Tgrt Haber
10 Temmuz 2019 15:52

D3 Vitamini Nedir? / D3 Vitamin Eksikliği Nedir? / D3 Vitamin Nelerde Bulunur?

Kalsiferol da denilen yağda çözünebilen, karaciğerde ve yağ dokularda bulunan vitamin türleri arasında en önemlilerinden biri olan D vitamininin D2 ve D3 olmak üzere iki çeşidi vardır. Makalemizde: “D3 vitamini, D3 vitamin eksiği, D3 vitamin hangi gıdalarda, nelerde bulunur” gibi merak ettiğiniz sorulara cevaplar bulacaksınız.. Keyifli okumalar..

D3 Vitamini Nedir? / D3 Vitamin Eksikliği Nedir? / D3 Vitamin Nelerde Bulunur?
d3 vitamini damla,D vitamini,D2 vitamini,D3 vitamini,D3 vitamini eksikliği nasıl giderilir?,D3 vitamini hangi besinlerde bulunur?,D3 vitamini D vitamini aynı mı?,D3 Vitamini Nedir?,D3 Vitamin Eksikliği Nedir?,D3 Vitamin Nelerde Bulunur?,D3 Vitamini eksikl

Aslında kalsiyum emilimini kolaylaştıran bir hormon olan D vitamini dünyada eksikliği en sık görülen vitaminler arasındadır. Yağda çabucak eriyen ve vücudun faaliyetlerini sürdürebilmesi için hayati görevleri olan D vitamininin D2 ve D3 şeklinde iki türü vardır.

D3, balık da dahil olmak üzere hayvanlarda bulunuyor.

D2 ise mantar gibi bitkisel gıdalarda var.

Vücutta D3 vitamini daha etkin ve etkili rol oynadığı için vitamin takviyeleri gerektiğinde genel de bu türden olan tercih ediliyor.

Güneş az gören ülkeler olarak bilinen ve kışı uzun süren ülkeler arasında yer alan İngiltere'de devlet sonbahar ve kış aylarında D vitamini takviyesini ücretsiz veriyor.

Diğer ülkelerde de durum buna benzer. Yine Kanada, ABD'de gibi ülkelerde günlük olarak 15 mikrogram D vitamini alınması önerilirken, süt, yoğurt, kahvaltılık gevrek, margarin, portakal suyu gibi bazı gıdalara ise zorunlu olarak D vitamini takviyesi yapılmasını istiyor.

Özellikle diz çarpıklığı hastalığı olarak bilinen raşitizm hastalığının çok yaygın olduğu yirminci yüzyılın ilk çeyreğinde gündeme gelmiş ve D vitamini seviyesi düşüklüğüne engel olmak için birçok ülke takviye yapılmasını kararlaştırmıştı.

Peki bu kadar önemli olan D ve türevleri olan D3 vitamini nasıl oluşur hep birlikte bakalım..  

D3 Vitamini Nedir? / D3 Vitamin Eksikliği Nedir? / D3 Vitamin Nelerde Bulunur?

D3 Vitamini Nasıl Oluşur?

İnsan vücudu doğrudan güneş ışığı gördüğü zaman, vücut bu ışığın deri üzerinde sentezlenmesini sağlayarak kendi kendine D3 vitaminini üretir.

D3 Vitamini Eksikliğini Nasıl Gideririz?

Yetişkin ve sağlıklı her insanın günlük olarak “600 ila 1000 IU” D vitaminine ihtiyaç duyar. D3 vitamini aslında D vitamini demek olduğu için bu vitaminleri besinlerden de güneşten de alabiliriz.  

D3 vitamini ilk karaciğere, oradan böbreklere taşınır. Böbrekler, D3 vitaminini hemen D vitaminine çevirir. İnsan vücudu ihtiyacı olan D vitamininin %90’ını güneş ışıklarını sentezleyerek elde eder. Günde 30 dakika boyunca kol ve bacaklarla birlikte yüzün doğrudan güneş ışığı görmesi D3 vitaminini depolamaya kâfidir.

D3 Vitamini Nedir? / D3 Vitamin Eksikliği Nedir? / D3 Vitamin Nelerde Bulunur?

D3 Vitamini Eksikliğini Nasıl Anlarız? D3 Vitamini Eksiliğinin Belirtileri Nelerdir?

D3 vitamini eksikliği demek D vitamini eksikliği demektir. D vitamini ise özellikle çocuklarda kemik büyümesine, diş gelişimine, yetişkin insanlarda kemik ve diş sağlığının korunması, yaşlı insanlarda ise kemik erimesinden korunmak için gereklidir. Ayrıca kas sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için yeterli miktarda D vitamini alınması şarttır. D vitamini eksikliği çocuklarda raşitizme, ileri yaşlarda ise kemik erimesine neden olur. Normal insanlarda kemik ağrıları, yorgunluk ve depresyon durumlarının muhtemel sebepleri arasında D vitamini eksikliği yatar

D3 vitamini eksikliğinin bilinen en yaygın 10 belirtisini şöyle sıralayabiliriz.

  1. Kişide hareket etmekte zorluk ve sürekli yorgunluk hissi,
  2. Kemiklerde ve eklemlerde şiddetli ağrı,
  3. Yürümekte güçlük çekmek,
  4. Bağışıklık sisteminde zayıflık, buna bağlı olarak enfeksiyon kapma sıklığında artış,
  5. Hislerde değişim ve depresyon hali,
  6. Kaslarda yorgunluk ve güçsüzlük,
  7. Diş minelerinde sızlama ve yapılarında bozulmalar,
  8. Büyüme geriliği,
  9. Vücudun bazı bölgelerinde ağrı ve sızılar,
  10. Raşitizm ve osteoporoz hastalıklarının oluşumu

D3 Vitamini Nedir? / D3 Vitamin Eksikliği Nedir? / D3 Vitamin Nelerde Bulunur?

D3 Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur?

Yoğurt, ayran, süt, kefir, peynir, tereyağı, ton balığı, istiridye, karaciğer, yumurta sarısı, patates, mantar, balık yağı, uskumru, somon, ton balığı ve balık yağı D vitamini alınabilecek gıdalardandır.

Özellikle 20-30 dakika güneş ışığı alımı ile birlikte yukarıdaki gıdalardan herhangi 2 tanesinin günlük olarak tüketilmesi D vitamini eksikliğini önlemeye yardımcı olur. Bu saydıklarımızın dışında D3, D2, yani D vitamini yetersizliği olan hastaların doktor önerileri doğrultusunda D vitamini damlası, balık yağı kullanımı kullanımını tercih edebilir.

Vücudun hemen hemen her bölgesi için hayati önem taşıyan D3 vitamini eksikliği kan değerlerine bakılarak düzenli olarak kontrol edilmelidir.

Bu vitamin eksikliği tespit edildiği an,beslenme uzmanı doktorların yapmış olduğu planının içerisinde D3 vitamini takviyesi yapılacaktır.

Herkese sağlıklı ve mutlu günler diliyoruz.

Sağlıkla, sağlıcakla kalınız.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...