Tgrt Haber
09 Nisan 2020 14:16

İftar yemeği menüsü 29 Ramazan iftar menüsü

On bir ayın sultanı Ramazan'ın gelişi ile beraber sofralar da bereketleniyor. Gerek sahur gerekse iftar için sevdiklerine lezzetli ve güzel yemek yapmak isteyen hanımlar ve beyler, en lezzetli menüleri araştırmaya başladı bile. Bu aramalarda, 'Bugün iftarda ne yemek pişirsem?' sorusuna yoğun bir şekilde cevap aranmaya başlıyor. İşte, 'Bugün ne yemek yapsam?' sorusuna cevap olarak sofralarınızda yapabileceğiniz en güzel iftar yemekleri sizler için hazırladığımız haberimizde,..

İftar yemeği menüsü 29 Ramazan iftar menüsü
İftar yemeği menüsü 29 Ramazan iftar menüsü
  1. Yayla çorbası
  2. Güveç tarifi
  3. İrmikli hira tatlısı

Yayla çorbası

Malzemeler

  • 1 fincan pirinç (Türk kahvesi fincanı)
  • 7 su bardağı su
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yumurta
  • Yarım fincandan biraz fazla un (Türk kahvesi fincanı)
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz
  • Nane

Hazırlanışı

  1. Bir tencereye 7 su bardağı suyu ve pirinçleri güzelce yıkadıktan sonra ekleyin ve üzerine bir miktar su ilave ederek, pirinçleri haşlayın.
  2. Bir küçük karıştırma kabı veya kaseye, 1 su bardağı yoğurdu, 1 yumurtayı, yarım fincandan bir miktar fazla unu ve üzerine 1 su bardağı suyu ilave ederek iyice çırpın.
  3. Tenceredeki kaynamış sudan kasedeki terbiyeye ilave edin ve terbiyeyi ısıtın. Ardından bir miktar daha sıcak pirinçli sudan ilave ederek terbiyeyi iyice ısıtın.
  4. Terbiyeyi yavaş yavaş tencereye ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
  5. Çorba terbiyesi ile kaynayana kadar sürekli karıştırın. Kaynadıktan sonra en kısık ateşe alarak 10 dakika kadar kaynatın. Bu esnada arada bir karıştırın.
  6. 10 dakika geçtikten sonra çorbanın altını kapatın.
  7. Bir sos tenceresine, tereyağı ekleyip güzelce eritin. Üzerine de nane ilave edin. Güzelce karıştırın. kaselere çorbayı dağıttıktan sonra üzerlerine tereyağlı naneli karışımdan dökün. Kalan yağı da tencereye dökün.

Güveç tarifi

Malzemeler

  • 500 gram kuşbaşı veya kemikli et
  • 4 adet patlıcan
  • 1 baş sarımsak
  • 2 adet soğan
  • 4 adet domates
  • 3 veya 4 adet sivri biber
  • Sıvı yağ
  • Salça
  • Tuz
  • Su

Hazırlanışı

  1. 4 adet patlıcanı soyun ve bol tuzlu suda 20 dakika bekletin.
  2. Güveç kabınızı ilk kez kullanacaklar öncesinde mutlaka yukarıdaki güveci ilk kez kullanırken ne yapmalı başlıklı yazımızı okuyarak bunu uygulayın.
  3. Domateslerin kabuklarını soyun ve zar büyüklüğünde doğrayın.
  4. Sivri veya çarliston biberlerinizi halka olacak şekilde dilimleyin.
  5. Soğanları yemeklik biçimde doğrayın.
  6. Güvecin en alt katı olacak yere soğanı serin. Üzerine zar şeklinde doğradığınız domatesin yarısını serin, tuzunu serpin, 500 gram dana etini serin, 1 baş sarımsağı üzerine gelişi güzel atın, suda beklettiğiniz 4 adet patlıcanı süzün ve güvece ekleyin, dilimlediğiniz biberleri döküp, en üstüne de ayırdığınız domateslerin kalan yarısını dökün.
  7. Bir çay bardağına salçalı su hazırlayın bunu üzerine dökün. Bir miktar da sıvı yağ dökün ve güvecin kapağını kapatın.
  8. Bu malzemeler ile güvecin yarısı dolu olmuş olmalıdır. O halde 1 veya 1,5 saat kadar pişirin.

İrmikli Hira Tatlısı

Malzemeler

  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Bulamak için

  • İrmik

Şerbeti için

  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker

Hazırlanışı

  1. Bir karıştırma kabına, yarım su bardağı sıvı yağı, yarım su bardağı yoğurdu, 1 adet yumurtayı, 1 paket vanilyayı, 1 paket kabartma tozunu, 1 su bardağı irmiği ve 1,5 su bardağı unu ekleyin. Bu malzemelerin tümünü iyi bir şekilde harmanlayıp yoğurun.
  2. Hafif elinize yapışan bir hamur elde ettikten sonra, elinizi biraz yağlayarak hamurdan parçalar kopararak yuvarlayın.
  3. Bir kaseye irmik dökün ve hazırladığınız topları irmik dolu kaseye atıp her yerini irmiğe bulayın.
  4. Fırın kağıdı serili bir pişirme kabına, Hira tatlılarınızı dizin.
  5. Önceden ısıttığınız 170 derece fırında 25 dakika kadar pişirin.
  6. Bu arada şerbeti için 2 su bardağı suyu ve 2 su bardağı toz şekeri bir tencereye alarak şeker eriyene kadar karıştırıp, kaynatın. Kaynadıktan sonra birkaç damla limon damlatın ve birkaç dakika daha kaynatarak soğumaya alın.
  7. Pişen tatlılarınızı fırında bırakın ki ısılarını korumaya devam etsinler. Şerbeti sürekli karıştırarak da hızlıca soğutmaya devam edebilirsiniz.
  8. Tatlılarınız ılık iken şerbeti soğuttuktan sonra şerbeti tatlıların üzerine yavaş yavaş dökün.
  9. Ardından istediğiniz şekilde süsleyerek servis yapabilirsiniz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...