Tgrt Haber
18 May 2022 16:06 - Güncelleme : 18 May 2022 16:20

İslam Memiş'ten dolar ve altın yorumu: ABD Merkez Bankası rotayı çizdi, Temmuz'a kadar yolu var

Avrupa ve ABD Merkez Bankalarının önümüzdeki aylarda faiz artırımına işaret etmesi küresel piyasalarda fırtına estirdi. Dolar, Euro ve altın uçuşa geçti, kripto paralar ise bir kez daha çakıldı. Altın ve dolar daha yükselecek mi? Finans analisti İslam Memiş, altın ve dolar fiyatlarını yorumladı, kritik uyarılar yaptı.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
İslam Memiş,altın,dolar,Bitcoin

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’nin enflasyonun düşene kadar faiz artırımını devam ettireceklerini açıklaması para ve altın piyasalarına yön verdi. Dolar, Euro, altın ve borsada yükselişler sürdü. Dün toparlanma hamleleri yapan kripto paralar ise düştü. Finans analisti İslam Memiş, TGRT Haber’de Powell'ın açıklamalarının resesyon ile stagflasyona işaret etitğini belirterek dolar kurunda yeni drenç seviyesini açıkladı, 

POWELL’İN AÇIKLAMASI ENDİŞE VERİCİ

Fed Başkanı Jerome Powell’ın enflasyonun düşene kadar faiz artırımına devam edeceklerini açıklamasının piyasalar üzerine etkisini değerlendiren Memiş, şunları söyledi: “Endişe verici bir açıklamaydı. Bir sonraki toplantıda 50 baz puanlık artırıma işaret ediyor. Kendisi de bunu ifade etti zaten. Resesyon ile beraber stagflasyon da görülmeye başlandı. Küresel piyasalarda iyimser bir beklentinin olmadığı ortada. Temmuz ayından itibaren de Avrupa’da da faiz artırım süreci başlayacak. Avrupa Merkez Bankası da enflasyonla mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi” dedi.

STAGFLASYON KAPIDA

Memiş, TL’deki değer kayıplarının sadece Fed’in faiz artırımına bağlanamayacağını söyledi. İçsel problemlere odaklanmak gerektiğini kaydeden Memiş, ekonomi alanında alınan tedbirlerin ve kararların uygulanıyor olması gerektiğinin altını çizdi. Alınan tüm önlemlere rağmen yeniden kur ataklarının gözlemlendiğine dikkat çeken Memiş, “Direnç seviyesi olan 15.80 TL'yi aştı, ikinci direnç seviyesi 16.40 TL. Bu seviye kırılırsa bu kez gözlerimiz Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasında (TCMB) olacak. TCMB rezerv satarak müdahalede bulunacak mı ya da başka enstrümanlar mı kullanacak? Önümüzde iki süreç var, biri enflasyon diğer ise stagflasyon. Bu süreçleri yönetmek kolay olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

TMCB BİR KEZ FAİZ ARTIRACAK

TMCB’nin yıl sonuna kadar faiz artırmasını beklediğini hatırlatan Memiş, bunun ne zaman ve ne kadar olacağı konusunda dolar kurunun önemli olduğunu kaydederek şunları söyledi:

“Örneğin 16.40 TL’de yapılan bir müdahalede dolar kuru 15.80’a düşebilir. Daha fazla düşürebilmek için başka enstrümanlara ihtiyaç var. TMCB’nin yükü her geçen ay artıyor, tüm yük TMCB’nin omuzlarına bırakılmamalı, yalnız kalmamalı.”

YÜKSELİŞ TRENDİ DEVAM EDECEK

Memiş, makas farklarından dolayı dolar, altın ve gümüşün piyasa fiyatının ekranlarda görülenden daha fazla olduğunu söyledi. “Ucuz bir fiyatlama yok” diyen Memiş, yükseliş trendinin Haziran ve Temmuz ayında da devam edeceğini kaydederek “Ancak kısa vadeli dalgalanmalar ve düzeltmeler olacak. Kısa vadeli düşünmemek lazım. Bir belirsizlik var. Resesyon ve stagflasyon riskinin olduğu bir dönemde özellikle küçük yatırımcılar dalgalanmalara bakarak ani kararlar vermesinler” dedi.

Tarım emtialarında fahiş bir artış beklediğinin altını çizen Memiş, tüm dünyada buğday stoku yapıldığını belirterek “Bu da hiperenflasyona işaret ediyor. Gıda enflasyonuyla ilgili can sıkıcı süreçler olabilir” dedi.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...