Tgrt Haber
16 Şubat 2024 14:29 - Güncelleme : 16 Şubat 2024 14:30

iPhone'daki popüler özellik kaldırıldı: Apple'dan 'mecbur kaldık' açıklaması

Apple, iPhone kullanıcıları arasında popüler olan "web uygulamaları" özelliğini kaldırdı. Sadece Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olacak bu kararın yeni Dijital Hizmetler Yasası (DMA) nedeniyle alındığı belirtildi.

iPhone'daki popüler özellik kaldırıldı: Apple'dan 'mecbur kaldık' açıklaması
Apple,iOS güncellemesi,Avrupa Birliği,iphone

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan iOS 17.4 beta güncellemesi ile Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yaşayan iPhone kullanıcılarının web uygulamalarına erişimi kesilmişti.

İlk başta bu sorunun Apple'ın bir hatasından kaynaklandığı düşünülüyordu ancak şirket bugün yaptığı bir açıklama ile web uygulamalarını kasıtlı olarak kaldırdığını duyurdu.

Web uygulamaları sayesinde iPhone kullanıcıları, herhangi bir siteyi akıllı telefonunun ana ekranına ekleyebiliyorlardı. Böylelikle her seferinde tarayıcıyı açmaya gerek kalmadan siteye daha kolay bir şekilde erişebiliyorlardı.

APPLE TOPU AB'YE ATTI

Yayınlanan son iOS 17.4 beta güncellemesinin ardından sosyal medya kullanıcıları web uygulamalarını kullanamadıklarından yakınınca Apple, bu özelliği kaldırdığını doğruladı ve sebebini de Avrupa Birliği'nin Dijital Hizmetler Yasası'na (DMA) bağladı.

iPhone'daki popüler özellik kaldırıldı: Apple'dan 'mecbur kaldık' açıklaması - 1. Resim

Apple internet sitesinden yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"iOS sistemi geleneksel olarak doğrudan WebKit'i ve onun güvenlik mimarisini temel alarak ana ekran web uygulamalarını destekler. Bu entegrasyon, ana ekran web uygulamalarının iOS'taki yerel uygulamalara yönelik güvenlik ve gizlilik modeliyle uyumlu şekilde yönetildiği anlamına gelir. Depolamanın izolasyonu ve site bazında gizliliği etkileyen yeteneklere erişim için sistem istemlerinin uygulanması da buna dahildir.

Bu tür bir izolasyon ve yaptırım olmadan, kötü amaçlı web uygulamaları diğer web uygulamalarındaki verileri okuyabilir ve kullanıcının izni olmadan kullanıcının kamerasına, mikrofonuna veya konumuna erişim sağlamak üzere izinlerini ele geçirebilir. Ayrıca tarayıcılar da kullanıcının bilgisi ve izni olmadan web uygulamalarını sisteme yükleyebilir.

Alternatif tarayıcı motorları kullanan web uygulamalarıyla ilişkili karmaşık güvenlik ve gizlilik kaygılarının ele alınması, şu anda iOS'ta bulunmayan tamamen yeni bir entegrasyon mimarisinin oluşturulmasını gerektirecektir. DMA'nın diğer talepleri ve kullanıcıların çok düşük düzeyde benimsemesi göz önüne alındığında bunu yapmak pratik değildir.

Bu nedenle DMA gerekliliklerine uymak için AB'de ana ekran web uygulamaları özelliğini kaldırmak zorunda kaldık."

Kaynak: Apple
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...