Tgrt Haber
30 Temmuz 2021 12:03

Meclisi fesheden Tunus Devlet Başkanı yeni içişleri bakanı atadı

Geçtiğimiz haftalarda meclisi fesheden ve milletvekillerinin dokunulmazlığını donduran Tunus Devlet Başkanı Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Rıza Garsillavi’yi yeni içişleri bakanı olarak atadı.

Meclisi fesheden Tunus Devlet Başkanı yeni içişleri bakanı atadı
tunus,kays said

Tunus Devlet Başkanı Kays Said, Tunus Devlet Başkanlığının Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Rıza Garsillavi’yi yeni İçişleri Bakanı olarak atadı. Said, Garsillavi’yi Kartaca kentindeki devlet başkanlığı sarayında kabul etti.

Garsillavi, yeni görevi almak üzere yemi etti. Yemin töreni sırasında açıklama yapan Said, “Anayasal metni uyguladığımı ve hak ve özgürlükler korumakta kararlı olduğumu tüm dünyaya duyuruyorum. Kimse tutuklanmadı. Kimse haklarından mahrum kalmadı. Yasa tam olarak uygulandı “ifadelerini kullandı.

Meclisi fesheden Tunus Devlet Başkanı yeni içişleri bakanı atadıTunus Devlet Başkanı Kays Said, Pazar günü Tunus resmi televizyonda yaptığı bir açıklamada Başbakanı Hişam El-Meşişi'yi görevden aldığını ve meclisin yetkilerini dondurduğu duyurmuştu. Said’in açıklamasının ardından Tunus Meclis Başkanı ve ülkedeki en büyük parti olan Nahda Hareketi'nin lideri Raşid El-Gannuşi, Said’in kararını “Anayasaya karşı bir darbe” olarak nitelendirmişti.

TUNUS'TA NE OLMUŞTU?

Tunus'ta 25 Temmuz'da hükümet ve muhalefet partilerine yönelik yüzlerce kişinin katılımıyla protestolar gerçekleştirilmiş, çıkan olaylarda başta Nahda Hareketi olmak üzere parti merkezlerine saldırılar düzenlenmişti.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said de Meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını, mevcut Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden aldığını ve kendi atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını duyurmuştu.

Meclisi fesheden Tunus Devlet Başkanı yeni içişleri bakanı atadı

Said, kendisini Başsavcı ilan ederek yargının alanına da müdahale etmişti. Hükümete yönelik bu darbe girişiminin ardından askerler Tunus Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ile beraberindeki milletvekillerini meclise almamıştı.

Cumhurbaşkanı Kays Said'in kararları üzerine halkı barışçıl mücadeleye çağıran Gannuşi, yasal bir dayanağı bulunmayan bu adımın bir "darbe" olduğunu vurgulamıştı.

Kays Said ise tarihi bir sorumluluk üstlendiğini, aldığı kararların anayasaya uygun olduğunu ve bunu "darbe" olarak nitelendirenlerden "hukuk derslerini gözden geçirmelerini" istemişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...