Tgrt Haber
17 Temmuz 2019 12:13

Çocuklarda Ateşe Ne İyi Gelir? / Çocuklarda Ateş Düşürme Yolları Nelerdir?

Çocuğun aniden ateşlenmesi karşısında anne ve babaların panik yaparak farklı yöntemler denememesi için kaleme aldığımız makalemizde: “ Çocuklarda Ateşe Ne İyi Gelir?, Çocuklarda ateş düşürme yolları nelerdir?, Çocuklarda kaç derece yüksek ateş demektir?, Ateşli çocuğu hangi durumlarda doktora götürmeliyim?, Çocuğun ateşini doğru ölçme tekniği nelerdir?” gibi çok sık sorulan sorularınıza cevaplar bulacaksınız. Keyifli okumalar.

Çocuklarda Ateşe Ne İyi Gelir? / Çocuklarda Ateş Düşürme Yolları Nelerdir?
çocuklarda ateşe ne iyi gelir?,ateş nasıl düşürülür?,çocuklarda ateş düşürücü doğal tedavi yöntemleri nelerdir?,Çocuklarda kaç derece yüksek ateş demektir?,Çocuklarda Ateşe Ne İyi Gelir?,Ateşli çocuğu hangi durumlarda doktora götürmeliyim?

Çocuklarda aniden çıkan ateşlenme karşısında hiç panik yapmaya gerek yok. Gayet sakin ve ne yaptığını bilen anne babalar olmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin. Çocuklarda vücudun enfeksiyonlara karşı otomatik olarak savunmaya geçer ve bu da ateşlenmeye sebep olur.

Çocuklarda vücut ısısının 36° üzerinde olması çocuğun ateşlendiğini gösterir. Çocuğunuzun ateşi hafifse doktora mı götürülmeli yoksa ateşe evde mi müdahale etmeli?

Şayet çocuğun ateşi 37°’ye kadar çıkmışsa anne ve baba olarak evde uygulayabileceğiniz doğru yöntemlerle çocuğun ateşini düşürebilirsiniz.

Çocuklarda Ateşe Ne İyi Gelir? / Çocuklarda Ateş Düşürme Yolları Nelerdir?

Çocuklarda Kaç Derece Yüksek Ateş Demektir? 

Kabul edilen ateş sınırları şöyle:

Ateşsiz: 34,4-37,9

Ateşli: 38,0-39,9

Yüksek ateşli: 40,0 ve yukarısı

Eğer çocuğunuzun ateşi yoksa fakat hasta görüntüsünü korumaya devam ediyorsa bir saat içinde ateşini bir daha ölçün. Eğer çocuğunuzun ateşi 38,0 ile 39,9 arası ise ateş düşürmek için önlem alın. Çocuğunuzun ateşi 40 derece ve yukarıdaysa hemen doktorunuzla konuşun.

Ateşli Çocuğu Hangi Durumda Doktora Götürmeliyim?

  • Çocuğun ateşi 40°’nin üstünde ise,
  • Açıklayamadığınız hastalık belirtileri varsa,
  • Çocuk durmadan ağlıyor, bir şey içmiyor ve halsiz görünüyorsa,
  • Çocuğunuz ateşli havale geçiriyorsa,

mutlaka doktora götürülmelidir.

Diğer taraftan bu belirtiler var diye kendiniz kafanıza göre, çocuğa ateşi düşürmek için doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik vermek yapacağınız en büyük hatalardan ibir olur. Bu vartaya kesinlikle düşmeden doktora en hızlı şekilde ulaşmalı ve tedavi sürecinin başlatılması gerekir.

Çocuklarda Ateşe Ne İyi Gelir? / Çocuklarda Ateş Düşürme Yolları Nelerdir?

Çocuğun Ateşini Doğru Ölçtüğümü Nasıl Anlarım?

Çocukların genelde vücutları sıcak olur. Diğer taraftan, çocuğun vücudunun sıcak olması her zaman ateşli olduğunu göstermez. Yetişkinlerde vücut ısısı daha yüksek olan çocuklarda, yaş, aktivite, çevre ısısı ve giysilerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Bu bakımdan çocuğun ateşinin doğru ölçülmesi önemlidir.  Çocuklarda ateşi koltukaltından, makattan, kulaktan ve ağızdan ölçüm yapılmalıdır.

Koltukaltından 37,4 ve üzeri, makattan 38 ve üzeri, kulaktan ise 37,6 ve üzeri olan değerler yüksek ateş olarak kabul edilmektedir.

Ateşlenmiş Çocuğun Durumunu Gözlemleyin

Çocuklarda ateş yükselmesi enerji tüketimini ciddi düzeyde artırır. Solunum sisteminin hastalık karşısında daha hızlı çalışması, kol-bacak damarlarında yaşanan büzülmeler kan dolaşımını yavaşlatırken, kalp ve beyne ise fazla kan gönderilmektedir.

Bu durumlarda çocuğun vücudu alacalı, kol ve bacaklarda soğukluk, gövde de ise sıcaklık yüksek olur.

Çocuklarda yüksek ateş her zaman çok ciddi bir hastalık olduğuna işaret etmez. Bazen hiç ateş olmasa da ciddi bazı hastalıklara yakalanmış olabiliyor.

Unutmayın çocuklarda ateşin en sık nedenlerinden biri de viral enfeksiyonlardır. Bu tarz durumlarda çocuğun ateşi 39-40° ye varabilir.

Çocuklarda Ateşe Ne İyi Gelir? / Çocuklarda Ateş Düşürme Yolları Nelerdir?

Çocuğun Ateşi Uzun Süre Geçmiyorsa Ne Yapabilirim?

3 aylığını doldurmuş bebeklerde ortaya çıkan normalin üzerindeki ateşlenme durumlarında vakit kaybetmeden çocuğun doktora götürülmesi gerekir. Yaşı daha büyük çocuklarda ateşlenmenin şiddet ve tesirini cilt renginden, solunumun düzenli alınıp verildiğini gözlemleyerek bilincin açık olup olmadığını anlamak mümkün.

Bununla birlikte;

  • Çocuğunuzun ateşi 39°’nin üzerine çıkıyor ve bu durum 72 saatten daha uzun sürüyorsa,
  • Ateşi düştüğü halde inleme, ağlama ve çocuğunuzda huzursuzluk devam ediyorsa,
  • Çocuk daha önce havale geçirmişse,
  • Ciltte ateşlenme ile birlikte mor döküntüler oluşmuşsa,
  • Bilinç kaybı ve uyuklama hali varsa,
  • Çocuğun ön bıngıldağında kabarıklık ve seğirme durumu varsa,
  • Gözyaşının olmaması, ağızda kuruluk, göz küresinde, bıngıldağında çöküklük ve sıvı kaybı varsa,
  • İshal, kusma, ense de sertlik, nefes alırken hızlı hızlı nefes alma ve nefes alırken zorlanma gibi durumlardan herhangi birini gördüyseniz hiç vakit kaybetmeden doktora götürülüp muayene edilmesi gerekir.

Çocuklarda Ateşe Ne İyi Gelir? / Çocuklarda Ateş Düşürme Yolları Nelerdir?

Çocukta Yüksek Ateşte Acil Olarak Ne Yapılabilir?

  • Çocuğunuzun odasının 22° olması gerekir ve bulunduğu ortam eğer sıcaksa mutlaka serinletilmelidir. Burada çocuğun direk olarak cereyanda kalmaması gerekir. Sıcaklığı düşürmek için havalandırma ve klima kullanılabilir.
  • Çocuğunuzun üşütmesinden korkup daha kalın kıyafetler giydirdiyseniz hemen hafif ve rahat kıyafet giydirilmelidir.
  • Gökse, alna, boyna, koltuk altı, gibi bölgelere ıslak bezlerle kompres yapılmalıdır.
  • Çocuğun ateşlenmesi neticesinde vücut ısıdan dolayı sıvı kaybına maruz kalır. Bunun için çocuğunuza ılık sıvı gıda ve su verilmelidir.
  • Ateş düşürmek için doktorun çocuğunuz için önerdiği ateş düşürücü ilaçlar çocuğun yaşına ve kilosuna uygun dozda verilmelidir.
  • Ateş düşürücü olarak aspirin verilmemeli, sirke ve alkol gibi maddeler ile kompres yapılması yanlıştır.

Çocuklarda Ateş Düşürmenin Doğal Yöntemi

Çocuklarda ateş birden bire çıktığı zaman anne ve babanın da eli ayağına dolaşır. Bu noktada ne yapacağını bilmeden uygulanan müdahaleler çocuğun ateşini düşürmediği gibi aksine yükseltebilir.

Peki, ilaç kullanmadan çocuklarda ateş nasıl düşürülür? En etkili doğal ateş düşürücü bitkisel bir kür var mı? 

Çocuklarda Ateşe Ne İyi Gelir? / Çocuklarda Ateş Düşürme Yolları Nelerdir?

Marul çayı: Potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfor bakımından zengin olan marulu bir litre kaynamış suya koyun. 15 dakika beklettikten sonra suyunu süzüp doğal bir tatlandırıcı ile içilebilir hale getirin. Ateşlenen kişiye sıcağı sıcağına içirin.

Kuru üzüm çayı: 1 fincan kadar kuru üzümü 7 fincan suyun içine aktarıp güzelce kaynatın. Fokurdamaya başlayınca altını hafif kısıp su üçte bir kadar azalıncaya kadar pişirmeyi sürdürün. Ardından karışımı kendi haline gelip soğuması için bekleyin ve yarım bardak kadar tüketin.

Karanfil çiçeği: Yaklaşık yarım litre kadar suyun konulduğu çaydanlığın içine iki kaşık kadar karanfil çiçeği atın. Kaynadıktan sonra dinlendirin ve suyundan sabah, öğle ve akşam bir ya da iki çorba kaşığı içirin.

Maydanoz : Çaydanlığın içine 5 yemek kaşığı kadar ince kıyılmış maydonoz atıp kaynatın. Dinlenen suyu süzün. Daha sonra sabah, öğle ve akşam yarım bardak kadar çocuğunuza içirin. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...