Tgrt Haber
06 Ağustos 2021 06:57

Eğitim uzmanı uyardı: Tercih yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Milyonlarca kişinin heyecanla beklediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) neticeleri açıklandı. Tercih yapma telaşındaki öğrencilere ise eğitim uzmanı Barış Sezgin'den tavsiyeler geldi.

Eğitim uzmanı uyardı: Tercih yaparken dikkat edilmesi gerekenler
üniversite,tercih,üniversite tercihleri,eğitim

Milyonlarca kişinin heyecanla beklediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) neticeleri açıklandı. Tercih yapma telaşındaki öğrencilere ise eğitim uzmanı Barış Sezgin'den tavsiyeler geldi.

ÜNİVERSİTE DEĞİL BÖLÜM TERCİH EDİN

İmtihanda elde edilen puanlar kadar doğru tercih yapmanın da önemli olduğunu vurgulayan Sezgin “Hayatımızda ‘iyi ki’ ve ‘keşke’ dediğimiz dönemler vardır. Bu nedenle adaylar kendilerine ‘Ben kimim?’ ve ‘Kim olmalıyım?’ sorusunu sormalı ve bu yönde tercih yapmalı. Öğrencilerin bundan sonraki süreçte başarılı olmalarının yolu doğru tercihten geçiyor. Öğrenci en çok istediği üniversiteyi değil en çok istediği bölümü birinci sıraya yazmalı. İstemedikleri bir bölümü ise asla tercihleri arasına almamalı. Hepimiz hayatımız boyunca birçok karar alıyor ve yaşamımızı şekillendiriyoruz. Bu kararlardan belki de en uzun vadeli etkisi olan ‘meslek seçimi’. Meslek seçimimiz ile birlikte hayat tarzımız, çalışma şartlarımız, ekonomik durumumuz gibi birçok farklı süreç de şekillendiği için karar vermeden önce iyi bir değerlendirme yapmak, kendimizi çok iyi tanımak ve bu doğrultuda sağlıklı kararlar vermek önem taşıyor. Unutmayalım başarılı ve mutsuz çok insan var ama mutluluğun içinde bir parça başarı her zaman vardır” ifadelerini kullandı.

TERCİHLER SIRALAMAYA GÖRE YAPILMALI

Tercihlerin puana göre değil mutlaka sıralamaya göre yapılması gerektiğini ifade eden Sezgin “Adaylar geçen yıl bölümlerin hangi sıralamadan öğrenci kabul ettiğini mutlaka incelemeli. Bu yıl YKS oldukça zordu, bu sebeple tercih yaparken geniş bir yelpazeden değerlendirme yapılmalı. Ayrıca ek tercih dönemleri ve üniversitelerin açık kalan kontenjanları da değerlendirilmeli” dedi.

10 YIL SONRA BAMBAŞKA MESLEKLER OLACAK

Öğrencilerin eğitim almak istediği bölümü belirledikten sonra üniversiteleri de araştırması gerektiğini vurgulayan Barış Sezgin şunları söylüyor: Dünya artık global bir köy hâline geldi. Üniversitelerin yurt dışı ve teknolojik imkânları, akademik çalışmaları mutlaka araştırılmalı. Ebeveynlere bu noktada önemli bir görev düşüyor. Anne ve babalar geçmişin gerçeklerinden yola çıkarak çocuklarına destek olmaya çalışıyorlar. Pandemi süreci sonrası üstel değişimlerin olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Meslekler, paradigmalar değişiyor. Bundan 10 yıl sonra çocuklarımızı çok farklı bir gelecek bekliyor. Örneğin yakında üniversitelerde robot psikologluğu gibi bölümlere rastlanması bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...