Tgrt Haber
04 Aralık 2021 09:34

5 uluslararası kuruluş 1 karar: Türkiye daha da büyüyecek

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye ekonomisinin 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 9,2'den yüzde 11'e çıkardı.

5 uluslararası kuruluş 1 karar: Türkiye daha da büyüyecek
büyüme

TÜİK Türkiye’nin 2021 yılı 3. çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı. Türkiye üçüncü çeyrekte yüzde 7,4 büyüdü. Türkiye ekkonomik büyümede, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında Şili'nin ardından ikinci sırada yer aldı. Büyüme rakamları açıklamasının ardından birçok uluslararası kuruluş Türkiye'nin büyüme tahminini yukarı yönlü revize etti. 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "B2" olarak teyit etti, not görünümünü "negatif" olarak bıraktı.

Moody's'in açıklamasında Türk lirası üzerindeki mevcut baskıdan bağımsız olarak, brüt ve net bazda döviz rezervlerinin kademeli olarak yeniden yapılandırılmasını destekleyen düşük cari açık nedeniyle Türkiye'nin temel dış kırılganlık riskinin azaldığına işaret edildi.

Türkiye'de özel sektörün para birimi dalgalanmalarına karşı göreceli bir esneklik gösterdiği belirtilen açıklamada, Türkiye'nin kamu maliyesinin nispeten güçlü kalmasının beklendiği ifade edildi.

Açıklamada, iç talep yerine ihracatın Türk lirasındaki değer kaybından yararlanarak 2022'de büyümeye daha güçlü katkı yapmasının muhtemel olduğu aktarıldı.

BÜYÜME TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ

Türkiye'nin büyük ve çeşitlendirilmiş ekonomisi olduğuna işaret edilen açıklamada, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 11 büyüyeceği tahmin edildi. Moody's kasım ayında yayımlanan Küresel Makro Görünüm Raporu'nda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 9,2 büyüyeceğini öngörmüştü.

Açıklamada, Türkiye ekonomisinin 2022'de ise yüzde 4 büyüyeceğinin tahmin edildiği belirtildi.

DİĞER KURUMLAR DA TAHMİNLERİ GÜNCELLEDİ

Goldman Sachs, Türkiye için 2021 yılı büyüme tahmininin yukarı yönlü revize ederek yüzde 9,5'ten yüzde 10,5'e çıkardı. JP Morgan, Türkiye'nin 2021 için büyüme beklentisini yüzde 8,4'ten yüzde 9,8'e revize etti. OECD de son yayımladığı raporunda Türkiye için 2021 yılı GSYH büyüme tahmini yüzde 8,4'ten yüzde 9,0'a çıkardı. Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s ise EMEA Gelişen Piyasalar raporunda, Türkiye’nin 2021 için ekonomik büyüme tahmininin 1,2 puan artırılarak yüzde 9,8’e, 2022 için ise 0,4 artırılarak 3,7’ye revize edildiği bildirildi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...