Tgrt Haber
10 Ekim 2021 11:18

Nijerya'da halk pazarına silahlı saldırı! En az 20 ölü, 35 yaralı

Nijerya'nın Sokoto eyaletinde kurulan bir halk pazarına düzenlenen silahlı saldırıda en az 20 kişi hayatını kaybetti. Henüz kimliği belirlenemeyen saldırganlar 35 kişiyi de yaraladıktan sonra olay yerinden kaçtı.

Nijerya'da halk pazarına silahlı saldırı! En az 20 ölü, 35 yaralı
nijerya,,pazar,,saldırı,,sokoto,,silahlı saldırı,

Batı Afrika ülkesi Nijerya'nın Sokoto eyaletinde, kimliği belirsiz kişilerce bir pazara düzenlenen silahlı saldırıda en az 20 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.

Ulusal basında çıkan haberlere göre, henüz kimlikleri belirlenemeyen silahlı kişilerce Sokoto eyaletine bağlı Sabon Birni bölgesindeki pazarda rastgele ateş açıldı.

En az 20 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda yaralı sayısı ise 35 olarak açıklandı.

Sık sık silahlı grupların saldırılarına sahne olan Sokoto'da 8 Ekim'de düzenlenen silahlı saldırıda 11 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Nijerya'da halk pazarına silahlı saldırı! En az 20 ölü, 35 yaralı

NİJERYA'DA GÜVENLİK SORUNU

Nijerya'da eğitim sisteminin bozulması, aile yapısının zedelenmesi, ekonomik sorunlar, silahlı örgütlerin faaliyetlerine karşı etkili çözüm bulunamayışı ülkedeki güvenlik sorununu kötüleştiren en önemli faktörler arasında sıralanıyor. 2008'de çoban ve çiftçi çatışmalarıyla başlayan sorunlar 2015'ten itibaren insan kaçırma ve soygun girişimlerine dönüştü. Ülkede 2019'un ilk yarısında silahlı çeteler tarafından düzenlenen saldırılarda bin 460 kişi yaşamını yitirdi.

Sahel Bölgesi Güvenlik Yönetim Merkezi Müdürü Kabir Adamu, son yıllarda Zamfara, Sokoto, Katsina, Taraba ve Kaduna eyaletlerinde faaliyet gösteren silahlı çetelerin ülkenin en büyük sorunlarından biri haline geldiğini söyledi. Silahlı çetelerin zamanla yöntem değiştirdiğine dikkati çeken Adamu, "Silahlı kişiler ya da çeteler ilk önce çobanlara saldırarak hayvanları çaldılar. Zamanla bu tür saldırılar daha profesyonel hale gelmeye başladı ve bu örgütlerin sayısı arttı. Bugün artık fidye için insan kaçırıyorlar." şeklinde konuştu.

Adamu, hayvanları çalınan ve saldırıya uğrayan Fulani çobanların da kendilerini korumak ve intikam almak için silah temin ettiklerini ve böylece bölgedeki olayların kitlesel kanlı çatışmalara dönüştüğünü dile getirdi.

BOKO HARAM'DAN DAHA TEHLİKELİ OLABİLİR

Silahlı çetelerin amacının başlangıçta iyi anlaşılmadığına vurgu yapan Adamu, "Medya, başlangıçta silahlı kişilerin saldırılarını çobanlar ya da Fulanilere mal etti. Gerçeğe bakacak olursak bu olayın mağdurları en çok Fulani'dir." diye konuştu.

Adamu, çete üyelerinin adalete teslim edilmemesi halinde olayların daha da tehlikeli bir hal alabileceği uyarısında bulunarak, şöyle devam etti:

"Silahlı çeteler Boko Haram'dan bile daha tehlikeli olabilir. Boko Haram da ilk ortaya çıktığında, bölge halkı saldırıları kimin yaptığını bilse de 'çocuklarımızdır, kardeşlerimizdir ve akrabamızdır' mantığıyla onları adalete teslim etmekten kaçındı. Sonucunda bugün Boko Haram büyük bir sorun haline geldi. Mesela Zamfara'daki olaylara baktığımızda çoban ve çiftçiler iç içe yaşıyorlar. Bu insanlar birbirlerini tanıyor ama suçluları adalete teslim etmiyorlar. Silahlı kişiler de çoban ve çiftçi çatışmalarından yararlanarak saldırılarına devam ediyor."

Nijerya'da halk pazarına silahlı saldırı! En az 20 ölü, 35 yaralı

Adamu, halkın dolaylı desteğinin yanı sıra yargı sistemindeki sorunların da silahlı çetelerin işlerini kolaylaştırdığının altını çizdi.

Libya'daki güvenlik açığının Sahel bölgesinin silahlanmasına neden olduğuna dikkati çeken Adamu, "Yakalanan bazı çete üyeleriyle konuştuğumuzda bazı güvenlik güçleri, bürokrat ve siyasetçi kimliğiyle tanınan kişilerden silah temin ettiklerini itiraf ettiler. Ayrıca silahların yurt dışından yani Libya'dan geldiğini söylüyorlar. Nitekim Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden sonra ortaya çıkan güvenlik boşluğu nedeniyle Sahel bölgesine çok fazla silah yayılmaya başladı." diye konuştu.

Adamu, alınması gereken önlemlerle ilgili "Adalet sistemi düzeltilmeli, istihbarat güçlendirilmeli çünkü iyi istihbaratçı bulunduğu zaman, silahlı kişilerin kim olduğunu ve kimlerin onlara destek verdiğini ortaya çıkarabilir. Çünkü bazı insanlar bu silahlı kişilere destek veriyor ve kendi menfaatleri için kullanıyor. Son olarak da güvenlik güçleri arasında iş birliği olması lazım." ifadesini kullandı.

ÜLKEDE ALINAN ÖNLEMLER

Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, ülkedeki güvenlik krizinin çözümüne yönelik farklı adımlar atıyor. Bölgenin ileri gelenleriyle iş birliği yapılması, insansız hava araçlarının kullanılması ve adam kaçıranların ölümle cezalandırılması alınan önlemler arasında yer alıyor.

Nijerya hükümeti sadırıların en fazla yaşandığı Zamfara eyaletinde krizin çözümüne yönelik ek bütçe çıkarma kararı aldı.

Nijerya polisi ise suç oranının yüksek olduğu bölgelerde operasyonlar düzenliyor.

Nisan ve temmuz ayları arasında düzenlenen "Puff Adder Operasyonu" kapsamında 2 bin 504 çete üyesi yakalandı, fidye için kaçırılan 207 kişi kurtarıldı ve bin 360 silah ele geçirildi. Operasyonlar ağustos ayında da devam etti ve 53 çete üyesi öldürüldü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...