Tgrt Haber
01 Temmuz 2019 17:36

Saç Yağlanması / Saç Yağlanmasına Ne İyi Gelir / Saç Yağlanması İçin Doğal Yöntemler

Hemen hemen her insanın kafa derisi yağ üretir. Fakat bazı kişilerde bu üretim fazla olabilir. Folikül sebum adı verilen doğal bir yağlayıcı ile dermal sistemimizin bir parçası olan sebum ise saç derisini korur, saçların su geçirmesini ve nem kaybına karşı korur. Fakat sebum fazlalığı ise saçların yağlı, görünen cilt ve saçı ortaya çıkarır. Bu yazımız da “Saç yağlanması nedir?, Saç yağlanmasına doğal tedavi yöntemleri nelerdir?, Saç türleri, Saç yağlanmasının nedenleri nelerdir?, Saçların yağlı olması zararlı mı?,” gibi sorularınıza cevaplar bulacaksınız. İyi okumalar.

Saç Yağlanması / Saç Yağlanmasına Ne İyi Gelir / Saç Yağlanması İçin Doğal Yöntemler
Yağlı Saçlara Ne İyi Gelir,Yağlı saçlar için doğal tedavi yöntemleri,Saç yağlanmasına ne iyi gelir?,Yağlı saçlar,kuru saçlar,kıvırcık saçlar,İnce telli saçlar,,Kalın saçlar,,düz saçlar,

Kadın - erkek birçok kişinin problemi olan saç yağlanmasının asıl sebebi kafa derisinin aşırı yağ üretmesidir. Kafa derisi saç diplerini beslemek ve saçların sağlıklı büyümesi için doğal yağ üretmektedir. Bazen bu üretim; stres, yağlı yiyeceklerin aşırı tüketimi, hormonsal değişiklikler ve genetik durumlar sebebiyle fazlaca olabilmektedir.

Tam bu noktada yağlı saçlara sahip kişilerin hemen önlemler alması gerekmektedir. Saçların neden normalinden daha fazla yağlandığını öğrenmek ilk iş olmalıdır. Teşhis yapıldıktan sonra saçı tamamen yağsız bırakmamak şartıyla hızlıca önlemler alınmalıdır.

Genel olarak bakıldığında 4 tür saç tipi vardır. Bunlar sırasıyla;

  • İnce telli saçlar
  • Düz saçlar
  • Kıvırcık saçlar
  • Kalın saçlar

Saç Yağlanmasına Ne İyi Gelir?

Saç Yağlanmasının Nedenleri Nelerdir?

Saç derisinin bahsettiğimiz sebeplerden dolayı yağlanmasının dışında başka şekilde de yağlanması söz konusu olabilir. Bunlar;

  • Şayet saçlarınızı düzenli olarak yıkamıyor ve gereken bakımı yapmıyorsanız saçınız bir süre sonra yağlanmaya başlayacaktır.
  • Adet dönemi ve hamilelik dönemi de saçın yağlanmasına neden olan etkenler arasındadır ve bu normal kabul edilir.
  • Dengesiz beslenme ve beslenme alışkanlığı da saçın yağlanmasına neden olabilir. Özellikle yağlı yiyeceklerin aşırı tüketilmesi, asitli içeceklerin aşırı tüketilmesi saçların yağlanmasına neden olur.
  • Saçları sürekli taramak, dokunmak yağlanmanın başka nedenleri arasında yer alır.
  • Saçları sürekli sıcak suyla yıkamak yağ dokularının aşırı çalışmasına neden olacağı için yağlanmaya sebep olur.
  • Günlük hayatta yaşanan stres, abur cubur tüketim saç yağlanmasına neden olur.
  • Saçınıza uygun kullanmadığınız şampuan, saç kremi, sprey gibi kimyasal ürünler yağlanma nedenleri arasındadır.
  • Uzun süre saçlarınıza fön çekmek, saç kurutma makinesini sıcakta çok yakından tutmak gibi bir takım hatalar saçınızın yağlanmasına sebep olur.
  • Saçların sık sık yıkanması, saç düzleştiricileri, maşa gibi ısıveren şekillendiriciler saçın yağlanmasına neden olabilir.
  • Saç kremlerini saç diplerine uygulamak saçın yağlanmasına neden olur.
  • E vitamini eksikliği de saç yağlanması nedenleri arasındadır.
  • Eğer uzun saçlı biriyseniz, saç köklerinizdeki yağ oluşumu daha fazla olacaktır. Bunun nedeni saçlarınızın uç kısmına kadar yağ salınımının olmasıdır.
  • Genetik faktörler de bu sebeplerden biridir. Aile genetik olarak yağlı saçlara sahipse, ailenin diğer fertlerinde de bu durum görülebilir.
  • Düzenli olarak yıkanmayan saçlar saç derisinde bakteri ve toksinlerin birikmesine sebep olur. Bu sebeple saç derisi salgıyı arttırarak saçların daha çok yağlanmasına neden olur.

Saç Yağlanmasına Ne İyi Gelir?

Saçların Yağlı Olması ne Gibi Sorunlar Çıkartır?

  • Fazla yağlı saçlar kepeklenebilir.
  • Yağlı saçlar saç derisi iltihaplanmasına yol açarak, kaşıntıya neden olur.
  • Yağlı saçlar seboreik dermatite denilen bir cilt hastalığına yol açabilir. Özellikle derideki aşırı kaşıntı, kızarıklıkla birlikte kaşımaya bağlı kanama, kepek ve kabuklanma bu cilt hastalığının belirtileri arasındadır.
  • Saç derisinde oluşan yağ düzenli olarak temizlenmediği takdirde gözeneklerin tıkanmasına yol açar. Gözenek tıkanıklığı sivilce oluşumuna sebep olur.

Yağın Saçlara Faydası Nelerdir?

Deri altındaki yağ bezlerinin görevi cildi nemli ve yumuşak tutmaktır. Herkesin cilt tipi farklı olmakla birlikte yağ üretme miktarı da farklıdır. Saçlı deri için de aynı durum geçerlidir. Bazı kişilerin kafa derilerindeki yağ üretimi fazla olduğu için saçlar daha fazla yağlanmaktadır. Bir miktar yağ saçların daha esnek ve dayanıklı olmasını sağlamaktır. Aynı zamanda yağ saçın kırılıp kopmasını da önleyecektir. Mikroplardan koruması da yağın deriye sağladığı başka bir faydadır.  

Saç Yağlanmasına Ne İyi Gelir?

Saç Yağlanması İçin Ne Yapılabilir? / Saç Yağlanmasını Ne Engeller?

  • Öncelikle beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeli ve dengeli ve düzenli bir beslenme programına sadık kalmalısınız.
  • Saç kuru olduğu zaman saç derisi, saçın nemlendirilmesi için daha fazla yağ üretir. Bu nedenle derinin ısınmasına sebep olan saç şekillendiricilerini kullanmayın.
  • Saçlarınızı her gün şampuanlamaktan kaçınmanız gerekmektedir. Çünkü saç her gün yağlanıp temizlendiğinde yağ bezleri saçı nemlendirmek için daha fazla yağ üretir. Bu yüzden her 2-3 günde bir yağlı saçlar için özel olarak üretilmiş, fazla yağı alırken saçı kurutmayan bir şampuanla saçlarınızı yıkayabilirsiniz.
  • Saç kremi kullanıyorsanız bunu saç diplerine sürmeyin. Çünkü duştan çıktıktan 2-3 saat sonra saç derisinde üretilen yağ bu bölgeyi nemlendirecektir. Saç kremini saç uçlarını nemlendirmek için kullanabilirsiniz.
  • Saç şekillendirici ürün kullanımında seçici olmanız gerekiyor. Jöle, , köpük, sprey gibi ürünler yağlı saçlar için fazla önerilmez. Kullanmanız gerekiyorsa bu ürünlerin yağlı saçlara uygun olarak üretilmişlerini seçin.
  • Saçı gerektiğinden fazla fırçalamak yağ üretimini tetikler ve saçınızın duştan kısa bir süre sonra yağlı görünmesine neden olabilir.
  • Saç düzleştiricisi, maşa gibi ısıveren saç şekillendiriciler saçın daha kısa sürede yağlanmasına yol açar. Ayrıca ısıyla çalışan bu cihazlar saçı çok yıpratır. Bu nedenle bu ürünleri mümkün olduğunca az kullanmaya çalışın.
  • Saçınız yağlandıysa ve yıkayabilecek durumda değilseniz kuru şampuan kullanabilirsiniz. Kuru şampuanı saç diplerine döktükten sonra parmak uçlarınızla yayın ve daha sonra geniş dişli bir tarakla tarayın.

Saç Yağlanmasına Ne İyi Gelir?

Saç Yağlanması İçin Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Lavanta kürü

Küçük bir tencere içerisine yeteri kadar su koyup içine bir tutam lavanta atıp kaynatın. Tenceredeki suyu süzün, bu karışımı saç diplerinize masaj yaparak yedirim. Bu işlem bittikten 20 dakika saçlarınızı ılık suyla yıkayabilirsiniz.

Çay ağacı yağı

Bitkisel bir yağ olan çay ağacı yağı yağlanmayı geçiktirme özelliğine sahiptir. Bir kaç damla çay ağacı yağını parmak uçlarınızla saç diblerinize masaj yaparak yedirin. 15-20 dakika sonar ılık suyla durulayın.

Elma sirkesi

Elma sirkesini saç yıkarken son durulama suyundan önce yarım çay bardağı kadar dökün ve saçlarınızı ovuşturun. Ardından saçlarınızı durulayın.

Limon suyu

Büyük bir limonu bir su  bardağına sıkın. Saçlarınızı yıkarken son durulama suyundan önce limon suyunu saç diplerine uygulayın ve masaj yapın.

Jojoba yağı

Jojoba yağını temizlenmiş saç diplerine masaj yaparak uygulayın. Sonrasında saçlarınızı ılık suyla durulayın. Jojoba yağı saçlarınızın uzun süre yağlanmasına neden olacaktır.  

Aloe Vera 

Saçınıza aloe vera bitkisini uygulayın ve on beş dakika bekledikten sonra durulayın. İçeriğindeki antioksidanlar saç yağlanmasını gidermeye yardımcı olur.

Güvercin Ağacı Yağı

İki çorba kaşığı suya dört damla güvercin ağacı yağı damlatın. Bu karışımı saçlı deriye pamukla pansuman yapın. Bu uygulamayı haftada üç kere tekrarlayın.

Yumurta Sarısı

Yumurta sarısında bulunan sağlıklı kolesterol ve diğer içerikler saçı besler. Ayrıca sağlıklı yağlarla buluşan saçlı deri, aşırı yağ üretmeyi durdurur. Saçınıza uygulayabilirsiniz.

Kına

Kına saçınızı kurutma etkisine sahiptir, bu da saç derisinde ve saçınızda aşırı yağ üretimini kontrol etmek için mükemmel bir çözümdür. 4 çorba kaşığı kına tozuna ve 3 çorba kaşığı yoğurt, 2 çay kaşığı limon suyu ekleyin. İyice karıştırın ve bu macunu saç derinize ve saçınıza uygulayın. Soğuk su ile hafif bir şampuanla durulamadan önce 15-20 dakika kurumaya bırakın. Bu kına ilaçlarını her iki haftada bir kullanabilirsiniz.

Yulaf ezmesi

Yulaf ezmesi, saçların yağlanmasını azaltmak için mükemmel bir çözümdür. Kalın kıvamlı yağın kafa derisinden ve saçtan emilmesini böylece de kaşıntı ve kepek oranını düşürmeye yardımcı olur. Yulaf ezmesini kaynatın ve soğuyunca deriye ve saçlara iyice uygulayın. 5-10 dakika bekletin. Saçınızı her zamanki gibi yıkayın.

Karbonat

Oldukça seyreltik bir biçimde kullanıldığında, karbonat saçların yağlılığını azaltmaya yardımcı olabilir. Bir litre suya iki veya üç çorba kaşığı karbonat tozu karıştırın. Saça uygulayın ve 20 dakika bekletin, sonra hafif bir şampuanla yıkayın. 

Biberiye

Yağlanmayı, kaşıntıyı gideren biberiye çayı saçların ayrıca taranmasını da kolaylaştırır.

Domates suyu

Antioksidan bakımından zengin olan domates suyu hem uygulama hem de tüketim her iki yoldan da cilt ve saç için yararlıdır. Kafa derisine uygulandığında, tüm gözenekleri sıkılaştırarak yağ salınımını düzenler.  

Bal

Yağlı saçlar için balın tedavi edici yanının olduğu çok eski zamanlardan beri bilinir. 2 tatlı kaşığı saf bal alıp bir yumurta sarısı ilave edin. Karıştırın ve 30 dakika boyunca eritin. Elde ettiğiniz karışımı saç diblerinize yedirerek masaj yapın. 20 dakika bekledikten sonra saçınızı ılık su ve şampuanınızla yıkayın. Bu işlem haftada iki kez tekrarlandığında netice verecektir.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...