Tgrt Haber
01 Aralık 2021 11:40

Moderna CEO'su: Omicron aşıların etkinliğini düşürecek

Moderna'nın CEO'su Stéphane Bancel, şimdilerde uygulanan Covid-19 aşılarının etkinliğinde Omicron varyantına karşı belirgin bir düşüş beklediğini, aşıları Omicron (Nu) varyantına karşı uyarlamanın birkaç ay süreceğini söyledi. Bancel'in açıklamalarının ardından küresel piyasalarda düşüş oldu.

Moderna CEO'su: Omicron aşıların etkinliğini düşürecek
omicron,nu varyantı,moderna,koronavirüs,covid-19

ABD'li ilaç devi Moderna'nın CEO'su Stéphane Bancel, kullanılan Covid-19 aşılarının, Covid-19'un Omicron (Nu) varyantına karşı, Delta varyantına karşı etkili olduğu kadar etkili olmasının olası olmadığını açıkladı. Bancel, Financial Times'a verdiği röportajda aşıların etkinliğinin düşüşüne dair şunları söyledi:

"Omicron’a karşı aşıların etkinliğinin, Delta ile sahip olduğumuz seviyede olduğu bir dünya yok bence. Mevcut aşıların etkinliğinde önemli bir düşüş olacak. Ne kadar olduğunu bilmiyorum çünkü verileri beklememiz gerekiyor. Ama konuştuğum tüm insanlar 'bu iyi olmayacak' diyor.''

Omicron (Nu) varyantı, ilk olarak Güney Afrika'da 9 Kasım'da ortaya çıktı, 24 Kasım'da ise Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Omicron'u bildirdi. DSÖ, yeni varyantı endişe verici olarak belirledi fakat diğer varyantlara göre daha bulaşıcı olup olmadığına ya da belirtilerinin diğer varyantlardan daha şiddetli olup olmadığının henüz net olmadığını açıkladı.

BİRKAÇ AYA OMICRON'A ÖZGÜ AŞI ÜRETİLİP TEST EDİLEBİLİR

Moderna'nın CEO'su Bancel, var olan aşıların Omicron (Nu) varyantına karşı etkinliğini test etmenin birkaç hafta süreceğini, Moderna ve BioNTech/Pfizer'in Omicron'a özgü bir aşıyı test edip üretmesinin ise birkaç ay süreceğini söyledi. Bancel, adil aşı dağıtımını sağlamakla görevli küresel koalisyon Covax'ı, varyantın ortaya çıktığına inanılan Afrika ülkeleri de dahil olmak üzere daha fakir ülkelere aşı dağıtmamakla eleştirdi:

"Bu çoğunlukla zengin ülkeler tarafından alınan bir politika kararıydı. ABD'de bize üretimimizin yüzde 60'ını ABD hükümetine vermekten başka seçeneğimiz olmadığı söylendi. Bu bir Moderna kararı değildi. Bu ABD hükümetinin kararıydı.''

Moderna CEO'su: Omicron aşıların etkinliğini düşürecek

Öte yandan Pfizer CEO'su Albert Bourla, CNBC'nin ''Squawk Box'' adlı programda Pfizer'ın zaten Omicron'a özgü bir aşı üzerinde çalıştığını söyledi. Bourla, şirketin oral Covid-19 hapının yeni varyanta karşı etkili olacağına inandığını da sözlerine ekledi:

"Oral tedavimiz, koronavirüsteki çoğu mutasyonun başak proteininde meydana geldiği gerçeğine uygun olarak tasarlandı. Bu bana tedavinin etkilenmeyeceğine dair çok yüksek bir güven veriyor, oral tedavimiz bu virüsten etkilenmeyecek. Aşıların da henüz varyanta karşı ne kadar koruyucu olduğunu bilmiyoruz.''

KÜRESEL PİYASALARDA DÜŞÜŞ

FTSE 100, başarılı aşı denemelerinin Kasım 2020'de küresel bir yarış  başlatmasından hemen önce, yaklaşık yüzde 5 değer kaybettiği Ekim 2020'den bu yana en büyük düşüşü yaşadı. Yaklaşık yüzde 2,5 düşüşle bir yıldan fazla bir sürenin en kötü ayını kaydetti.

ABD’li yatırım bankası Jefferies'in genel müdürü Mohit Kumar, Bancel'in yorumlarının endişe verici olduğunu belirtti:

“Yorumlar muhtemelen mevcut durumun gerçekliğini ve Omicron etkisini çevreleyen belirsizliği yansıtıyor. Birkaç hafta içinde daha fazla netlik kazanmalıyız, ancak o zamana kadar piyasa riske maruz kalacak.''

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...