Tgrt Haber
30 Haziran 2021 16:07

Sınavsız alan liseler için OBS hesaplama: OBP hesaplama nasıl yapılır?

LGS sonuçlarının açıklamasının ardından öğrenciler, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) puanlarını araştırıyor. LGS’ye girmeyen öğrenciler, sınavsız liseler için OBP puan hesaplamayı araştırıyor. Peki, OBP hesaplama nereden, nasıl yapılır? OBP nedir? OBP puanıyla alan liseler hangileri?

Sınavsız alan liseler için OBS hesaplama: OBP hesaplama nasıl yapılır?
obp hesaplama,,LGS,

Okul puanı olarak bilinen OBP puanı, ortaokuldan mezun olan öğrenciler tarafından araştırılıyor. LGS sonuçları açılanmasıyla öğrenciler, mezun oldukları okuldan kaç puan geleceğini merak ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınavsız öğrenci alan liseleri açıklayıp açıklamadığı yakından takip ediliyor.

OBP HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Ortaöğretim bitirme notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına çevrilir. Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) ortaya çıkarılır. 50 olan ise en düşük diploma notu için OBP’si 250 olacak. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50'nin altında olan diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınır. Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) hesaplanmasında Türkiye geneli dikkate alınırken, okul bazında işlem yapılmamaktadır.

Sınavsız alan liseler, öğrencilerin ortaöğretim başarı puanına (OBP) göre değerlendirme yapacaklar. Ortalama ile alan okulların puanları ise değişiklik gösterir. Sınavsız yani ortalama ile alan liselere ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

LGS’YE GİRMEDEN LİSEYE NASIL GİDİLİR?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni düzenlemesine göre, öğrenciler adrese dayalı lise tercihi yapabiliyor. Bu liselerde sınav puanı gerek duyulmazken sınavsız alan liselere adrese dayalı kayıt olunabiliyor.

Sınavsız alan liseler için OBS hesaplama: OBP hesaplama nasıl yapılır?

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretin Kurumları Yönetmeliği'nde yer alan bilgilere göre, 8'inci sınıfı bitiren ve bir ortaöğretim kurumunda kaydı bulunmayan, kayıt şartlarını taşıyan öğrenciler, ikamet adresine uygun olan ve kontenjanı bulunan anadolu liseleri, anadolu imam hatip liseleri, mesleki ve teknik anadolu liseleri, çok programlı anadolu liseleri ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerine girebilecek.

Ancak sınavsız alan liseler, öğrencinin bir önceki eğitim basamağından kaç ortalamayla mezun olduğuna dikkat eder. Bu ortalama okuldan okula değişir. Sınavsız öğrenci alan okulların sınavsız yerleştirme puanını, okula en son yerleşen öğrencinin sınavsız yerleştirme puanı belirler.

LGS'ye katılıp istediğini elde edemeyen öğrencilerin, sınavsız alan okullara giderek bir sonraki yıl yeniden sınava girme ve istediği okula gitme hakkı bulunuyor. Böylece merkezi sınav puan üstünlüğüne göre 9'uncu sınıfın sonuna kadar başka okula geçiş yapabilmektedir. Ancak geçiş yapmak için öğrencinin sınav puanının olması şartı bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...