• Piyasalar
  • up
    BIST 100
    123556
  • up
    USD
    5.9355
  • up
    EURO
    6.5867
  • up
    GBP
    7.7411
  • up
    Altın
    297.15
  • TGRT Haber Arama
  • TGRT Haber Facebook
  • TGRT Haber Twitter
  • TGRT Haber Youtube
  • TGRT Haber RSS
REKLAMI KAPAT
Tarih : 04.01.2020 - 12:01 Yorum : 0

Kete tarifi ve yapımı, Kete tarifinin püf noktaları, kete nasıl yapılır

Anadolu’nun birçok yerinde yapılan tuzlu ve yağlı kete tarifini siz okuyucularımız için derledik. Ancak her yerin kete tarifi birbirinden farklı oluyor. İşte size en kolay kete tarifi ve yapımı...

Kete tarifi ve yapımı, Kete tarifinin püf noktaları, kete nasıl yapılır

Anadolu’nun birçok yerinde yapılan tuzlu ve yağlı kete tarifini siz okuyucularımız için derledik. Ancak her yerin kete tarifi birbirinden farklı oluyor. İşte size en kolay kete tarifi ve yapımı...

Kete tarifinin püf noktaları

  1. Sütünüz ılık olursa, kete hamurunuzun mayası çabuk gelir.
  2. İlk maddedeki tüm malzemeleri ekledikten sonra karıştırmadan direk olarak mayayı dökerseniz, o zaman mayalanma çok uzun sürer. Bu nedenle önce sıvıları mutlaka iyice karıştırın.
  3. Tepsi mayası için 50 derecede fırında 30 dakika dinlendirebilirsiniz.

Birebir tarif ile yumuşacık üzeri çıtır çıtır kete tarifi

Malzemeler

  • 2 su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 2 yumurta akı (sarısı yüzeyine sürülecek)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 tatlı kaşığı şeker
  • 1 paket toz maya (veya yarım paket yaş maya)
  • 6,5 su bardağı un (dikkatli ekleyin lütfen)

İç Harcı için malzemeler

  • 125 gr tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 3 yemek kaşığı dolu un
  • 1 çay kaşığı tuz (hafif tepelemeli)

Üzeri için malzemeler

  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 veya 2 tatlı kaşığı süt

Hazırlanışı

  1. 2 su bardağı ılık sütü, yarım su bardağı sıvı yağ, 2 adet yumurta akı, 1 tatlı kaşığı tuz ve 3 tatlı kaşığı şekeri bir karıştırma kabına alarak iyice mutlaka karıştırın.
  2. 1 paket toz mayayı ilave edin ve yine iyice çırpın.
  3. 6,5 su bardağı unu yavaş yavaş tahta kaşıkla karıştırıp işleme başlayın. Hamur koyulaştığında artık unu eklemeye devam edin elinizle yoğurmaya geçin. 3 ila 4 dakika kadar iyice elinizle yoğurun.
  4. Hamurun üzerine streç ile kapatın ve mayalanmaya bırakın. Mayalanmayı fırında daha iyi bir şekilde yapabilirsiniz. Bunun için, fırını 50 derecede birkaç dakika ısıtın ve ardından hamuru içine alarak 35 dakika bu şekilde mayalandırın.
  5. 125 gram tereyağını ve yarım çay bardağı sıvı yağı tavanın içine atın ve eritin. 3 yemek kaşığı un ve 1 çay kaşığı tepeli tuzu ekleyerek sürekli kavurun. Un hafif sütlü kahve rengini alana dek kavurun. 5 dakika kadar karıştırın ve kenara alın. Soğutun.
  6. Mayalanan hamuru tezgaha alın. Hamuru ikiye bölün ve sadece merdane ile birkaç dakikada 60 cm çağında açın.
  7. Hamurun kenarlarını biraz çekiştirin ve hamura kare bir şekilde vermeye çalışın. Bunu tam düzgün bir şekilde yapamazsınız ama sorun değil biraz kareye benzese de yeterli olacaktır.
  8. Ardından tavada hazırladığınız unlu karışımın yarısını hamurun içine döküp her yerine gelecek şekilde sürün.
  9. Hamurun yanlardaki iki kenarını içeriye bir kere katlayın. Sonra sizden taraftaki kenarından rulo yapın.
  10. Diğer bezeyi de aynı şekilde yaparken ilk yaptığınız ruloyu buzdolabına kaldırın.
  11. İki bezeyi de buzdolabında 1 saat veya 25 dakika dinlendirin.
  12. Dinlendirdiğiniz ve hazırladığınız ilk ruloyu tezgaha alın ve diğerini yine buzdolabına kaldırın. Tezgahtaki ruloyu beşe bölün. İçinin göründüğü kısmını elinizle büzüştürerek birleştirip yapıştırın. Ardından hamuru avucunuza koyup, diğer elinizle hamura bastırıp yuvarlak hale getirin. Bu haliyle buzluğa atıp pişireceğiniz zaman hazırlayabilirsiniz.
  13. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin ve elinizle biraz daha bastırarak büyütün.
  14. Yumurta sarılarının üzerine 1 tatlı kaşığı süt dökerek ketelere sürün. Çörek otu ve susam serpin.
  15. Tepsi mayası yapın. Tepsi mayası için 30 dakika 50 derecedeki fırında bekletin.
  16. Ardından 210 derecede önceden ısıtılmış 30 dakika pişirilmiş keteleriniz servise hazır.
 
 

YORUM YAPIN

 
 
© 2004 - TGRT Haber