Tgrt Haber
01 Kasım 2021 09:19

Dolar fiyatında ibre aşağı döndü ( 1 Kasım dolar ve euro fiyatı)

Geçen hafta 9,85'e kadar tırmanarak rekor kıran dolar/TL, büyükelçi krizinin aşılmasıyla 3 günlük düşüşünü TCMB'nin enflasyon tahminlerini yükseltmesiyle son bulmuştu. Haftayı 9,60 seviyelerinden kapatan dolar/TL yeni ay ve yeni haftanın ilk gününe 9,60 seviyesinin altında başladı.

Dolar fiyatında ibre aşağı döndü ( 1 Kasım dolar ve euro fiyatı)
dolar,,euro,,Türk Lirası,

Geçen hafta başında büyükelçilerle yaşanan diplomatik gerginlikler beraber 9,85 TL’ye yükselerek rekor kıran dolar, sorunun çözülmesinin ardından 9,41 bölgesine kadar inmişti.

Ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun yılın dördüncü ve son "Enflasyon Raporu'nu açıklamasıyla dolar fiyatı 3 günlük düşüşüne son vererek 9,60 seviyesine tırmandı.

Kavcıoğlu, yıl sonu TÜFE tahminini 4,3 puanlık güncellemeyle yüzde 14,1’den 18,4’e yükselttiklerini bildirdi.

Dolar yeni ay ve yeni haftanın ilk gününe 9,60’ın hemen altında başladı. Euro ise 11,09 seviyesinden değerleniyor.

DOLAR TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ

TCMB’nin faiz indirimleri ile Türk Lirası’nın ABD doları karşısında zayıflamaya devam edeceğini ifade eden Commerzbank stratejisti Tatha Ghose, bu değer kaybının enflasyonu yükselteceğini ve bunun da TL üzerinde baskı oluşturacağını savundu.

Ghose, yükselen enflasyonun 2022 ortasına kadar faiz artırımlarına geri dönülmesini zorlayacağını öngördü. Commerzbank, Mart 2022 yılı için dolar/TL tahminini 10 TL’den 11 TL’ye çıkardı.

HAFTANIN EN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDESİ FED TOPLANTISI

ABD'de haftanın en önemli gündem maddesi olan faiz kararı gelecek. ABD Merkez Bankası (Fed), 2020 Mart toplantısında bu yana yüzde 0,00-0,25 seviyesinde tuttuğu faiz için kararını açıklayacak. Kararın ardından her zaman olduğu gibi Başkan Jerome Powell, basın toplantısı düzenleyecek.

ABD Merkez Bankası'nın son toplantısına ait tutanaklarda yetkililer, yüksek enflasyonun ne derece tehdit oluşturduğu ve buna karşılık olarak ne zaman faiz oranlarını yükseltmeleri gerektiği konusunda bölünmüş olsalar da, Fed’in kriz döneminde ekonomiye verdikleri desteği Kasım ortasında azaltmaya başlayabilecekleri konusunda hemfikir oldukları sinyalini vermişti.

Bugün ise İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından gelecek perakende ve toptan fiyat rakamları izlenecek. Enflasyon rakamlarına ışık tutması açısından İTO'nun rakamları piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. İstanbul'da bir önceki ay perakende fiyatlar yıllık yüzde 19,77 artış göstermişti.

Ayrıca günün en önemli verisi ise Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından açıklanacak. Bakan Muş, Ekim ayına ilişkin dış ticaret rakamlarını bildirecek

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...