Tgrt Haber
24 May 2022 09:45 - Güncelleme : 24 May 2022 10:02

Brent petrol fiyatını ateşleyecek gelişme! Almanya 'geri çekilemeyiz' dedi, uzmanlar felaket uyarısı yaptı: Birkaç gün içinde kabul edilecek

Brent petrol haftaya yükselişle başlamasının ardından olası bir resesyon riski ve Çin’in başkentinde artan Covid-19 vakaları nedeniyle düşüş eğilimine geçti. AB ülkelerinin Rus petrolüne yönelik ambargo kararı konusunda net duruşuyla dikkat çeken Almanya yasağın birkaç gün içerisinde kabul edeceğini duyurması ''Brent petrol yükselecek mi?'' endişelerini beraberinde getirdi. Akaryakıt fiyatları üzerinde doğrundan etkili olması nedeniyle araç sahipleri ''Benzin ve motorine zam var mı?'' sorusunun cevabını merak ediyor.

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT Haber
Brent petrol 110 dolar altına gerilerken Almanya'dan fiyatları ateşleyecek açıklama geldi.
brent petrol,benzin,motorin,akaryakıt
Brent petrol 110 dolar altına gerilerken Almanya'dan fiyatları ateşleyecek açıklama geldi.

Brent petrol yüksek tansiyonla başladığı haftaya piyasalardaki olası resesyona riski ve Çin'in COVID-19 kısıtlamalarına devam edeceği endişelerinin ağır basmasıyla düşüşe geçti. Şangay'daki vaka sayılarının düşmesine bağlı olarak1 Haziran'dan itibaren normalleştirme planı konuşulurken Pekin'deki yeni COVID-19 vakalarındaki artış, daha fazla kısıtlamaya yönelik endişeleri artırdı. Dün 115 dolar bandına doğru hamleler yapan brent petrol 110 dolar altına indi. Oynaklığın hakim olduğu piyasalara ilişkin CMC Markets analisti Tina Teng, "Çin'in COVID-19 karantinaları yakıt ve enerji talebi görünümü üzerinde ağırlık oluşturan önemli bir rol oynuyor'' ifadelerini kullandı. Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck ise Davos Zirvesi’nde AB ülkelerinin Rus petrolüne yönelik ambargo kararı almakta gecikmesini eleştirerek yasağın önümüzdeki günlerde devreye alınacağını ifade etti. 

BRENT PETROL NE KADAR? 

Brent petrol ABD sürüş sezonu öncesi dalgalı seyrine devam ediyor. ABD’de yaz aylarında yapılan yoğun kara yolu yolculuklarını tarif etmek için kullanılan “sürüş sezonu” Mayıs ayının sonundaki Anma Günü hafta sonundan başlar ve Eylül ayındaki İşçi Bayramı'nda sona erer. 

Emtia uzmanı Stephen Innes "Rafineriler, ABD'li sürücülerin pompadaki dinmeyen susuzluğunu beslemek için tipik olarak hızlanma modunda" ifadelerini kullandı.

Dün yaşanan yükselişin ardından Brent petrol Çin’in başkenti Pekin’de artan vaka sayıları ve küresel piyasalardaki resesyon endişesinin artmasına bağlı olarak sert düştü. Çin başkentinde Pazar günü 99 yeni vaka tespit edildi. Bu bir aylık süreçte görülen en yüksek sayı olarak kaydedildi. Peki brent petrol ne kadar? 

24 Mayıs Salı brent petrol 109 dolar seviyesinden işlem görüyor. 

Brent petrol fiyatını ateşleyecek gelişme! Almanya 'geri çekilemeyiz' dedi, uzmanlar felaket uyarısı yaptı: Birkaç gün içinde kabul edilecek

ALMANYA’DAN FİYATLARI UÇURACAK PETROL AMBARGOSU ÇIKIŞI 

Almanya, AB ülkelerinin Rus petrolüne yönelik ambargo kararının en sıkı destekçilerinin başında yer alıyor. AB petrol yasağının Macaristan vetosuna takılmasına sert tepki Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck’ten geldi. 

Habeck, "AB Komisyon başkanı petrol yasağı Macaristan olmadan da yapabileceğimizi söylerse bunu desteklerim" ifadelerini kullandı. 

Davos Zirvesi’nde konuşan Habeck, her AB ülkesinin Rus ham petrolüne olan bağımlılığının farklı olduğunu ve uzlaşma sağlanması gerektiğini ifade etti. Macaristan’ın Rus petrolüne olan bağımlılığı nedeniyle özel istisnaların uygulanabileceğini hatırlatan Bakan, "Herkesin, Macaristan'ın da dahil, bir çözüm bulmak için çalışması gerekiyor. Rus petrol yasağını ‘bir istisnamız var’ diyerek göz ardı edip Putin ile ortaklığımızı geliştirmemeliyiz" dedi. 

Macaristan'ın ithal ettiği petrolün yaklaşık %40'ı geçen yıl Rusya'dan geliyor. Almanya daha önce AB ülkeleri ne karar verirse versin yıl sonuna kadar Rus petrol ithalatını durduracağını açıklamıştı. 

SPI Asset Management, AB ambargosunun bir "eğer" sorusu değil, "ne zaman" sorusu olduğunu duyurdu. Şirket ''ABD mevsimsel etkilerinden kaynaklanan talep artışı ve Çin kısıtlamalarının hafiflemesi ile aynı anda bir ambargo gelirse fiyat artışını göz ardı edemeyiz” dedi.

BENZİN VE MOTORİN ZAMMI GELECEK Mİ? 

Brent petrol fiyatı dün 112 dolar seviyesinin üzerini test ederken bugün sabah saatlerinde 110 dolar altına geriledi. Araç sahipleri akaryakıt fiyatları üzerinde doğrudan etkili olan brent petrol oynaklığı ile ''Benzin ve motorine zam mı indirim mi gelecek?'' sorusuna odaklandı. Uzmanlar olası bir AB ambargosunun fiyatları yukarı çekeceğini ifade ederken bankacılık devi ANZ, AB'nin Rus petrolüne yönelik önerdiği yasağın giderek daha olası görünmediğini duyurdu. Banka ''Macaristan tek taraflı yasağı uzatıyor ve alternatif kaynaklar bulması için daha fazla zaman istiyor'' ifadelerini kullandı. 

Sektörden henüz zam ve indirim yönünde bir açıklama gelmedi. 

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI 

Brent petrol başta olmak üzere emtia fiyatları dolar endeksinden yaşanan sert düşüşe bağlı olarak haftaya yükselişle başladı. Çin’deki kısıtlamaların tekrar gündeme gelmesi, küresel ekonomilerde resesyon ihtimalini güçlenmesi brent petrolün ani geri çekilmesine neden olurken benzin ve akaryakıt fiyatları ilgi odağı oldu. İşte 24 Mayıs güncel akaryakıt fiyatları: 

İSTANBUL

  • Benzin: 22,85 TL
  • Motorin (Mazot): 22,09 TL
  • LPG: 11,04 TL

ANKARA

  • Benzin: 22,94 TL
  • Motorin (Mazot): 22,17 TL
  • LPG: 11,23 TL

İZMİR

  • Benzin: 22,96 TL
  • Motorin (Mazot): 22,14 TL
  • LPG: 11,04 TL

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...