Tgrt Haber
02 Mart 2022 10:04 - Güncelleme : 02 Mart 2022 10:27

KTMM Türkiye Temsilcisi Karatay'dan çarpıcı Putin yorumu: Yenildi, saray darbesi olabilir

Rusya 7 gündür devam ettirdiği Ukrayna’ya yönelik işgalinde üstün ordu gücüne rağmen halen net bir sonuç alınamadı. Peki bu Putin’in yenilgisi anlamına mı geliyor? Rusya ordusu neden başarısız oldu? İşgalin sonuçları ne olur? TGRT Haber’de Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay, kritik yorumlarda bulundu.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali 7’inci gününde de devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda Kırım’ı herhangi bir direnişle karşılaşmadan ilhak eden Rusya, 7 gündür Ukrayna’da adeta hezimete uğruyor. Diğer taraftan Ukrayna’da da şehirler, kasabalar yerle bir olurken yüzlerce Ukraynalı sivil ve asker hayatını kaybetmeye devam ediyor. Peki Rusya stratejik hata mı yaptı, hesaplayamadığı neydi? Rusya’yı Ukrayna’da ne bekliyor? Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay, TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programına bağlanarak kritik yorumlarda bulundu.

UKRAYNA'DA SURİYE OYUNU

Rusya’nın ordu gücü ile Ukrayna ordu gücü arasında açık bir fark olduğunu belirten Karatay, Rusya Devlet Başkan Vladimir Putin ve kurmaylarının 2014 Ukrayna’sına bakarak işgal kararı aldıklarını ve 2-3 gün içerisinde işgal edebileceklerini hesapladıklarını söyledi. Ancak Ukrayna ordusunun 2014’teki ordu olmadığının altını çizen Karatay, konuşmasını şöyle devam ettirdi: “Ayrıca Ukrayna halkının da 2014’ten bu yana çok değiştiğini gördüler. Artık Ukrayna halkı özgür, bağımsız ve evrensel değerler çerçevesinde yaşamak isteyen bir halk. Bu dirence ve insanların isteklerine şapka çıkarmak lazım. Bu yüzden savaşın kolay bitmeyeceğini söyleyebilirim. Bunu gören Rusya ordusu yeniden şehirleri bombalanmaya başlandı. İnsanlar şundan endişe ediyor, bu film Çeçenistan’da, Suriye’de yaşandı. Suriye’nin tarihi muhteşem şehirleri ortada. Ukrayna’nın kasabaları, şehirleri Suriye’ye dönmeye başladı.”

PUTİN VE KURMAYLARI YENİLDİ

“7 günlük direnç Putin ve kurmayları için bir yenilgidir. Bu acı ve öfkeyi de beraberinde getirecektir.” Karatay, Putin’in saldırılarına bugüne dek Batı’nın yeterince tepki vermediğinin altını çizerek “Putin, Avrupa’nın özellikle doğalgaz ve petrol sebebiyle doğrudan bir savaşa girmeyeceğini düşündü ve ileriye gitme kararı aldı” ifadelerini kullandı.

SARAY DARBESİ OLABİLİR

Karatay, Rusya’nın Ukrayna işgalinde yanıldığını diğer önemli noktayı ise şöyle açıkladı:

“Rus ordusu havadan elde ettiği üstün başarıyı karadaki beceriksizlikleri, korkaklıkları ya da inançsızlıkları nedeniyle sürdüremedi. Putin bunu hesap edemedi. Suriye’de de benzer bir durum var, Rus askerlerinin korkaklık ve çekingenlik gösterdiği söylenen bir şeydir.”

Rus tarihi boyunca saray darbelerinin meşhur olduğunu belirten Karatay, böyle bir durum olursa kimsenin şaşırmayacağını kaydetti. Putin, Ukrayna’nın güçlü bir şekilde Rusya’ya galip gelmesinin kelebek etkisi yapacağını belirten Karatay, “Bu durumdan Kırım’ı da elinde tutamaz. Bu yenilgi Rusya Federasyonu içindeki özellikle Türk halkları ve Müslümanlar için önemli olacaktır.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...