Tgrt Haber
28 Kasım 2021 12:10

Pancarın faydaları nedir? Kırmızı pancar nasıl yenir, salatası nasıl yapılır?

"Kırmızı pancarın faydaları nedir, kırmızı pancar salatası nasıl yapılır? Pancar nasıl hazırlanır, nasıl tüketilir?" soruları gündemde yerini aldı. MasterChef'te yarışmacılara verilen malzemenin "pancar" olması ile birlikte, yarışmacılar çeşitli lezzetler ortaya koyarken; yarışmanın sıkı takipçileri de pancara dair merak edilenleri araştırmaya başladı. İşte, pancarın faydaları ve yemek tarifleri...

Pancarın faydaları nedir? Kırmızı pancar nasıl yenir, salatası nasıl yapılır?
pancar,masterchef,pancarın faydaları,sağlık,vitamin,zayıflama

Pancar, kış aylarının vazgeçilmez sebzelerinden biridir ve içerdiği vitaminlerle vücudun karşı koyamadığı birçok hastalığa karşı da şifa kaynağı olarak bilinmektedir. Lif bakımından oldukça zengin olan pancar aynı zamanda yüksek antioksidana sahiptir. Peki, pancarın faydaları nedir, pancar nasıl hazırlanır ve tüketilir? Pancar salatası nasıl hazırlanır, zayıflatır mı? Haberimizde...

Pancarın faydaları nedir? Kırmızı pancar nasıl yenir, salatası nasıl yapılır?

KIRMIZI PANCARIN FAYDALARI NEDİR?

  • Detoks Etkisi Oluşturur

Kırmızı pancarın, kanı temizlediği ve karaciğerin zehirlerden arınmasına yardımcı olduğu bilinmektedir.

  • Tansiyon Düşürür

Pancarda bulunan nitrat maddesinin, vücutta nitrik oksite dönüşerek damarları genişlettiği, böylece kan dolaşımını kolaylaştırdığı ve tansiyonu düşürdüğü gösterilmiştir.

  • Bağışıklığı Güçlendirir

Pancar suyu özellikle de egzersiz öncesi tüketilirse, kişilere güç ve direnç sağlar. 

  • İltihap Önler

Pancar, betalain grubu bir madde içerir. Bu maddenin iç organlarda koruyucu, kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalıkları engelleyici etkisi vardır. Bu fayda, betalainleri vücudunuzun kullanabilme yeteneğine bağlıdır, genetik yapınızla ilişkilidir. 

  • Kansere Karşı Korur

Kırmızı Pancar, kanser hücrelerinin oluşumunu yavaşlatır ve kansere karşı korur. 

Pancarın faydaları nedir? Kırmızı pancar nasıl yenir, salatası nasıl yapılır?

DİĞER ETKİLERİ

  • Hayvanların içme sularına katılarak yapılan deneylerde; pancar suyuunun kalın bağırsak, mide, sinir sistemi, akciğer, meme, prostat kanserlerini engellemede ve ilerlemesini yavaşlatmada etkisigörülmüştür. İnsanlarda pankreas, meme ve prostat kanserinde kullanımı ile ilgili çalışmalar ise devam etmektedir.  Pancarın içinde, bağışıklık sistemini destekleyen C vitamini, bağırsak çalıştırıcı, hazım kolaylaştırıcı yoğun lif, sinir ve kas fonksiyonlarını güçlendirici potasyum; kemik, karaciğer, böbrek ve pankreas sağlığını destekleyici manganez, kalp damar hastalığına, sakat doğumlara ve kansızlığa karşı koruyucu folik asit B vitamini, sarı nokta göz hastalığını engelleyen lutein ve zeaksanthin içermektedir.

PANCAR NE KADAR TÜKETİLMELİ?

Pancar tüketimi haftada iki gün yapılabilir. Bazı kişilerde, pancar tüketimi sonrası 24-48 saat kadar süren idrar ve dışkıda koyu kırmızı renk değişimi görülebilir. Bu belirtişler yaşayan kişilerde, demir metabolizma bozukluğu ya da sık böbrek taşı düşürme sorunu olabilir, hekime danışılması önerilir. 

ADIM ADIM PANCAR NASIL HAZIRLANIR? 

  • Pancarlar, soğuk suda, içindeki kırmızı suyu akıtmamak için zedelemeden yıkanmalıdır.
  • Çok faydalı olan betalainler, ısıya fazla dayanıklı değildir.
  • Besin değerini kaybetmemesi için en sağlıklısı, pancarın çiğ yenmesi önerilir. 
  • Pancarı çiğ sevmeyenler, ince dilimler halinde seramik veya çelik tavada pancarları 1 dakika kaynatarak garnitür veya salataya ilava edebilir. 
  • Pancar pişmiş olarak yenecekse bütün ya da dörde bölünüp, 15 dakikayı geçmeyecek şekilde buharda veya kaynatarak pişirilebilir. 
  • Pancar pişirilirken limon veya sirke konursa rengi açılır; daha koyu bir renk istenirse kabrartma tozu sodyum bikarbonat eklenebilir.

KIRMIZI PANCARDA HANGİ VİTAMİNLER VAR?

Kırmızı pancarda A, B, C vitaminlerini vardır, ayrıca pancar, demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum gibi minerallere sahiptir.

KIRMIZI PANCARIN ZAYIFLAMAYA ETKİSİ VAR MI, ZAYIFLATIR MI?

Kırmızı pancar zayıflatır, içerdiği yüksek vitamin ve mineraller sebebiyle kişilerin tok kalmasına yardımcı olurken kalori oranının da düşük olması sebebiyle kilo vermeye yardımcıdır. Yüksek oranda lif barındırdığı için tokluk hissi verir. 

KIRMIZI PANCAR ÇİĞ YENİR Mİ?

Kırmızı pancar çiğ tüketilebilir hatta çiğ tüketilmesi daha sağlıklıdır. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...