Tgrt Haber
20 Şubat 2014 17:01 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:07

SGK SSK vatandaşa büyük kolaylık, İşte SGK SSK işlemleri

SGK Sorgulama SGK SSK SSK işe giriş sorgulama işlemleri ve diğer tüm işlemler artık çok kolay. İşte Ali Tezel'den önemli açıklamalar

SGK SSK vatandaşa büyük kolaylık, İşte SGK SSK işlemleri
sgk ssk, ssk, sgk, sgk sorgulama, ssk sorgulama, ali tezel, sosyal güvenlik, hizmet dökümü, SSK Sorgulama, SSK SGK primi öğren,

TC kimlik no ile SGK SSK işlemleri artık bir tık ötenizde. SGK SSK vatandaşa büyük kolaylık sağlıyor. SGK Sorgulama SGK SSK SSK işe giriş sorgulama işlemleri ve diğer tüm işlemler artık çok kolay. SGK SSK işlermlerinizi aşağıdaki linklerden kolayca gerçekleştirebilirsiniz. TC kimlik numaranızı girerek SSK SGK priminizi sorgulamak toplamda ne kadar priminizi olduğunu kontrol etmek istiyorsanız haberimizde yer alan linke tıklayınız. TC KİMLİK no ile SSK hizmet dökümüne ulaşabilirsiniz.
SGK PRİM SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Yeni uygulamada T.C. kimlik numarasının yanında nüfusa kayıtlı olduğu il/ilçe, cilt no gibi herkes tarafından bilinemeyecek özel bilgilerin girilmesi gerekiyor. SOSYAL SİGORTALAR KURUMU'nun son zamanlarda sıkça kullanılan sistemlerinden bir olan SSK sorgulama ve 4A hizmet dökümü alma sistemi kullanımda. SSK sorgulama hizmet dökümü alma ekranı
Vatandaşlar sigortalarının yatıp yatmadığını bunun yanısıra, sigorta primlerinin ne kadar üzerinden yattığını SSK sorgulama prim ve hizmet dökümü bilgisi alma sistemi aktif edildi. Hizmet Dökmünü nasıl alacağınız bu haberin içinde detayları ile tarif edilmiştir. SSK sorgulama prim ve hizmet dökümü listesi. SGK Hizmet Dökümü almak için bazı bilgilerin girilmesi gerekiyor. SGK HİZMET DÖKÜMÜ Nasıl Alınır?
Çalışanların maaşlarının yanısıra gelir vergisi, işsizlik sigortası, sağlık sigortası (SSK primi) gibi kesintiler yapılıyor.Çalışanlar bu kesintilierden sonra maaşlarını alabilryorlar. Uzun yıllar boyunca SGK'ya kesilen SSK primler birikiyor. Sağlık güvencesi niteliğinde olan bu primler emeklilik sisteminin de temel taşarından. SSK prim sorgulama sayfası giriş. SSK prim sorgulaması nasış yapılır. Sigortanızın yatıp yatmadığını bu istemler üzerinden öğretnebilirsiniz. Maaşlar yükseldikçe sigorta SSK primleri de artıyor. Bu yüzden bazı işverenler işçilerin sigortalarını düşük rakamlar üzerinden yatırma yoluna gidiyorlar. Bunun önüne geçmek için herkes kendi primini internet üzerinden kontrol debilecek.
Türkiye' deki her çalışanan gerek ihtiyaç gerekse meraktan girip kontrol ettiği SSK primlerinin açıklandığı siteye bu sayfan giriş yapabilirsiniz. SGK'nın hizmeti olan SSK Prim günü ve ücreti sorgulama ekranının ayrıntıları. Vatandaşlar TC Kimlik numaralarını sayfanın ilgili bölümüne yazarak sorgulama yapabilirler. SSK'nın sorgulaması yapılabilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu bu verileri sadece sahıslara özel paylaşıyor. Başkası elinde verileri olmayan diğer bir kişinin SSK Primlerini icleme şansını bulamıyor. SGK prim sorgulama ekranı bu sayfadadır.
SGK NEDİR?
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU'nun kısaltmasıdır ve riskden dolayı geliri ile kazançları azalan vatandaşların başkalarına muhtaç olmadan yaşama ihtiyaçlarını gidermek için kurulmuş sistemdir. Bununla birlikte sosyal riskler sonucunda çıkan zararı devlet karşılar. Hastalık ve kaza gibi durumlarda hastenelerden faydalanabilir ve emekli maaşı alabilirsinizsgk
Ayrıca ortaya çıkan esktra masraflar için gelir kaybının belli bir yüzdesini de devlet karşılamaktadır. Sosyal güvenlik hayatın türlü sonuçları karşısında bir yoksulluğa maruz kalmadan hayatlarını devam ettirmek demektir.
SGK SSK HABERLERİ
SGK SSK HİZMET DÖKÜMÜ
SGK SSK BORÇ SORGULAMA
SGK SSK DEKONT GÖRÜNTÜLEME
SGK SSK RANDEVU ALMA
SGK (SSK) HİZMET DÖKÜMÜ NASIL ALINIR?
İnsanların hayat boyunca yaşam kalitesini etkileyen en önemli unsur sosyal güvence içinde olmaktır. Sosyal güvenlik, insanların gelirlerine bakılmaksızın toplum huzurunu ve refahını bozan sosyal tehlikelerin verdiği zararlardan “insan hakkı” ve esas itibariyle de “devlet görevi” olarak primli ya da primsiz sistemlerin kullanılması, kişilerin sosyal tehlikelerin zararlarından kurtarılma güvencesidir. Bu doğrultuda ülkemizde sosyal güvenlik hakkı, Anayasamızın 60 ıncı maddesindeki “Herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar” hüküm ile açıkça ortaya konmuştur.
SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN (SGK SSK) İŞVERENLERE ÖNEMLE DUYURULUR
3/2/2014 tarihi ile 4/2/2014 tarihi saat 10:00 arasında aracı işyerlerine aynı gün e-bildirge şifresi verilememiştir. E- bildirge şifresinin verilmemesi sebebiyle aracı işyerlerinin e-bildirge şifresini aldıkları gün işe başlatacakları sigortalıların işe giriş bildirgesini işe başlatmadan önce veremeyecekleri yada inşaat, balıkçılık, tarım işyerlerinde aynı gün çalıştıracakları sigortalıları 3/2/2014 tarihinde bildiremeyecekleri tespit edilmiştir. Bilindiği üzere, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 5 inci maddesi ile belge veya bilgileri e-sigorta ortamında göndermekle zorunlu tutulan kurum ve kuruluşlar ile gerçek ve tüzel kişilerin, Kurumun bilgi işlem sistemlerinin Yönetmeliğin 3 üncü fıkrasında belirtilen nedenlerle hizmet dışı kalması sonucu belge ve bilgiyi, öngörülen sürenin son gününde Kuruma gönderememesi ve muhteviyatı primleri de yasal süresi içinde ödeyememesi halinde, sorunların ortadan kalktığı tarihi takip eden beşinci işgününün sonuna kadar belge veya bilgiyi gönderecekleri ve muhteviyatı primleri de aynı sürede Kuruma öder ise bu yükümlülükleri Kanunda öngörülen sürede yerine getirmiş kabul edilecekleri hükme bağlanmıştır. 5510 sayılı Kanunda aracı işyerleri için ayrı bir süre öngörülmediğinden, sigortalı işe giriş bildirgesini Kurum programının devre dışı kalması nedeniyle 3/2/2014 tarihinde veremeyen aracıların bu bildirgeyi manuel düzenleyip 11/2/2014 tarihi mesai saati bitimine kadar Kuruma kağıt ortamında vermeleri halinde geç verilen işe giriş bildirgesinden dolayı idari para cezası uygulanmayacaktır. Bildirgenin e-sigorta yoluyla verilmesi halinde, oluşan idari para cezasının kaldırılması için aracı işverenlerin kanıtlayıcı belgeler ile bağlı bulundukları üniteye müracaat etmeleri gerekmektedir
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU (SGK), Ekim başında yürürlüğe girecek ikinci aşama sosyal güvenlik reformu düzenlemelerinin uygulamasına açıklık getirdi.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun ilişkin hükümleri Ekim ayı başı itibariyle yürürlüğe giriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun söz konusu hükümlerin uygulama esaslarına açıklık getiren 15 tebliği de bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.
SGK, HASTASINI "AVUÇ İÇİNDEN" TANIYOR
Türkiye genelinde 20 ille birlikte Adana'da uygulanmaya başlayan "avuç içi damar okuma" sistemi ile muayene, hastaneleri de SGK'yı da memnun etti. Sağlık harcamalarındaki usulsüzlükleri önlemek amacıyla geliştirilen bu uygulama 15 Ocak 2014'ten itibaren tüm Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak.
Sisteme dahil olmak için mutlaka her sigortalının ilk kayıt yaptırması gerekiyor. Buna göre sigortalı vatandaş, üniversite ve özel sağlık kuruluşlarına ilk başvurusunu kimliğiyle yapıyor. Kimliğinin hastaya ait olduğunun tespit edilmesinden sonra sağ ve sol elindeki damarları taranıyor. TC kimlik numarasına sahip vatandaşla, sisteme kaydedilen avuç içi damar izi eşleştiriliyor. Sonra bu bilgiler SGK'nın sadece bu iş için oluşturduğu alana şifreli olarak gidiyor. Vatandaş muayene için gittiğinde, sistemdeki biyometrik veriler kimlik numarasıyla eşleştiğinde sağlık hizmeti alabiliyor. Böylece sağlık karnesini göndererek, muayene olmuş gibi SGK'ya fatura edilen milyonlarca TL'nin önüne geçiliyor. Özel Adana Avrupa Hospital Genel Koordinatörü Erkan Ölmez, uygulamanın başarıyla gerçekleştirilmesi için ilgili personele gerekli eğitim çalışmasının verildiğini ve sistemin sorunsuz devam ettiğini bildirdi. Ölmez, sisteme kayıt olmayan hastaların acil dışında hizmet alamayacağını, 0-12 yaş arası çocuklar uygulama dışında kalacağını bildirdi. Ölmez, yeni uygulama ile suiistimallerin önüne geçilmesinden kendilerinin de memnun kaldığını belirterek, "Çünkü, daha önce vatandaş hastaneye gitmediği halde hizmet almış gibi SGK'ya fatura edenlerin olduğu SGK'nin en yetkili kişileri tarafından açıklandı. Bu durumdan bizler de büyük rahatsızlık duyduk" dedi. Avuç içi damar okuma cihazlarının polikliniğe başvuru yapılan masalara yerleştirildiğini ifade eden Ölmez, "Bu hizmetten hastalarımızın da memnun olduğunu görüyoruz. Zira, suiistimal edilen her kuruşa her vatandaşın hakkı var" diye konuştu. Avuç izi damar izi sistemiyle kimlik doğrulamayı uygulamayan hastanelere provizyon verilmeyeceğini vurgulayan Ölmez, "Vatandaş da gerekli işlemleri gerçekleştirmezse acil dışında sağlık hizmeti alamayacak. Sisteme dahil olmak için mutlaka her sigortalının ilk kayıt yaptırması gerekiyor" diye konuştu.
SGK mutluluk dağıtıyor
Vatandaşın evliliği riske girerse raporunu alıyor. 12 bin liralık mutluluk çubuğunu SGK taktırıyor.
SGK uzmanı Erhan Nacar katıldığı bir programda SGK'nın cinsel organ nakil ve mutluluk çubuğu ameliyatını ödediğini söyledi. Nacar, 79 yaşındaki bir adamın eşiyle birlikte olamadığını söyleyerek kendilerine başvurduğunu örnek gösterdi ve SGK'nın ücret talep etmeden cinsel organ nakli yaptığını kaydetti.
SADECE YÜZDE 10'UNU ÖDÜYORLAR
SGK'dan edinilen bilgiye göri evli çalışan ve emekliler ailelerini korumak adına, sağlık kurulu raporu getirerek mutluluk çubuğu taktırabiliyor. 8-12 bin liralık bu işlem için SGK'lılar yüzde 10 ücret ödüyor.
Evlenme ödeneği, SGK, cenaze ödeneği (SGK SSK İLE İLGİLİ ALİ TEZEL'E SORULAR)
Ali Bey, 2 yıl önce gelin oldum. Evlendiğim anda annemden yetim aylığı alan birisiydim. Geçen hafta sizin yazılarınızdan birinde görünce, evlenirken çeyiz parası alma hakkımın olduğunu öğrendim. Ancak evliliğimin üstünden 2 yıl geçmek üzere, bana bu parayı verirler mi?  Uzun yıllar, müfettişlik ve başmüfettişlik-grup başkanlığı yaptığım SGK, çok ilginç kurumlardan biridir. Yasalarla millete tanınmış hakları hatırlatmaz, üstelik hatırlatmadığı gibi hakkın üzerinden 5 yıl geçerse üstüne de yatar. Bu sebeple sosyal güvenlik haklarını öğrenmek ve üstüne üstlük bir de SGK'dan "talep etmek" zorunluluğunuz var. Sayın okurum, 5510 sayılı kanunun "Evlenme ve cenaze ödeneği" başlıklı 37. maddesine göre; "Evlenmeleri nedeniyle 34'üncü maddeye göre bağlanan gelir veya aylıkları kesilmesi gereken eş veya çocukların, evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde almakta oldukları aylık veya gelirlerinin bir yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneğiolarak peşin ödenir. Evlenme ödeneği alan hak sahibinin aylığının kesildiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde boşanması halinde, bir yıllık sürenin sonuna kadar gelir veya aylık bağlanmaz. Evlenme ödeneği verilmesi halinde, diğer hak sahiplerinin aylık veya gelirleri evlenme ödeneği verilen sürenin bitimini takip eden ödeme döneminden itibaren 34'üncü maddeye göre yeniden belirlenir..." Madde metninden de görüleceği üzere, vefat etmiş anne veya babasında yetim aylığı alan kız çocukları evlenirse, kendilerine 24 aylık yetim aylığı kadar çeyiz parası-evlenme ödeneği ödenir. Evlilik 2 yıldan önce son bulursa yeniden bağlanacak yetim aylığı 24 ay dolunca başlar.
İSTEME SÜRESİ BEŞ YILDIR
Yine 5510 sayılı kanunun "Zamanaşımı, hakkın düşmesi ve avans" başlıklı 97. maddesine göre; "Bu kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde, iş kazası, meslek hastalığı ve ölüm hallerinde bağlanması gereken gelir ve aylıkların, hakkın kazanıldığı tarihten itibaren 5 yıl içinde istenmeyen kısmı zamanaşımına uğrar. Bu durumda olanların gelir ve aylıkları, 5 yıl geçtikten sonra, yazılı istek tarihini takip eden ay başından itibaren başlar.
Kuruma müracaat etmemenin haklı bir sebebe dayandığını genel hükümlere göre ispat edenler hakkında, yukarıdaki hükümler uygulanmaz. Kısa vadeli sigorta kollarından ve ölüm sigortasından kazanılan diğer haklar, hakkın doğduğu tarihten itibaren 5 yıl içinde istenmezse düşer."
Yukarıdaki madde gereğince, SGK (SSK) Başkanlığı, Mithatpaşa Caddesi No: 7, Sıhhiye-Ankara adresine, evlenme ödeneği isteğinizi belirten bir dilekçe gönderin, ekine de evlenme cüzdanınızın bir fotokopisini ekleyin. Size en yakın kamu bankasına TC kimlik numaranıza paranız gönderilir.
Bu kanuna göre bağlanan gelir ve aylıkları, tahakkuk ettirildiği tarihlerden itibaren aralıksız 6 ay sonuna kadar tahsil etmeyenlerin gelir ve aylıkları, gelir ve aylık bağlanma şartlarının devam edip etmediğinin tespiti amacıyla durdurulur.
Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin alacakları, hakkı doğuran olayın öğrenildiği tarihten itibaren 2 yıl içinde istenmezse zamanaşımına uğrar, hakkı doğuran olay tarihinden itibaren ise 5 yıl sonunda düşer. Sigortalılar ile bunların hak sahiplerinin, genel sağlık sigortalıları ile bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, bu kanunun uygulanması bakımından hak ettikleri alacaklarının süresi içinde ödenememesi halinde, avans verilmesine kurum yetkilidir.
Sağlık hizmeti sunucularına, tahakkuk etmiş alacakları faturaların teslim tarihinden itibaren en geç 75 gün içinde ödenir. İşlemlerin gecikmesi halinde tahakkuk eden tutarın % 75'i ila % 90'ı arasındaki tutar, son ödeme tarihini takip eden ilk iş gününde alacaklarından kesilmek üzere avans olarak ödenir.
Staj sigortası emekliliğe başlangıç sayılmaz
Kardeşim Cengiz Özer, Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesi'nde öğrenim gördüğü sıradasigortalı olarak özel bir şirkette staj görmeye başlamıştı.1988 yılında sigorta girişi elimizdeki evrakta gözüküyor ama SGK'nın web adresindeki giriş tarihi farklı. Elimizdeki belgeyle sigorta giriş tarihini değiştirme imkânımız var mı? Bir de kardeşim obezite rahatsızlığı geçiriyor ve yürümekte zorluk çekiyor. Bunun için rapor alıp malulen emekliliğini isteyebilir mi? Hangi hastaneden, ne şekilde yani sevk kâğıdı alarak mı rapor için başvuru yapabilir?
İsmail Bey, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu gereğince, çıraklar ve meslek lisesi öğrencilerinin staj sigortasında emeklilik primi olmadığından, sadece hastalık-iş kazası primi olduğundan emeklilik için başlangıç sayılmıyor. Aynı sigorta numarası geçerli olmakla birlikte ilk normal çalışma başlangıcı, emeklilik için başlangıçtır. Obezite konusuna gelince, sadece obezite malulen veya özürlü emekliliğine yetmez. Obeziteden başka hastalıklar da varsa SGK'ya gidin, hastaneye sevk yazısı isteyin.
Bağ-Kur'da en kötü basamak 13'tür
Yedi yıldır cevabını bulamadığım sorunuma ve mağduriyetime cevap verebilirseniz, gelip sizi alnınızdan öpeceğim. Ankara Bahçelievler'de 25 yıldır hayat mücadelesi veren küçük bir esnafım. 2007 yılı eylül ayında Bağ-Kur 13. basamağından 9030 gün üzerinden emekli oldum. Ekim 2005'te 12 olan basamağımı (emekliliğimde daha fazla ücret alabilmek ümidiyle ) talebim üzerine 13. basamağa yükselttim. Bir basamak yükseltmek için o günün şartlarında 115 TL basamak atlama farkı ödeyerek ve aylık primlerimi de 230 TL'den 265 TL'ye çıkarmak kaydıyla 2 yıl daha prim ödeyip 21.09.2007'de emekli oldum. Sorum: Yedi yıldır yazmadığım, başvurmadığım kurum kalmadı. Neden 12. basamak emsal emekli arkadaşlarımdan, 13. basamak emeklisi olarak "daha az maaş" alıyorum? Türkiye Cumhuriyeti'nde bana bir örnek gösterebilir misiniz ki, kademesi, baremi, derecesi arttıkça maaşının geriye düştüğü bir kurum emeklisi var mıdır? Sizden kısa, öz ve net ne yapmam gerektiği konusunda yanıt bekliyorum.
Diyebilirsiniz ki;
1- Sistem böyle yapılacak bir şey yok.
2- Üstüne soğuk bir su iç.
3- Haklısın fakat yapacak bir şey yok.
4- Sorunun TBMM'de ele alınması ve yasayla düzeltilmesi gerekir.
5- Haklısın, sorununu mahkemeyle çözebilirsin.
6- Mağduriyetini gündeme taşıyabilir, Meclis'e öneri olarak sunabilirim. Ercan YELDAN
TC vatandaşı olmadan geçen yurtdışı süreleri borçlanılamaz
Eşim 1976 doğumlu (kadın) Tayland vatandaşı. 2008 yılında evlilik sebebiyle Türkiye'ye geldi. Türk vatandaşlığına kabul edildi ve 2012 yılından itibaren çifte vatandaş. Eşim Tayland'da 2008 yılına kadar sosyal güvenlik sistemine prim ödedi, 2014 yılında Türkiye'de bir şirkette sigortalı olarak çalışmaya başladı. Kendi ülkesinde sosyal güvenlik sitemine ödediği primleri yurtdışı çalışma şeklinde borçlanma imkânımız var mıdır? İkinci sorum ise şu: Kardeşim (erkek) 1976 doğumlu, 01.11.2004 yılından beri Tarım Bağ-Kur'u primi ödemekte (9 yıl 3 ay 13 gün). Yüzde 45 sağlık raporu bulunuyor. Kardeşimin malulen emekliliği veya erken emekliliği mümkün müdür? Eğer mümkün ise Bağ-Kur'lu olarak mı yoksa SSK'lı olarak mı emekli olmasını öneriyorsunuz?
YANIT
Eşiniz Tayland sürelerini borçlanamaz, zira o tarihlerde TC vatandaşı değil. Kardeşiniz ise var olan yüzde 45 oranlı raporuyla Bağ-Kur'a devam ederse, 18 yıllık sigortalılık süresi ve en az 4680 günle 2022 yılında emekli olur. Bundan sonra SSK'lı işe girer ve en az 3.5 yıl (1260 gün) SSK primi öder ve defterdarlıktan vergi indirim belgesi alırsa 2024 yılında 4400 günle emekli olur. Bu sebeple Bağ-Kur daha erken emekli ediyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...