Tgrt Haber
28 Aralık 2019 11:51

Yaprak sarma tarifi ve Yaprak sarma nasıl yapılır, İşte pratik Yaprak sarma tarifi ve hazırlanışı

Malzemeleri oldukça bol, yapımı biraz meşakkatli fakat lezzeti efsane bir yaprak sarma tarifi paylaşmak istiyoruz. Bu tarif ile parmaklarınızı yemeniz garanti… zeytinyağlı bir klasik olan yaprak sarma misafir sofralarının baş misafirleridir. Bu harika tarifi evde sizde kendi ölçülerinizde deneyebilirsiniz. Eğer aşağıdaki ölçüler size fazla ise o zaman bütün malzemeleri yarı yarıya bölerek daha az miktarda yaprak sarma yapabilirsiniz.

Yaprak sarma tarifi ve Yaprak sarma nasıl yapılır, İşte pratik Yaprak sarma tarifi ve hazırlanışı
Yaprak sarma tarifi ve Yaprak sarma nasıl yapılır, İşte pratik Yaprak sarma tarifi ve hazırlanışı,

Malzemeleri oldukça bol, yapımı biraz meşakkatli fakat lezzeti efsane bir yaprak sarma tarifi paylaşmak istiyoruz. Bu tarif ile parmaklarınızı yemeniz garanti… zeytinyağlı bir klasik olan yaprak sarma misafir sofralarının baş misafirleridir. Bu harika tarifi evde sizde kendi ölçülerinizde deneyebilirsiniz. Eğer aşağıdaki ölçüler size fazla ise o zaman bütün malzemeleri yarı yarıya bölerek daha az miktarda yaprak sarma yapabilirsiniz.

Malzemeler

  • 1,5 su bardağı sıvı yağ veya zeytinyağı
  • 1,5 kg küçük küçük doğranmış kuru soğan
  • 5 diş sarımsak
  • 750 gr yıkanmış pirinç
  • 50 gr dolmalık fıstık (küçük 2 paket)
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
    2 çay kaşığı kimyon
    3 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • 3 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 tatlı kaşığı sumak
  • 2 buçuk yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 1 tatlı kaşığı kuru reyhan
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 bardak sıcak su

Hazırlanışı

  1. Yaprakları 7 dakika sıcak suda bekletin.
  2. 750 gram pirinci 10 dakika sıcak suda bekletin.
  3. 1,5 kg soğanı ince ince doğrayın. Üzerine 5 diş sarımsağı ilave edin.
  4. Bir tencerenin altını açın ve 1,5 su bardağı zeytinyağını ilave ederek hafif ısıtın.
  5. 2 paket dolmalık fıstığı üzerine atın ve biraz kavurun. Tam rengi değişmesin.
  6. 1,5 kg küçük doğradığınız soğanları tencereye ilave edin ve iyice kavurun. Bu yaklaşık 10 dakika sürecektir. Eğer ölçülerinizi daha az tuttuysanız o zaman daha hızlı kavrulacaktır. Diriliğini kaybetmeye başlayan soğanlar tencerede azalmaya başlar. Buradan da kıvama geldiğini anlayabilirsiniz.
  7. Üzerine 750 gr yıkayıp ıslattığınız pirinci ekleyin ve 1 yemek kaşığı domates, 1 yemek kaşığı biber salçalarını da ekleyin.
  8. 2 çay kaşığı kimyonu, 3 çay kaşığı kırmızı toz biberi, 1 tatlı kaşığı yenibaharı, 3 yemek kaşığı nar ekşisini, 4 yemek kaşığı toz şekeri, 2 tatlı kaşığı sumağı, 2 buçuk yemek kaşığı kuş üzümü, 1 çay kaşığı limon tuzunu, 1 tatlı kaşığı kuru reyhanı, 2 tatlı kaşığı tuzu, 1 yemek kaşığı kuru naneyi, 1 bardak sıcak suyu ekleyin. İyice karıştırın. 5 dakika kadar kapağı kapalı şekilde suyunu çekmesini bekleyin. Altı kısık şekilde olmalıdır.
  9. Suyu çok az kalınca ocaktan alı ve yarım saat iyice tadının oturmasını ve soğumasını bekleyin.
  10. Ardından sıcak suda beklettiğiniz yapraklarınızı tek tek alıp güzelce sarın. Çok sıkı olmasın ki suyu içine iyice çekebilsin.
  11. Bir tencerenin altına yapraklardan kalan sapları ve birkaç tane de yaprağı dizin ve bir dilim limon koyup üzerine güzelce ve gayet sıkı bir şekilde yaprakları dizin. Yaprakların üzerine yarım su bardağı sıvı yağı veya zeytinyağı ve 1 su bardağı kaynar suyu dökerek önce kaynayana kadar yüksek ateşte ve kaynadığında en kısık ateşte 25-35 dakika arasında pişirin ve ardından bir ge buzdolabında bekletin. En az birkaç saat dinlendirin ve öyle servis yapın.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...