyenewspaper.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...