Tgrt Haber
26 Kasım 2014 15:20 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:59

Emekli maaşı sorgulama ve emekli maaşı hesaplama

Emekli maaşınızı sorgulamak artık çok kolay, tek tıkla emekli maaşı hesaplayabilir, maaşını sorgulayabilirsiniz...

Emekli maaşı sorgulama ve emekli maaşı hesaplama
emekli maaşı sorgulama,emekli maaşı hesaplama,emekli maaşı,emekli,Emekli maaşı hesaplama işlemi

Emekli maaşınızı sorgulamak artık çok kolay, tek tıkla emekli maaşı hesaplayabilir, maaşını sorgulayabilirsiniz... Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı olarak çalışmakta olan her birey, emeklerinin karşılığı olarak bir gün emekli olmayı hayal etmektedir. Türkiye'de emekli olabilmek içinse bildiğiniz gibi yapılması gereken bazı durumlar ve yerine getirilmesi gereken koşullar bulunmaktadır. Bu koşullar; prim ödeme, yaş haddinin doldurulması veya sigortalılık süresi gibi şartlardır. Bunlardan biri olan prim ödeme içinse belirli kurumlara, belirli miktarda prim yatırmanız gerekmektedir. Bu bahsettiğimiz primleri belirli bir süre yatırdıktan sonra emekli olmaya hak kazanabilirsiniz. Emekli olduktan sonra ise vatandaşlarımızın en çok merak ettiği konulardan biri de emekli olmaları durumunda alacak oldukları maaşlarıdır.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun günümüz teknolojinin gelişmesi durumunun neden olduğu koşullarına ayak uydurarak, işlemlerimizi internet üzerinden kolaylıkla yapmamıza imkan vererek bizlere birçok uygulama sunmaktadır. Bu uygulamaları Sosyal Güvenlik Kurumu'nun resmi internet sitesi aracığıyla rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bu uygulamalar sayesinde ödeme yapma yapma, sorgulama yapma işlemleri, borç bilgileri, SGK ya da bağlı olduğunuz SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı gibi kurumlar hakkındaki duyuruları  ve ilanları takip etme imkanı da bulabilirsiniz.
Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bu uygulamalarından biri olan emekli maaşı hesaplama işleminiz ile, emekli olduktan sonra ne kadar maaş alabileceğinizi hesaplamanız da mümkündür. Bu konu kapsamında emekli olabildikten sonra, vatandaşlarımız için en çok merak edilen konuların başında ne kadar emekli maaşı alacakları gelmektedir.
Emekli maaşı, bireylerin sigortalı olarak çalıştıkları kurumdan belirli bir zamandan sonra emekli olmaları sonucunda, devletin gereken koşullar ve kanunlar kapsamında her ay düzenli olarak vatandaşlarımıza yapmış olduğu transfer ödemeleridir. Emekli maaşınızı belirleyen en büyük etken sizin yatırmış olduğunuz primlerdir. Bu konuyu açıklayacak olursak, emekli maaşınız için ne kadar çok prim yatırmış iseniz alacak olduğunuz emekli aylığı da o kadar yüksek olacaktır. Bu durumda primlerinizi düşük ücretten yatırır iseniz de alacak olduğunuz emekli aylığı da o kadar az olacaktır.
Bunun dışında emekli maaşınızı hesaplamanız da mümkündür. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun vatandaşlarına sunmuş olduğu emekli maaşı hesaplama işlem uygulaması ile aklınızı kurcalayan ne kadar emekli maaşı alırım sorusunun da bir nevi cevabına ulaşmış olacaksınız.
Emekli maaşınızı hesaplama işleminizi bağlı olduğunuz kuruma göre ayrı ayrı yapmanız gerekmektedir. Emekli maaşı hesaplama için 3 farklı yol vardır. Emekli maaşınızı hesaplama yolları ise; SSK'lı vatandaşlarımız için, BAĞ-KUR'lu vatandaşlarımız için Emekli Sandığı'na bağlı olan vatandaşlarımız için ayrı ayrı işleme tabi tutulmaktadır.
Emekli maaşınızı hesaplama işleminizi yaparken herhangi bir şifreye ihtiyacınız olmayacaktır. Yani hesaplama işleminiz için kimlik bilgilerinize ek olarak bazı bilgiler ile birlikte kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Yazımızda sizlere verecek olduğumuz bilgiler sayesinde, uygulamayı kolaylıkla kullanabilirsiniz.
SSK Emekli Maaşı Hesaplama
Eğer SSK'lı iseniz emekli maaşınızı hesaplama işleminizi sizlere anlatacak olduğumuz şekilde gerçekleştirebilirsiniz. SSK'lı bireylerin emekli maaşını hesaplama işlemi için, sicil numaranız, TC kimlik numaranız, babanızın adı, doğum yerinizi ve doğum tarihinizi girmeniz gerekmektedir. Sicil numaranız ise, sigortalı olarak işe başladığınız zaman işvereniniz tarafından size verilen bir numaradır. Bu bilgi girişlerinizden sonra ise SSK emekli maaşınızı hesaplama işleminizi gerçekleştirebilir ve emekli maaşınızı öğrenebilirsiniz.
BAĞ-KUR Emekli Maaşı Hesaplama
BAĞ-KUR'lu  vatandaşlarımızın emekli maaşı hesaplama işlemi için ise, TC kimlik numaranızı, kurumunuzu ve sistemde verilen güvenlik kodunu girmeleri yeterli olacaktır. Bu bilgi girişlerinizden sonra da BAĞ-KUR emekli maaşı hesaplama işleminizi de yapabilirsiniz.
Emekli Sandığı Emekli Maaşı Hesaplama
Emekli Sandığı'na mensup vatandaşlarımız ise, en az derece, kademe ve aylık bilgilerini SGK uygulamasına girmeleri gerekmektedir. Sadece bu bilgilerinizle birlikte Emekli Sandığı emekli maaşı hesaplama işleminizi rahatlıkla yapabilirsiniz.
Emekli maaşınızı hesaplama işlemlerinizi yukarıda sizlere anlattığımız bu şekillerde yapabilirsiniz. Emekli maaşı hesaplama işlemi uygulaması dışında Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bir başka uygulaması ile ne kadar emekli maaşı alabileceğinizi de sorgulayabilirsiniz. Emekli maaşı sorgulama işlemi adıyla gerçekleştirebileceğiniz bu işlem içinde iki farklı yol bulunmaktadır. Şifreli ve şifresiz olan bu yolları daha önce bahsetmiş olduğumuz gibi Sosyal Güvenlik Kurumunun online işlemleri sayesinde kolaylıkla ve güvenilir bir şekilde yapabilirsiniz.
Şifresiz Emekli Maaşı Sorgulama
Emekli maaşı sorgulama işleminizi şifreye ihtiyaç duymadan gerçekleştirmek istiyorsanız, gereken bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.
Şifresiz olarak gerçekleştirebileceğiniz emekli maaşı sorgulama işleminizi E-SGM sistemi üzerinden yapabilmektesiniz. Bu şekilde emekli maaşınızı sorgulamak istiyorsanız, ilk olarak TC vatandaşı olduğunuzu sistemde belirtmeniz gerekmektedir. Sonrasında ise, TC kimlik numaranızı, doğum yerinizi, doğum yılınızı ve cilt numarasını girmeniz gerekmektedir. 'Emekli Aylık' yazan yerden ise emekli maaşı sorgulama işleminizi yapabilirsiniz.
Ayrıca SSK' ya bağlı vatandaşlarımız 'emekli aylık bilgisi 4A' seçmelisiniz. BAĞ-KUR'lu olan vatandaşlarımız ise, 'emekli aylık bilgisi 4B' seçmelisiniz. Emekli Sandığına mensup kişiler ise 'emekli aylık bilgisi 4C' seçeneğine tıklamanız gerekmektedir.
Bu işlemlerinizden sonra ise emekli maaşınızı sorgulama işleminizi şifresiz olarak yapabilirsiniz.
Şifre İle Emekli Maaşı Sorgulama
Şifre ile emekli maaşı sorgulama işlemi yapmak isteyen vatandaşlarımızın E-Devlet şifresine ihtiyaçları olacaktır. E-Devlet ile yapacak olduğunuz tüm işlemlerde şifrenizin olması gerekliliği mevcuttur. Eğer şifrenizi bilmiyor iseniz, yapmanız gereken kimlik bilgilerinizle birlikte herhangi bir PTT şubesine giderek, başvuruda bulunmanızdır. E-Devlet şifrenizi almak için yapmış olduğunuz bu başvuru için işlem maliyeti kapsamında 2 TL gibi bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Bu işlemleri yaptıktan sonra kolaylıkla E-Devlet şifrenizi edinebilirsiniz.
Şifrenizi edindikten sonra ise, emekli maaşı sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Emekli maaşı sorgulama işleminizi E-Devlet sitesi üzerinden hizmet listesinin bulunmuş olduğu sayfadan gerçekleştirebileceksiniz. Hizmet listesinin bulunduğu bu sayfadan ilk olarak bağlı bulunduğunuz kurumu bulmanız gerekmektedir. Sonrasında yapmanız gerekenleri ise yazımızda bulabilirsiniz.
SSK'lı olan vatandaşlarımız için 4A emekli aylık bilgisine tıklamaları gerekmektedir, BAĞ-KUR'lu olan vatandaşlarımız için 4B emekli aylık bilgisine tıklamaları gerekmektedir ve Emekli Sandığı'na mensup vatandaşlarımız içinse 4C emekli aylık bilgisi sekmesine tıklamaları gerekmektedir. Bağlı olduğunuz kuruma göre, 3 kurumdan ayrı ayrı E-Devlet şifreniz ile emekli maaşı sorgulama işlemi yapılmaktadır. Emekli maaşı sorgulama işleminizi bağlı olduğunuz kuruma göre yapmalısınız.
Bağlı olduğunuz kuruma göre seçiminizi yaptıktan sonra emekli maaşı sorgulama işleminiz için ilk olarak kimliğinizi doğrulama işleminizi yapmanız gerekmektedir. Bu işleminizi yaptıktan sonra ise TC kimlik numaranızı ve edinmiş olduğunuz E-Devlet şifrenizin girişini yapmanız gerekmektedir. Bilgi girişlerinizden sonra ise emekli maaşı sorgulama işleminiz için sisteme giriş yapabilirsiniz.
Sizlere anlatmış olduğumuz bu işlemler sayesinde E-Devlet şifrenizle birlikte emekli maaşı sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. Ayrıca bağlı olduğunuz kurumu seçtikten sonra yapacak olduğunuz bilgi girişleriniz aynıdır. Daha öncede belirttiğimiz gibi bu noktada önemli olan kurumunuzu doğru seçtiğinizden emin olmanızdır.
Yazımızın genelinde anlattığımız gibi emekli maaşı sorgulama işleminizi gerçekleştirmek ya da emekli maaşı hesaplama işleminizi yapmak artık daha da kolay hale gelmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bizlere sağlamış olduğu bu imkanlar sayesinde artık SGK merkezlerine gidip, kuyruklarda bekleme durumunuzda ortadan kalkmış olmaktadır. Böylece zamandan da tasarruf etmiş olacaksınızdır.
Artık her vatandaşımız, internet ortamından Sosyal Güvenlik Kurumu'na ilişkin sorularının yanıtlarını bulabilir ve güvenli, rahat bir şekilde tüm işlemlerini gerçekleştirebilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...