• Piyasalar
  • down
    BIST 100
    1568
  • down
    USD
    7.3621
  • down
    EURO
    8.9535
  • down
    GBP
    10.1086
  • down
    Altın
    442.521
  • TGRT Haber Arama
  • TGRT Haber Facebook
  • TGRT Haber Twitter
  • TGRT Haber Youtube
  • TGRT Haber RSS
REKLAMI KAPAT
Tarih : 05.01.2021 - 14:50 Yorum : 0

Glutatyon Nedir? Glutatyon Hangi Besinlerde Bulunur?

İnsan vücut hücrelerinin enerji santralleri olan mitokondrinin sağlıklı bir şekilde çalışması için son derece önemli olan Glutatyon, etkili bir antioksidan olduğu gibi sağlık açısından a vücuda da birçok faydası bulunuyor. Son günlerde sıkça araştırılan Glutatyon ile ilgili bu makalemizde; "Glutatyon nedir? Glutatyon hangi gıdalarda bulunur?, Glutatyonun faydaları nelerdir?" gibi sorulara açıklık getirmeye çalışacağız. İşte merak edilen glutatyon ile ilgili tüm bilgiler...

Glutatyon Nedir? Glutatyon Hangi Besinlerde Bulunur?

Glutatyon Nedir?

Glutatyon, insan vücudundaki hücrelerde bulunan oldukça güçlü bir antioksidan olarak bilinir. Bir çeşit aminoasit olarak bilinen üç tip molekülden oluşan glutatyon, aminoasitlerin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Aminoasitler ise vücudumuzu temizler, bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve vücudumuzu enfeksiyonlara karşı korumakla görevli yapıtaşlarımızdır. 

Glutatyon Nedir?

Ne İşe Yarar?

Her insan sağlıklı kalabilmesi, performansını arttırması, hastalıkları ve yaşlanmayı önleyebilmesi için bağışıklık sisteminin direncini yüksek tutmak zorundarır. Bunun için glutatyon düzeyleri yüksek tutulmalıdır. Yapılan bir çok klinik araştırmalarda yüksek glutatyon düzeylerinin kas hasarını azalttığı, kasların iyileşme süresini kısalttığını, kas kuvveti ve dayanıklılığını artırdığı ve metabolizmayı yağ depolama yerine kas yapımına kaydırdığı gözlemlenmiştir.

Ne İşe Yarar?

Glutatyon, sağlıklı kalmak ve hastalıktan korunmak için en önemli moleküller arasında yer alır. Özellikle yaşlanma, kanser, kalp damar hastalıkları, bunama (demans) ve başka birçok kronik/dejeneratif hastalığın önlenmesinde temel öneme sahip olan glutatyon üç yapı taşından oluşur.

Bunlar; sisteine, glisin  ve glutamin  aminoasitleridir.

Glutatyon vücudumuzda aslında doğal olarak üretilir. Glutatyona “ana anti-oksidan” denilmesinin sebebi, onun serbest radikalleri yakalayarak karaciğere taşır ve burada  kendisini  yenileyerek tekrar işine geri dönmesidir. Serbest radikaller, çoğu zaman normal hücre metabolik oksidasyonunun yan ürünleri ve toksik atıklarıdır. Anti-oksidanlar tarafından etkisiz hale getirilmediklerinde otoimmün hastalıklara, kanser gibi kronik hastalıklara yol açabilirler.

Glutatyonun Faydaları Nelerdir?

Glutatyonun Faydaları Nelerdir?

  • Glutatyon işlemlerinde vücuda verilen enzim miktarları ve çeşitleri vücut üzerinde oksidatif stresi ve olası etkileri engellemiş olur.
  • Kanser hücrelerinin oluşmasını engeller.
  • Enerji depolaması ve vücuda aktarılması sonucunda bağışıklık sistemleri güçlenmekte ve vücutta olası hastalıklara karşı bir kalkan oluşturulmaktadır. 
  • Cilde istenilen nem oranını sağlayarak hücrelerin yenilenmesine ve cildin güzelleşmesini sağlar.
  • Sedef hastalığının etkilerinin azalmasını sağlar.
  • Hücre yenileyici etkileri sayesinde karaciğer yağlanması sorunu yaşayan kişilere fayda sağlar. 
  • Dolaşım sistemi problemlerinde olumlu sonuçların elde edilmesini sağlar.
  • İnsülin direncini artırır Parkinson hastalığı belirtilerini azaltır. 
  • Kronik hastalıkların azalmasında etkilidir. 
  • Diyabet hastalarında oluşan olumsuz etkileri en aza indirger.
  • Solunum yollarında iltihap oluşmasını engeller. 
  • Sigara dumanının etkileri sonucunda vücutta birikmiş olan ağır metalleri temizler.
  • İskelet ve kas sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. 

Glutatyon Hangi Besinlerde Bulunur?

Karaciğerde glutatyon üretimini artırmaya yardımcı olan besinler (glutatyon prekürsörleri) arasında kükürtten zengin olan sarımsak, soğan, brassica grubu sebzeler (brokoli, lahanagiller, su teresi, karnabahar, brüksel lahanası), radika, şalgam sayılabilir.

Besin                                          GSH Miktarı
Kuşkonmaz                                      28.3
Avokado                                           27.7
Ispanak                                            11.4
Bamya                                             11.3
Brokoli                                               9.1
Kavun                                               9.0
Domates                                           9.0
Havuç                                               7.9
Greyfurt                                            7.9
Portakal                                            7.3
Kabak                                              7.0
Çilek                                                6.9
Karpuz                                             6.6
Papaya                                            5.8
Kırmızı biber                                    5.5
Şeftali                                              5.0
Limon                                              4.8
Mango                                             4.3
Muz                                                 4.1
Karnabahar                                     4.0
Ceviz                                              3.7
Salatalık                                         3.5
Yeşil dolmalık biber                        3.4
Elma                                              3.3
Üzüm                                             2.7
 
 

YORUM YAPIN

 
 
© 2004 - TGRT Haber