Tgrt Haber
09 Temmuz 2022 16:25 - Güncelleme : 11 Temmuz 2022 14:46

Bayram mesaisi hesaplama 2022: Kurban Bayramı’nda çalışanlar ne kadar mesai ücreti alacak? Bayram mesai ücretleri nasıl hesaplanır?

"Bayram mesai hesaplama nasıl yapılır?" sorusu Kurban Bayramı’nda mesaiye kalan çalışanlar tarafından gündeme geldi. Resmi tatil günlerinden olan Kurban Bayramı’nda bazı kişiler mesai yapacak. Bayramda mesaiye kalan çalışanlara mesai ücreti ödenecek. Resmi tatillerde çalışmak durumunda olanlar fazla mesai ücretini öğrenmek istiyor. Bu kapsamda " Kurban Bayramı’nda çalışanlar ne kadar mesai ücreti alacak? Bayram mesai ücretleri nasıl hesaplanır? 2022 Bayramda mesai ücreti ne kadar oldu?" soruları merak ediliyor. İşte 2022 bayram mesaisi hesaplama…

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
Bayram mesaisi hesaplama 2022: Kurban Bayramı’nda çalışanlar ne kadar mesai ücreti alacak? Bayram mesai ücretleri nasıl hesaplanır?
Kurban Bayramı,mesai ücreti,mesai hesaplama

Bayramda çalışanlar, mesai ücretlerinin ne kadar olacağını araştırmaya başlamışken "Kurban Bayramı’nda çalışanlar ne kadar mesai ücreti alacak? Bayram mesai ücretleri nasıl hesaplanır?" soruları gündemdeki yerini aldı. Bu sene Kurban Bayramı arefe günü ile birlikte 4,5 gün olarak hesaplanacak. 9 -12 Temmuz tarihleri arasında idrak edilecek olan Kurban Bayramı’nın mesai ücretlendirmeleri çalışma sürelerine göre farklı şekilde hesaplanacak. İşte 2022 bayram mesai hesaplama

BAYRAM MESAİ HESAPLAMA 2022 NASIL YAPILIR?

Kurban Bayramı arefe gününden itibaren başlar ve bayram 4,5 gün olarak hesap edilir. Bu yıl Kurban Bayramı Cumartesi gününden başladı. 30 gün çalışan biri Temmuz ayı ücretini 30 gün yerine 34,5 gün üzerinden alması gerekiyor. İşverenin işçiye alacağı ücreti günlük olarak yüzde 100 artırmış olması gerekiyor.

  • Net maaş ÷ 30 x 2
  • Bayram mesaisi hesaplamak için önce net maaş 30 ile bölünür. Ardından 2 ile çarpılır.
  • Asgari ücretle çalışan bir işçi bayramda bir günde 366 TL mesai ücreti alır.

Çalışanın aldığı aylık maaşın saatlik tutarı hesaplanır. Çıkan rakamların sonucunda 1 aylık maaşın 225 saate bölünmesi ile saat hesaplamasına ulaşılır. Bundan sonra fazla mesai ücreti hesaplaması için ücretin %50 zamlı hali belirlenir. Bu belirleme için ise yapılması gereken işlem bulunan tutarın 1,5 ile çarpılmasıdır.

Firmanın çalışanına belirlediği haftalık çalışma zamanının dışında kalan her süre fazla mesai olarak geçer. Bu durum İş Kanununda da resmi olarak geçmektedir. Resmi kanuna göre bir çalışanın hastalık çalışma süresi 45 saattir. Bu haftalık 45 saati aşan her zaman diliminde çalışılan her saat için %50 zamlı ücret ödenir. Bu ücret fazla mesai ücretidir.

FAZLA MESAİ ÜCRETİ HESAPLAMA İŞLEMİ 2022

Her bir saat fazla çalışma için çalışana ücret verilir. Normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının %50 yükseltilmesiyle gerçekleşir.

Eğer fazla çalışma saati 1 saati geçiyor ise fazla mesai de fazla gerçekleşmiş olur. Böyle bir durumda 1 saati geçen durumlarda ise, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarı %50 değil %25 yükseltilmesi sonucu fazla mesai ücreti ödenir.

Bayram mesaisi hesaplama 2022: Kurban Bayramı’nda çalışanlar ne kadar mesai ücreti alacak? Bayram mesai ücretleri nasıl hesaplanır?

Fazla mesai hesaplamaya örnek olarak:

  • Bir işçinin aylık çalışma maaşının 3.000 TL olduğunu örnek alalım. Bu 3.000 TL'nin bir aylık çalışma saatinin bulunması gerekir. Yani 3.000 TL 225 saate bölünür. Bölme işleminde çıkan sonuç yani 3000 bölü 225 sonucu 13.33 rakamıdır. 13.33 TL aylık ücretin saat başı çalışma tutarını ifade eder.
  • Sırada fazla mesainin %50 zamlı halini bulmak gelir. Bunun için de saatlik olan bu ücret 1,5 ile çarpılır. Yani 13.33 çarpı 1,5 sonucunda 19.99 TL sonucu ortaya çıkar.
  • 19.99 TL fazla mesainin %50 zamlı ücretidir. Fazla mesai ücretini bulmak için ise son bir işlem daha yapılır. 45 saatin üzerinden çalışma saati ile çıkan sonuç çarpılır. Çalışanın fazla mesaiyi 5 saat yaptığını örnek alalım.
  • 19.99 çarpı 5 olacak olan işlem son çarpma işlemidir. Bu çarpım sonucunda bulunan sonuç ise 99.95'dir. Örnekteki çalışan fazla mesai ücreti olarak 99.95 TL almalıdır.

 

BAYRAM MESAİ ÜCRETLERİ NE KADAR?

Kurban Bayramı tatili arefe günü saat 13:00'ten itibaren başladı ve bu saatten sonra işçi izinli olarak sayıldı. İşçinin bayram tatilinde çalıştırılması halinde ilave ücret ödenmesi gerekir. Bayram mesai hesaplaması ise şu şekilde;

  • Arefe günü saat 13:00'ten sonra yapılan çalışmalar için işçiye yarım günlük ilave ücret ödemesi yapılmalıdır.
  • Arefe günü öğleden sonra çalışacak her işçi çalıştığı her saat için yüzde 50 zamlı ücret ödenmesi gerekir.
  • Arife günü öğleden sonra ve bayramda çalışacak olan işçilere, arife günü öğleden sonra ve bayramdaki çalışmaları karşılığı zamlı ücret ödenmesi gerekiyor.
  • Arife günü öğleden sonra ve bayramda çalışacak işçiler çalıştıkları her gün için bir değil iki günlük ücret alacaklar.

ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞAN İÇİN MESAİ HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Asgari ücretli (bu yıl için net 5 bin 500 lira) bir işçiye günlük net 184 lira ödenmesi gerekiyor. İşçi hafta sonu tatilini pazar yapıyorsa ve arefe dahil tüm bayram süresince çalıştıysa 8.5 yevmiye alacak. Bunun 4 yevmiyesi zaten asgari ücretin içinde. Dolayısıyla 4.5 yevmiye tutarında yani 828 lira (184 x 4.5) ilave ödeme yapılacak. Bayramlarda yapılan çalışmaların karşılığının bir sonraki ücret ile birlikte ödenmesi gerekiyor.

BAYRAM TATİLİNDE ÇALIŞACAK OLAN KİŞİLERDEN RIZA ŞARTI ARANIYOR

Bayramlar resmi tatil olan günler arasında yer alır. İş Kanunu’na göre, işçinin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılabilmesi için toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmesinde hüküm bulunması gerekir. Sözleşmede bu konuda hüküm olmaması halinde ulusal bayram ve tatil günlerinde çalıştırılacak işçiden yazılı izin alınması gerekir. Genel tatil gününde işçi kaç saat çalışmış olursa olsun tam günlük ücrete hak kazanır.

BAYRAMDA ÇALIŞMAYANLARIN MAAŞLARI KESİLİR Mİ?

Bayramda çalışmak istemeyen işçiler resmi tatil hakkından yararlanırlar ve maaşları kesilmez. Çalışmayan işçilerin resmi tatillerde maaşları hesaplara tam yatar. Resmi tatillerde çalışanlara ise çalışılan her gün için ekstra bir günlük ek ücret (yevmiye) ödenmek zorunda. Çift yevmiye, 3 günlük bayram süresi ile arefe günü öğleden sonra yapılacak çalışmaları da kapsayacak şekilde hesaplanıyor. Normal şartlarda Ramazan Bayramı için 3.5 günlük süreyi içeriyor. Ancak bu yıl arefenin pazar gününe denk gelmesi hesapları değiştirdi.

Bayram mesaisi hesaplama 2022: Kurban Bayramı’nda çalışanlar ne kadar mesai ücreti alacak? Bayram mesai ücretleri nasıl hesaplanır?

BAYRAM HAFTASONUNA DENK GELİRSE MESAİ HESAPLAMA NASIL YAPILRI? 

Çalışanın "hafta sonu tatili hakkı" ulusal bayram ve genel tatil günlerinden önce geliyor. Arefe ve bayramda mesai hesaplaması ise şu şekilde yapılıyor; 

  • Haftalık 45 saati dolduran işçiler 1 gün tatil hakkı kazanıyor. İşçi o gün hiç işe gitmese 1 yevmiye, eğer çalışırsa 2 yevmiye alıyor.
  • Söz konusu tatil günü işçinin hafta sonu tatili sayıldığı için çalışması karşılığında mesaisini yüzde 50 zamlı alıyor.
  • Böylece hafta sonu tatilinde çalışan işçiye 2.5 gün yevmiye ödeniyor.
  • Yani hafta sonu tatili; 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ne denk gelen pazar ve 3 bayram gününde çalışana toplam 8.5 yevmiye ödenecek.
  • Bu fark Arefe günü olmasından değil hafta sonu izninde çalışma yapılmasından kaynaklanıyor.
  • Hafta sonu pazara denk gelmeyenlere ise 1 Mayıs tatil olmasından dolayı çift yevmiye ödenecek.

 

BAYRAM TATİLİNDE ÇALIŞANA ÜCRET YERİNE BAŞKA GÜN İZİN YAPTIRILABİLİR Mİ?

Çalışan bayramda çalıştırılıp sonrasında izin kullandırılamaz. Bayramda çalışan işçiye ücret yerine izin verilemez. Bayram tatilinde çalışmanın karşılığı para olarak ödenmek zorunda. İşveren, telafi iznini resmi tatil dışında normal zamanda fazla mesai yapan işçiye önerebilir. Bayram günlerindeki çalışmalar ise fazla mesai olarak kabul edilmez. İşveren bayram çalışmasını izin olarak kullandırsa bile çalışanına çift yevmiye ödemek zorunda. Bayram mesaisi ücretinin ödenmemesi işçiye haklı fesih ile tazminat hakkı doğuruyor. Bu durumda ödenmeyen mesai tutarları faiziyle alınabiliyor.

BAYARAM MESAİSİ KIDEM TAZMİNATINA EKLENİR Mİ?

Bayram için ödenen harçlık ya da ikramiyeler kıdem tazminatı hesabında da kullanılıyor. Söz konusu ödemeler eğer düzenli olarak her bayramda yapılıyorsa, bu ödenen paralar işçinin toplam kazançlarına dahil ediliyor ve tazminatı artırıyor. Fazla mesai ücreti ise kıdemde dikkate alınmıyor. Burada önemli olan husus bayram ödemesinin bir kez değil sürekli hale gelmiş olması. Yine genel tatil günlerinde alınan ek ücretlerin SGK’ya bildirilmesi gerekiyor. Bu da emeklilik maaşını pozitif etkiliyor.

BAYRAM TATİLİNDE YOL PARASI VE AVANS VERİLİR Mİ?

Bayram iznine gitmek isteyen işçiye, eğer işveren dilerse maaştan mahsup etmek üzere avans verebilir. Bayram izniyle birlikte yıllık iznini birleştirenler de bu dönemde uzun bir tatil yapabilme imkanına sahip olacaklar. Bayram tatilini yıllık izniyle birleştirmek isteyen çalışanlara hem yol hem de avans hakkı tanınıyor. Örneğin 14 günlük yıllık izne çıkacak işçiye bu günlerin parası peşin olarak ödenmeli.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...