Tgrt Haber

Kaya Temel Yazıları

Adana’da erken final

Ligin bitimine son 5 hafta kala lider girdiği 15 sezonda da şampiyonluk yaşayan Galatasaray, dün gece Fenerbahçe’nin Sivas’a takılmasıyla puan farkını 4 yaparak şampiyonluğa bir adım daha yaklaştı.

Adana Demirspor mücadelesine tam konsantre olan sarı-kırmızılılar, galip gelmesi halinde maç fazlasıyla puan farkını 7’ye çıkararak psikolojik üstünlüğün kimde olduğu bir kez daha gözler önüne serecek. Yani Galatasaray, Adana’da erken final yaparak kupanın bir kulpundan tutmuş olacak.

Şuna da değinmeden geçemeyeceğim; averaj hesaplaması yapanlar kendini boşa yordu. Çünkü Galatasaray bitime 5 hafta kala puan farkını açmış oldu. Kimilerine göre ise Fenerbahçe 5 maçı kazanırsa şampiyon. Sözün bittiği yer işte burası. Matematik diyorum, çok önemli bir şey…

Kaybedenler kulübü

Geçtiğimiz sezon evindeki Fenerbahçe derbisine şampiyon çıkan ve rahat bir galibiyet alan Galatasaray, bu sezon da benzer bir senaryoya imza atabilir. Fenerbahçe ise kayıtlara bir kez daha "kaybedenler kulübü" olarak geçebilir.

Tabii ki her şey Galatasaray’ın puan kaybetmemesine bağlı. Sarı-kırmızılı takımın en büyük özelliği finallerin takımı olması. Son düzlükte kolay kolay şampiyonluk vermediğini hepimiz biliyoruz.

Kadıköy gerilebilir!

Sivas’a deplasmanda puan kaybeden Fenerbahçe, önümüzdeki hafta evinde Beşiktaş’ı ağırlayacak. Açılan puan farkından dolayı Fenerbahçe sahaya moralsiz çıkabilir. Bu senaryo gerçekleşirse Beşiktaş için kolay bir mücadele olacaktır.

Son olarak dün geceki penaltıya da değinmek istiyorum. Djiku’nun, geriden gelerek Manaj’a müdahalede bulunduğu için penaltı verildi. Livakovic’in müdahalesine bakılmadı bile.

Fenerbahçe’nin bu sezon, Alanya, Kasımpaşa ve Pendik mücadelelerinde kazandığı penaltıları da hatırlatmakta fayda VAR. Kaldı ki Sivasspor’a verilen penaltı net penaltı.

Yani oyna devam…

23 Nisan 2024
O‘kan’ kimsede yok!

Galatasaray’ı 13. sıralardan alıp şampiyon yapan Okan Hoca, bu sezonda her hafta kırdığı yeni rekorlar sarı-kırmızılı takımın başına geldiği günden beri Türkiye’nin açık ara en iyi teknik adamı olarak yoluna devam ediyor. Hocalık performansı ve galibiyet serisiyle de Avrupa’da da devler yarışıyor. Özellikle bu sezonu devşirme futbolcularla tamamlayacak olan hoca adeta destan yazıyor. Hatta biz ona devşirme demeyelim, ne diyelim? Bence; Joker! Hoca, Barış Alper Yılmaz’ı neredeyse sahanın her yerinde oynatırken aynı şekilde Kaan Ayhan’dan da faydalandı. Şunu da unutmamak gerekli Kaan Ayhan sakatlığının olmasına rağmen sezon sonuna kadar fedakarlık yaparak forma giymeye devam ediyor.

Satranç gibi…

Gelelim Alanyaspor mücadelesine… İlk 45 dakikada Galatasaray’ı Nelsson ayakta tutarken, 2. Yarı oyunu iyi okuyan ve satranç oynar gibi hamlede bulunan Okan Hoca, Hakim Ziyech’i adeta çilingir olarak kullandı. Ceza sahası dışından, kaleye “Vur” emri veren Buruk, oyuncuların harika yetenekleriyle de bir mücadeleden daha galip ayrılarak geri sayıma geçti. Barış Alper Yılmaz’ı da unutmamak gerekli. 2 golün mimarı olan Yılmaz, adeta CTRL+C ve CTRL+V tarzından goller kaydetti. Barış’a boşuna joker denilmiyor!

Forma adaleti

Galatasaray forması ile ilk maçına Alanya deplasmanında çıkan Serge Aurier beklentilerin çok altında kaldı. Karşılaşma öncesi son taktik antrenmanında özellikle oynamak istediğini teknik ekibe ileten Aurier’i Okan Hoca kırmadı fakat onun kötü performansı hayal kırıklığı oluşturdu. Normal şartlarda Kaan Ayhan ile mücadeleye başlama planı yapan hoca, antrenmanlarda kim iyi ve istekliye o kişiye şans veriyor. Aurier’in antrenmandaki performansı sahaya yansımayınca 2. Yarı yerini Kaan’a bıraktı. Sahadaki bir diğer zayıf ismi ise; Kerem Aktürkoğlu. Her ne kadar taktik amaçlı oyunda alınsa bile son haftalardaki futbolu iç açıcı değil. Şuna da değinmeden geçemeyeceğim; Kerem Demirbay’da son 2 haftadır kötü futbolunu sürdürüyor. Kalan 6 haftada her futbolcu maksimumunu sahaya koymalı. Yeri gelmişken forma adaletinden de bahsetmek harika olur. Bu sezon nerdeyse her futbolcuya forma veren Buruk, futbolculara karşı iyi niyetini de gösteriyor. İşte Okan Hoca’nın kazandı nokta; Sevgi ve saygı….

16 Nisan 2024
Atsa kolay, atmasa olay!

Sezon başından bu zamana kadar her türlü eleştirilerin hedefinde olan Mauro Icardi, Süper Kupa mücadelesinde Fenerbahçe U19 takımına attığı gol yine olay oldu. Icardi’ye bu zamana kadar neler söylendi neler... "Fazla kilosu var" dendi,  "Sakat, sadece penaltıdan atıyor" dendi.

Bu kez de 48 saniyede Fenerbahçe’nin genç takımına kaydettiği gol "kolay" görüldü. Yani Icardi ne yaparsa yapsın, golünü atıp uykuya daldı…

Protestoyu Galatasaray mı yapsın?

Şimdi gelelim asıl olaya. 19 yaşındaki çocuklara karşı neden ilk saniye de gol atmak yerine Galatasaraylı futbolcular topu dışarıya atmamış?

Süper Kupa mücadelesine A takım ile çıkmak yerine U19 takımıyla saha çıkarak protesto eden Fenerbahçe değil mi? Neden o halde Galatasaraylı futbolculardan topu dışarıya atılması beklendi? Protestoyu Galatasaray mı yaptı?

Hatta ilk saniyelerde sarı-kırmızı takım kendi alanında kısa pas yaparken Fenerbahçeli gençler alan baskısı yapıyordu. Galatasaray’ın yarı sahasında Fenerbahçe topu kapsa, topu taça mı atardı yoksa gol atma şansını mı denerdi, sizlere soruyorum.

Trabzonspor örneği

Maçtan çekilmek için illa topun sahayı terk etmesi mi gerekiyor? Buna şu örneği vereceğim: Trabzonspor, Konyaspor deplasmanında maçın ilk bölümünde hareketsiz kendi alanında birbirlerine sarılarak TFF’yi protesto etmişti.

Konyasporlu futbolcular ise kendi alanında top çevirdi. Sarı-lacivertli futbolcularda buna bezer bir protesto yapsa, ön alan baskısı yapmasa Galatasaray’da bence ona göre karşılık verirdi.

Süper Kupa Pendik maçına

Fenerbahçe sahadan çekildiği için bu maç tarihe 3-0 hükmen olarak geçecek. Maç yarıda kesildiğinden, Galatasaray kupayı Şanlıurfa’da alamadı. Sarı-kırmızılı takım bu haftaki Alanya deplasmanından sonra iç sahada Pendik ile karşı karşıya gelecek. Bu mücadele öncesi Süper Kupa’yı Galatasaraylı futbolcular havaya kaldıracak.

10 Nisan 2024
Sıradaki blöf gelsin

Fenerbahçe, “Süper Lig’den çekiliriz” blöfüyle Trabzon’da yaşanan saha olaylarını zaman aşımına uğratmayı başardı. Döner tekme ile tekvando dersi veren Batshuayi, PFDK’nın sevk listesinde yer almazken, Osayi-Samuel, Jayden Oosterwolde ve İrfan Can Eğribayat tedbirsiz olarak sevk edildi.

Şimdi sizlere soruyorum; bu gerçekten adalet mi?

Galatasaray’ın kalecisi Günay Güvenç, Kasımpaşa mücadelesinde tartışmanın arasına dahil olarak kavgayı ayırmaya çalıştı. PFDK ise Günay’a 2 maç ceza verdi. Peki Trabzon’da yaşanan olayları tüm Türkiye naklen izledi. Yerde yatan ve etkisiz hale getirilen bir taraftarın kafasına tekme atmak kasten adam yaralamaya girmez mi? Neden TFF sevkleri yaparken 44. maddeden hiçbir Fenerbahçeli futbolcuyu sevk edemedi? Basit bir kavgayı ayıran Günay’a 2 maç ceza kesenler, Trabzon’da yaşananların üzerine neden kapatmak istiyor?

Süper Kupa’ya çıkmayız tehdidi!

Cezaların hafiflemesi için gündemi meşgul eden ve minimum ceza ile bu olayların üzerini kapatmaya çalışan Fenerbahçe’de yeni blöfü tahmin edebilir misiniz? Durun ben sizlere söyleyeyim. Sıradaki blöf; Süper Kupa’ya çıkmayacağız. Blöf dediğime bakmayın Süper Lig’den çekiliriz sözünü tutamayacak olanlar, Süper Kupa’ya çıkmayarak ‘biz dik duruş sergiledik’ algısı yapmaya hazırlanıyor olabilir.

Galatasaray hazır

Sarı-kırmızılı takımın yöneticisi, teknik direktörü ve futbolcusu 7 Nisan’da oynanacak olan Süper Kupa mücadelesini iple çekiyor. Saha dışı olaylara dahil olmak istemeyen Galatasaray’da 2 hedef var. Bunlardan biri Süper Lig şampiyonluğu, diğeri ise Süper Kupa… Kaosun içine çekilmek istenen Galatasaray yönetimi satranç oynar gibi hamle yapmaya devam ediyor. Bazı yöneticiler gibi kendini kaybedercesine çıkıp, ahkam kesmek yerine İNCELENME çağrısında bulunuyor.

Sahi neden Erden Timur’un hepimiz incelenelim çağrısına hâlâ yanıt veren olmadı?

2 Nisan 2024
Adalet isteyen teraziye gelsin

Antalya Belek’ten herkese Merhaba… 

Galatasaray, milli arayı verimli geçirmek adına Belek’te 4 günlük kampa girdi. Bizlerde bavulumuzu hazırlayıp Antlaya yoluna düştük ve Pazartesi gününden itibaren takımı yakından takip ettik. Perşembe günü yani yarın sarı-kırmızılı takım kampa noktayı koyarak İstanbul’a dönüş yapacak. Bu zaman kadar sizlere kamptaki izlenimlerimi anlatmak istiyorum. Milli takımlarında forma giyen futbolcular kampa katılım sağlamadı. Tatil yapamayan milliler, Cumartesi gününe kadar izin yapacaklar. Geriye kalan Galatasaraylı futbolcuların hepsi hatta alt yapıdaki gençlerde kampa katıldı. Geçen sene olduğu gibi Okan Hoca, gençlerle bir hatıra fotoğrafı çekinerek alt yapıya verdiği önemi bir kez daha gözler önüne serdi. Kısacası Antalya’da her şey yolunda. Futbolcular ve teknik ekibin aileleri de kampa gelerek kısa bir tatil yaptılar. Galatasaray takımı kalan 8 hafta için birlik ve beraberlik mesajı verdi. 

Temiz eller operasyonu

Galatasaray Sportif A.Ş Başkan Vekili Erden Timur kampta yaptığı açıklamada futbolda temiz eller operasyonuna vurgu yaptı. Yaklaşık 2 yıldır yöneticilik yapan Erden Timur neredeyse her açıklamasında her şey incelesin çağrısında bulunuyor. Kimler neyden korkuyor? Neden Timur’un bu çağrısında kulüpler ya da TFF destek vermiyor? Her hafta farklı tiyatrolar izliyoruz. Trabzonspor-Fenerbahçe mücadelesindeki sevkler neden hala yapılmadı? Bunun üzerine montajlı videolarla algı yapanlar yaşananları unutturmaya mı çalışıyor? Aslında hepsinin cevabını çok net biliyoruz fakat herkes kendi işine geldiği davranmayı tercih ediyor. Bunların önüne geçmek adına Erden Timur’un çağrısına destek verilmeli. Her yönetici, her hakem ve futbolun içerisindeki herkes İNCELENMELİ! Telefonları ve bankaları hesapları dahil tek tek İNCELENMELİ. Özellikle Amerika konumlu videolara talimatın nerden, kimden gitti araştırılmalı. Son olarak şunu mesajı vermek istiyorum; Herkes futbolda adalet istiyor ya güya neden o zaman teraziye gelmiyor?

27 Mart 2024
‘Çekiliriz’ bahanesi yaramadı!

Trabzonspor karşılaşması ardından Süper Lig’den çekiliriz tehdidiyle Süper Kupa mücadelesini de erteletmeye çalışan Fenerbahçe’de planlar suya düştü. TFF, sarı-lacivertlilerin “Süper Kupa başka bir tarihe ertelensin” talebini reddetti. Şimdi sizlere en kritik soruyu soruyorum; Süper Lig’den çekilmek isteyen bir kulüp neden Süper Kupa mücadelesini erteletmek istedi? Burada bir tutarsızlık olduğu ortada. Yani geçtiğimiz senelerde, Fenerbahçe’nin “Lig’den çekiliriz” tiyatrosunu defalarca izledik. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, “Gerekirse bir alt lige düşeceğiz” açıklamasıyla Süper Lig’den çekilmek istediklerinin sinyalini verdi. Fenerbahçe’nin 2 Nisan’da toplanacak olan Olağan Üstü Genel Kurul’dan “Çekilme” kararı hayalde kalır kimse kimseyi kandırmasın. 

Erkek gibi oynayın!

Çok geçmişe gitmeyeceğim yakın tarihten örnek vereceğim. Galatasaray bu sezon, Şampiyonlar Ligi’nde Bayern Münih’ten döndükten 2 gün sonra Süper Lig’de Hatayspor deplasmanına çıktı. Galatasaray’a sıkışık fikstür yok muydu? Bu arada şunu da unutmayalım; Fenerbahçe teknik direktörü İsmail Kartal, Rizespor maçının ardından “Erkek gibi oynadık” ifadelerini kullanmıştı. Yani hiç bir şeyi bahane etmiyoruz imasında bulunmuştu. Şimdi de 7 Nisan’da Fenerbahçe erkek gibi çıkıp oynamalı. Uzun lafın kısası Süper Lig’den çekiliriz, Süper Kupa ertelensin, sıkışık fikstürümüz var gibi bahanelerin arkasına saklanılmamalı.

Başkan Özbek dik durdu

Öncelikle bugün 75. Yaşına giren Galatasaray Başkanı Dursun Özbek’e uzun ömürler diliyorum. Fenerbahçe’nin istediği ertelemeyle ilgili TFF’ye karşı dik duruş gösteren Başkan Özbek, 7 Nisan’da bu maçın oynanmasını her fırsatta dile getirdi. Bazıları gibi kaos ortamından faydalanmak yerine yaşanan olaylarda da gösterdiği sağduyuyu unutmamak gerekli. 

En ağır ceza verilmeli 

Son olarak Trabzonspor-Fenerbahçe mücadelesinde yaşanan olayların ardından PFDK’ya sevk edilecek isimlere değinmek istiyorum. Gerek futbolcu gerekse taraftar yani bu olaylarda başrol oynayan isimlere en ağır ceza verilmeli. Türk futbolunda bir daha böyle bir rezaletin yaşanmaması adında futbolcu ve taraftar ayrımı yapılmayarak ceza verilmemeli. PFDK’ya sevk edilecek ve verilecek cezaları çok merak ediyorum…

23 Mart 2024
Bir yanda resital, diğer yanda kaos!

Süper Lig’in 30. Haftasında iki kritik mücadele izledik. Gündüz maçı olan Kasımpaşa-Galatasaray mücadelesi futbol severlere muazzam bir seyir zevki sunarken, haftanın kapanış mücadelesi olan Trabzonspor-Fenerbahçe müsabakası ise tam anlamıyla kaos ile sonuçlandı. Şampiyonluk yolunda emin adımlarla ilerleyen Galatasaray ve takipçisi Fenerbahçe her ne kadar haftayı 3 puan ile kapatsa da maalesef yine saha dışı olaylara şahitlik ettik. Ne Kasımpaşa-Galatasaray karşılaşmasındaki kıran kırana geçen mücadeleyi konuşabildik ne de Trabzonspor-Fenerbahçe mücadelesindeki maçın kırılma anlarını yorumlayabildik.

YİNE SESSİZLİK Mİ YAŞANACAK?

Tek yapabildiğimiz şey; Ekran karşısında ağzımız açık şekilde Trabzon’da yaşananları izleyebilmekti. Peki bunlara sebep olanlar bu işin içerisinden nasıl çıkacak? Sadece birkaç kulüp başkanı, TFF’nin her kademesini istifaya davet ederken, yine sessizlik mi yaşanacak? Yine futbol severler saha içerisinden hakem yumruklanmasını veya futbolcuların taraftara saldırısını mı izleyecek? Bu arada çok yakın tarihte TFF’yi istifaya çağıramayanlar, Trabzon’da yaşadıkları hadiseden sonra nasıl bir aksiyon alacak? Hepsinin cevabını kayıplar yaşandıkça göreceğimizi umuyorum.

"İSTİFA DA BİR HİZMETTİR!"

Ben de buradan TFF’nin her kademesine bir çağrıda  bulunmak istiyorum; “İSTİFA da bir hizmettir!” Türk halkına bu yaşattıklarınız yenilir yutulur tarzda şeyler değil. Her hafta skandal hakem hataları konuşuyoruz. Her hafta uydurma penaltılar, uydurma kartlar çıktını görüyoruz. Sözde futbol mücadelesi izliyor…

Evet şunu da ifade edelim; şiddetin her türlüsüne HAYIR diyoruz. Taraftarlar gönül verdiği takımların maçlarını izlemek, keyif almak ve stres atmak için tribünleri doldurmak yerine şiddet eylemi göstermek için doldurmaya başladı. Caydırıcı cezalar, net kararlar çıkmadığı sürece maalesef Türk futbolu her geçen gün geriye gidecek gibi. Hep beraber alınacak kararları merakla beklediğimizden eminim…

18 Mart 2024