Tgrt Haber
30 Nisan 2016 10:47 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:55

Claude Shannon Kimdir Neden Doodle Oldu - Claude Shannon mesleği

Claude Shannon kimdir? Google'ın anasayfasına taşıdığı 'Claude Shannon' merak konusu oldu. Peki Claude Shannon neden doodle oldu, Claude Shannon google, Claude Shannon mesleği, Claude Shannon bilgileri haberimizde.

Claude Shannon Kimdir Neden Doodle Oldu - Claude Shannon mesleği
Claude Shannon, Claude Shannon kimdir, Claude Shannon google, Claude Shannon kimdir mesleği, Claude Shannon mesleği, doodle, google, google anasayfa, google doodle,

Claude Shannon kimdir? Google'ın anasayfasına taşıdığı 'Claude Shannon' merak konusu oldu. Peki Claude Shannon neden doodle oldu, Claude Shannon google, Claude Shannon mesleği, Claude Shannon bilgileri haberimizde. Geçtiğimiz hafta Çocuk Bayramını Doodle yapan Google, bu kez bilişim dünyasının en önemli kişiliklerinden Claude Elwood Shannon'u unutmadı. Claude Shannon Enformasyon teorisinin babası ve kriptolojinin öncüsü olarak bilinen matematikçidir. Google özel günlere olan hassasiyetini Claude Shannon'da da gösterdi. Google Claude Shannon'u anasayfasına taşıdı ve takipçilerini bilgilendirdi. İşte Google'ın o doodle'ı ve konu hakkında bilgiler.

CLAUDE SHANNON KİMDİR?

Claude Elwood Shannon, 30 Nisan 1916 – ö. 24 Şubat 2001, tarihleri arasında yaşamış ABD’li matematikçi, elektronik mühendisi ve kriptograficidir. Bilgi kuramının babası olarak da bilinen Claude Shannon,1932 yılında 16 yaşındayken Michigan Üniversitesi’ne başladı ve 1936’da elektronik mühendisi ve matematikçi olarak çift ana dal ile mezun oldu.

Claude Shannon, 1937’de 21 yaşındayken Massachusetts Institute of Technology’de yüksek lisans tezi olarak yazdığı “Röle ve Anahtarlama Devrelerinin Sembolik Analizleri” adlı çalışmasında elektromanyetik rölelerin Boole cebiri kullanarak basitleştirebileceğini gösterdi. Bu sayede günümüzde kullanılan dijital bilgisayarların yapı taşı olan elektrik anahtarlarının kullanılmasının temelini attı. Makalesine Google Scholar’a göre yaklaşık 28000’de fazla kez atıfta bulunuldu. Ayrıca bu çalışması tüm zamanların en iyi tezi olarak da anılmaktadır. Bu tezinin yayınlanmasından sonra Claude Shannon, 1940’ta Alfred Noble Amerikan Enstitüsü Amerikan Mühendisleri Ödülü’nü aldı.

II. Dünya Savaşı yıllarında Bell Laboratuvarları’na katılan Claude Shannon, yangın-kontrol sistemleri ve kriptografi üzerine çalışmaya başladı. 1943’te İngiliz kriptanalist ve matematikçi Alan Turing ve Turing Makinesi ile tanıştı. Bunun üzerine Turing ile görüşüp çalışmaya başladı.

Son yıllarında Alzheimer hastalığına yakalanan Claude Shannon, son yıllarını bir bakım evinde, gözetim altında yaşayarak geçirdi. 84 yaşında hayata veda etti.

KRİPTOGRAFİ NEDİR?

Claude Shannon denilince akla gelen ilk gelen kriptografi; gizlilik, kimlik denetimi, bütünlük gibi bilgi güvenliği kavramlarını sağlamak için çalışan matematiksel yöntemler bütünüdür. Bu yöntemler, bir bilginin iletimi esnasında karşılaşılabilecek aktif ya da pasif ataklardan bilgiyi (dolayısıyla bilgi ile beraber bilginin göndericisi ve alıcısını da) koruma amacı güderler. Yani kriptografi, okunabilir durumdaki bir bilginin istenmeyen taraflarca okunamayacak bir hale dönüştürülmesinde kullanılan tekniklerin tümü olarak da gösterilir.

Kriptografi sadece bilgi saklaması ve aktarması problemine güvenli bir çözüm aramaktan ibaret değildir. Elektronik imza, elektronik para ve elektronik seçim vs. gibi farklı kullanım alanları da bulunmaktadır. Bu problemlere çözüm getiren protokoller, bahsi geçen şifreleme sistemlerine ek olarak, “kriptografik temel taşları” diyebileceğimiz yöntemler kullanmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

Doğum: 30 Nisan 1916, Petoskey, Michigan, ABD
Ölüm: 24 Şubat 2001, Medford, Massachusetts, ABD
Ebeveynleri: Claude Elwood Shannon, Sr., Mabel Wolf Shannon
Ödüller: IEEE Onur Madalyası, John Fritz Ödülü, Mühendislik Alanında ABD Ulusal Bilim Madalyası
Eğitim: Michigan Üniversitesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü

İŞTE GOOGLE'IN O DOODLE'I

Claude Shannon Kimdir Neden Doodle Oldu - Claude Shannon mesleği

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...