Tgrt Haber
17 Eylül 2015 11:12 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:15

AK Parti'de Doğu listesinin şifreleri belirlendi

AK Parti, 7 Haziran seçimlerinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da aldığı sonucu, 1 Kasım’da gidermek istiyor.

AK Parti'de Doğu listesinin şifreleri belirlendi
ak parti, doğu listeleri, seçim,

Bu bölgelerde listeleri sil baştan yapacak olan AK Parti, 3 kriteri öne çıkaracak. Bölge halkı, o ilde doğmuş ve büyümüş olsa da orada yaşamayan milletvekili adayı istemiyor. Üst düzey bürokratların istifa ederek milletvekili listelerine konulması, bölge halkında tepkiyle karşılanıyor.
İkinci kriter, adayın halkta karşılığının olması. Aşiret yapısının güçlü olduğu bölgede, halk tarafından sevilen, bölgenin sorunlarını çözebilecek güçte olan isimlerin listelere konulması isteniyor. Üçüncü kriter de her ilde bilinen, saygı duyulan kanaat önderlerin görüşlerinin alınması. Öncelikle, AK Parti adayı sıfatını kullanmak için adaylık başvurusu yapan isimler elenecek.
Bunların yerine halkta karşılığı olan kişiler listelere yazılacak. Diyarbakır’da Galip Ensarioğlu, Haşim Haşimi, Abdurrahman Kurt gibi sevilen kişilerin listelere konulması bekleniyor. Bingöllü olan ama 7 Haziran seçimlerinde Diyarbakır’a kaydırılan Cevdet Yılmaz’ınsa yeniden Bingöl’e dönmesi veya İstanbul’dan aday gösterilmesi düşünülüyor.
REFERANSLARA BAKILACAK
AK Parti, bölgede aday listesini belirlerken dini cemaatlerin, aşiretlerin, kanaat önderlerinin de referans göstereceği isimlere yönelecek. Kanaat önderleri olarak nitelenebilecek bu tarz isimlerin görüşleri de listelere yansıyacak. Aşiret yapısının güçlü olduğu Şanlıurfa’da Bucak Aşireti’nden Ahmet Ersin Bucak’ın listede olabileceği ifade ediliyor.
AK Parti Kongresi’nde belirlenen merkez karar ve yönetim kurulunda yeteri kadar Kürt kökenli isme yer verilmediği tespiti de yapılıyor. Bu nedenle AK Parti’nin Batı illerinde de Kürt adayları listelere yerleştirmesi bekleniyor.
(Habertürk)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...