Tgrt Haber
07 Kasım 2023 15:50 - Güncelleme : 07 Kasım 2023 15:56

Türk profesörden dünyaya su uyarısı: Günde 6 bin çocuk ölüyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama-Biyosistem Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, Türkiye’nin su fakirliği sınırında bir ülke olduğunu belirterek "Trakya, Marmara ve Ege Bölgeleri ise su fakiri" dedi. Ayrıca Demir, dünyada her gün 6 bin çocuğun su sıkıntısı sebebiyle öldüğünü söyledi.

Editör: Murat Makas / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
su,OMÜ,UNESCO

YÖK’ün başlattığı çalışma çerçevesinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ)’nde Güzel Sanat Fakültesi öğrencilerine ‘Suyun Yansıması’ adlı konferans verildi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama-Biyosistem Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, öğrencilere suyun doğru kullanımından bahsederek dünyada büyük su problemlerinin oluştuğunu belirtti.

''YILLARDIR KANDIRILDIK"

Türkiye’nin su fakirliği sınırında olduğunu, baz bölgelerinde kişi başına düşen su varlığı açısından ‘su fakiri’ olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yusuf Demir, “Dünyadaki tatlı suların 10 binde 3’ünü kullanabiliyoruz. Tatlı suların yüzde 80’i buzulların altında bulunuyor. Suyun dünyadaki dağılımı da çok dengesiz. Türkiye’de ise yanlış bir algı var. ‘Su zengini bir ülke’ olarak biliyoruz. 'Türkiye su zenginidir' diye yıllardır kandırıldık. Nüfusumuz 85 milyonun üzerinde. Toplam su varlığımız 112 milyar metreküp. Yani kişi başına yaklaşık bin 300 metreküp suyumuz düşüyor. Bir ülkenin su zengini olması için kişi başına 8 bin metreküpten fazla su düşmesi gerekiyor. Su fakirliği sınırı da bin metreküp. Yani Türkiye su fakirliği sınırında bir ülkedir. Türkiye’nin belirli bölgelerinde baktığınızda da su fakirliğine girmiş bulunuyoruz. Örneğin; Trakya, Marmara, Ege’de var olan su kişi başına bin metreküpün altında. Ciddi bir krizle karşı karşıyayız. Bilinenin aksine ülkemiz su zengini değil, fakirlik sınırında bir ülkedir” diye konuştu.

Su profesörü uyardı: “Trakya, Marmara ve Ege Bölgeleri su fakiri”

''HER GÜN 6 BİN ÇOCUK SUYUN OLUŞTURDUĞU PROBLEMLERDEN ÖLÜYOR''

Suyun sadece Türkiye için değil dünya için çok önemli olduğunu vurgulayan Demir, “UNESCO rakamlarına göre dünyada 8 milyar insan var. Bu insanların 2,5 milyarı yeterli sudan yoksun. Sağlıklı ve yeterli suya ulaşamıyor. 1 milyardan fazla insan da içme suyu konusunda sıkıntı yaşıyor. Dünyada her yıl 5 milyon insan su kısıdı, suyun oluşturduğu hastalıktan ya da susuzluktan ölüyor. Yani her günde 6 bin çocuk suyun oluşturduğu problemlerden ölüyor. Onun için biz ve dünya suyun önemine sahip çıkmalıyız” şeklinde konuştu.

Konferansa akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...