Tgrt Haber
05 Nisan 2021 09:02

Çocuklarda Solunum Yolu Hastalıkları

Çocuklarda en sık üst solunum yolu hastalıkları gözlemlenir. Özellikle kış ve bahar aylarında artış gösteren hastalık, viral ya da bakteriyel kökenlidir. Bu haberimizde: "Çocuklarda solunum yolu hastalıkları nelerdir?, Rinit nedir?, Akut tonsillofarenjit nedir?, Akut otitis media nedir?, Akut rinosinüzit nedir?, Krup nedir" gibi çocuklarda görülen üst solunum yolu enfeksiyonları ile ilgili kısa bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz...

Çocuklarda Solunum Yolu Hastalıkları
çocuklarda solunum yolu hastalıkları,solunum yolu hastalıkları,solunum yolu enfeksiyonları,kulak burun boğaz,Rinit Nedir,Akut tonsillofarenjit,Krup

Çocuklarda solunum yolu hastaları denilince geniş bir tanım yapmış oluruz. Hatta bu tanımın içine kulak, burun, boğaz hastalıklarıda girer. 

Şimdi gelin bu tanımlara bir göz atalım...

Rinit Nedir?

Çocuklarda solunum yolu hastalıkları

Soğukalgınlığı olarak da adlandırılan rinit, halk dilinde daha çok nezle olarak adlandırılır. Rino, RSV, adeno ve corona virüsler ve influenza virüsleri tarafından bu hastalık ortaya çıkar. Çocuklar yıl içinde 5 ila 8 kez grip veya rinit olabilirler. Kış ayları hastalığın en yoğun görüldüğü mevsimler arasındadır. Hastalık bulaşıcıdır. Öksürük, aksırık, kullanılan eşyaya temas etmek hasatlığın bulaşması için yeterli sebepler veya nedenler arasındadır. En çok da iyi havalandırılmayan kalabalık ortamlarda bulaşma daha yaygındır. Virüsün kuluçka süresi 24 ila 72 saat arasındadır.

Hastalık belirtileri arasında; boğaz da yanma ve ağrı, kuru öksürük, burunda akıntı, burunda tıkanıklık, hapşırma gibi belirtiler yaklaşık olarak bir hafta boyunca sürmektedir.

Griple çok karıştırılan hastalığın tedavisinde serum fizyolojik burun damlaları ve üst solunum yollarına etkili şuruplar kullanılmaktadır. 

Akut Tonsillofarenjit Nedir?

Çocuklarda solunum yolu hastalıkları

Çocuklarda en sık görülen enfeksiyonların başında gelen akuttonsillofarenjit halk arasında boğaz iltihabı veya bademcik iltihabı olarak bilinir. Boğaz bölgesinde kızarıklık ve beyaz iltihap plakları görülür. Beta mikrobu başta olmak üzere virüsler tarafından oluşan sözkonusu hastalığın belirtileri arasında: ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, boğaz ağrısı görülür ve bazı çocukların boyun bölgesinde lenf bezeleri büyüyebilir. Hastalığın teşhisinde boğaz kültürü alınarak antijen testi yapılır. Diğer taraftan, hastalığa beta mikrobu neden olmuşsa antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekir. 

Akut Otitis Media Nedir? 

Çocuklarda Solunum Yolu Hastalıkları

Halk arasında orta kulak iltihabı olarak bilinen "otitis media" en çok 3 yaş altındaki çocuklarda gözlemlenir. Biberonla beslenme, sigara dumanına maruz kalma, kreş gibi toplu yerlerde bulunma ve geniz eti varlığı hastalığa yatkınlığı artıran nedenler arasında yer alır. Hastalığın belirtileri arasında: kulak çınlaması, kulak akıntısı, kulak tıkanıklığı, baş dönmesi ve ateşlenme gözlemlenir. Hastalığın tedavisinde antibiyotikler kullanılabilir. Hastalık sonrası orta kulakta sıvı birikmesi sözkonusudur. Bunun için üç ay boyunca antibiyotik kullanmadan tedavi edilir ancak hasta düzelmezse timpanostomi tüpü ile içerdeki sıvı alınarak tedavi işlemi gerçekleştirilir. Hastalık tedavi edilmiş olsa da orta kulak iltihabının tekrarlanması mümkündür. Hastanın daha hızlı iyileşmesi için H. influenza ve pnömokok aşısının koruyucu rolü vardır diğer taraftan çocuğun anne sütü ile beslenmesinin artırılması ve sigara dumanına maruz kalmaması gerekir. 

Akut Rinosinüzit Nedir?

Çocuklarda Solunum Yolu Hastalıkları

Çocuklarda soğuk algınlığı ve soğuk algınlığı ile birlikte akut sinüzüt sık görülür. Sinüzit sinüslerin iltihaplanmasıyla meydana gelir. Dört hafta süren akut sinüzit, on iki haftadan uzun sürene ise kronik sinüzit denilir.

Sinüzitin ortaya çıkmasında diğer etkenler arasında allerji, hava kuruluğu, burunda yabancı cisim, yüzma, dalma, burunda eğrilik, astım ve bağışıklık sisteminin yetersizliği sözkonusudur. Hastalığın belirtileri arasında; baş ağrısı, yüz ağrısı, burunda tıkanıklık, öksürük ve gözlerde şişlik gözlemlenir. Sinüzit tedavi edilmeden de kendiliğinden iyileşebilen bir hastalık çeşididir. Tedavide doktor uygun görürse antibiyotik reçete edebilir. Bununla birlikte burun açıcı sprey ve damlalar, burun yıkamak için solüsyonları doktorunuz önerebilir. 

Krup Nedir? 

Çocuklarda Solunum Yolu Hastalıkları

Krup akut larenjit hastalığının bir diğer adıdır. Boğazın üst kısmında yer alan larenks adı verilen organın iltihaplanmasına ise Larenjit denilmektedir. Hastalığın en belirgin belirtisi köpek havlaması şeklinde öksürük ve ses kısıklığına sebep olmaktadır. Hastalığın tedavisinde ise soğuk buhar ve kortizon kullanılır.

Evet, genel olarak doğumdan itibaren pekçok çocukta yaygın olarak solunum yolu hastalıkları görülebiliyor. Üst solunum yollarında meydana gelen problemler çocuklarda astım, zatürre ve verem hastalığına sebep olabilmektedir. Ülkemizde yeni doğan her bin bebekten 35'inde solunum yetmezliği gözardı edilirse 5 yaş aralığında ölümle sonuçlanabilmektedir. Uzmanların ölümle sonuçlanan vakaların en başında zatürre hastalığının geldiğini söylemektedir.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...