Tgrt Haber
26 Haziran 2021 09:35

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kanal İstanbul mesajı: Kime sorulması gerekiyorsa sorduk

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 yıl önce duyurusu yapılan Kanal İstanbul için ilk köprünün temel atma törenine katıldı. Törende konuşan Erdoğan, "Kanal İstanbul, Boğaz'a göre 13 kat daha güvenli. Projenin tamamı bilime uygun yapıldı. Kime sorulması gerekiyorsa sorduk. Dünyanın en çevreci projesi olacak" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kanal İstanbul mesajı: Kime sorulması gerekiyorsa sorduk
kanal istanbul,erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden “rüyası” olan, Başbakan olarak görev yaptığı 27 Nisan 2011’de duyurusunu yaptığı Kanal İstanbul projesine start verildi. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle ilk köprünün temeli atıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"DOĞAL CANLILARIN YAŞAMI KIYIM YAŞIYOR"

"Ülkemizin gelişmesi yolunda atılan adımlara bir yenisini ekliyoruz. Bugün Türkiye'nin kalkınmasında yeni bir dönem başlatıyoruz. Bugün Kanal İstanbul projesinin ilk köprüsünün temelini atıyoruz. Ülkemize, milletimize, İstanbul'umuza hayırlı olmasını diliyorum.

İstanbul'dan günümüzde 45 bin gemi Boğaz'dan geçiyor. Şehir içinde sadece 54 iskelede 500 binlik insan trafiği sözkonusudur. Her sınıftan ve kapasiteden çok yoğun bir gemi trafiği yaşanıyor. Boğaz'dan geçen gemilerin boyları 50 metreden 350 metreye kadar yükseldi. Bu şehir için ciddi bir risk anlamına geliyor. Çok farklı yükler taşıyan gemilerin kaza yapmaları durumunda denizimizdeki doğal canlıların da yaşamları çok büyük yıkım yaşıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kanal İstanbul mesajı: Kime sorulması gerekiyorsa sorduk

Z KUŞAĞINA SESLENDİ

Yaşı ilerlemiş İstanbulluların Boğaz'da haftalarca yanan gemi hafızalarındadır. Buradan Z kuşağına sesleniyoırum. Bu olan bitenler 19-20 yıldır olan bizler neleri gerçekleştirdik, hangi adımları attık, bunları bilmeniz gerekiyor. Kabataş'ta dev bir svaş gemisinin karaya sürüklenmesinin yol açtığı endişeyi unutmadık. Büyük gemilerin geçişi için Boğaz'ın kapatılmak zorunda olması ciddi soruna yol açıyor. Yapılan projeksiyonlar, 2023'te buradan geçecek gemi sayısının 78 bine ulaşacağını gösteriyor. İstanbul'dan güvenli geçiş sayısı 25 bindir. Ev ve sanayi atıklarının kirlettiği İstanbul Boğazı alarm zillerini çalmaya başlayalı çok oldu. Marmara'daki müsilaj sorunu... Nedir, bu durum diye, yandık diyoruz.

Kanal İstanbul projesi ile amacımız İstanbul'un can ve mal güvenliğini sağlamaktır. Boğaz'daki sıkıntıların kaldırılması da bir başka amaç... Kanal İstanbul'a İstanbul'un geleceğini kurtarma projesi olarak bakıyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kanal İstanbul mesajı: Kime sorulması gerekiyorsa sorduk

"KİME SORULMASI GEREKİYORSA ONA SORDUK"

Bize sorulmadı diyorlar. Projenin tamamı bilime uygun yapıldı. Bize sorulmadı diyenlere buradan sesleniyorum. Kime sorulması gerektiyse ona soruldu. Yahu bu ülkede dikili ağacınız yok. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü yaparken bugün nasıl çıldırıyorsanız, öyle çıldırdınız. Marmaray'da önümüzü kesmeye çalıştınız, çıldırdınız ama yaptık. Osman Gazi'yi, Avrasya Tüneli'ni yaptık, önünü kesmeye çalıştınız. Sizi dinlesek bunlar yapılamayacaktı. Bizden önceki büyüklerimiz, 1.Köprü'yü yaptı, karşı çıktınız, FSM yapıldı karşı çıktınız. Sizi dinleseler bunlar olmayacaktı.

"GEÇİŞLER 13 KAT DAHA GÜVENLİ OLACAK"

Kanal'ın uzunluğu tüm sevgili vatandaşlarıma sesleniyorum, 45 metre, taban genişliği minimum 275 metre. Derinliği küsüratı söylemiyorum 21 metre olarak belirlendi. Bu tankerleri İstanbul'dan kazasız belasız geçirmek öyle kolay değil. Her an, her riski taşıyoruz. Geçişler İstanbul Boğazı'na göre 13 kat daha güvenli gerçekleşecek. Kanal üzerinde 6 köprü inşa edilecek. Birincisinin temelini bugün atıyoruz. Kanal'ın üzerinden köprü ile geçiş öngörlüyor. Doğal gazdan elektriğe kadar pek çok tesisin altyapısı hazırlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kanal İstanbul mesajı: Kime sorulması gerekiyorsa sorduk

"DÜNYANIN EN ÇEVRECİ PROJESİ OLACAK"

Kanal İstanbul, dünyanın en çevreci projesi olarak hayata geçirilecektir. ÇED raporlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verebilir. Bunu da öğreneceksiniz. Kanal İstanbul'u 15 milyar dolarlık maliyet ile 6 yılda tamamlamayı planlıyoruz. Kanal İstanbul kendisini rahatlıkla finanse edecek. Türkiye'ye katkısı maliyeti ile kıyaslanamaz. 

"Z KUŞAĞI BUNLARI BİLMİYOR"

6 bin kilometreden alınan yollar, 27 bin kilometreye geldi. Ama Z kuşağı bunları bilmiyor. Ülkemizin kalkınma hamleleri varlığını hala sürdüren zihniyet tarafından engellenmeye çalışıldı. CHP her adımın önünü kesti. Bugün de bunun için çalışıyorlar. CHP'nin engelleme projelerinin başlangıcı demir yolları oldu."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kanal İstanbul mesajı: Kime sorulması gerekiyorsa sorduk

"KÖPRÜNÜN UZUNLUĞU 45 KİLOMETRE"

Törende sahneye ilk olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu çıktı. Bakan Karaismailoğlu “Simülasyonlarımıza göre, Kanal İstanbul, seyir güvenliği açısından İstanbul Boğazı'ndan 13 kat daha güvenli olacak. Köprümüz 45 kilometrelik Başakşehir-Bahçeşehir-Hadımköy yolunun bir parçası olmakla birlikte Kanal İstanbul’un Sazlıdere kesiminin de geçişini sağlayacaktır” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kanal İstanbul mesajı: Kime sorulması gerekiyorsa sorduk

MALİYETİ 75 MİLYAR LİRA

Köprü, Kuzey Marmara Otoyolu (Yavuz Sultan Selim Köprüsü dâhil) Projesi Başakşehir-Bahçeşehir-Nakkaş Kesim-08 (bağlantı yolları dâhil) işi kapsamında, Sazlıdere geçişini sağlayacak şekilde inşa edilecek.

Boğazın güvenliği, İstanbul’un tarihi ve kültürel dokusunun korunması, başta olmak üzere birçok önemli işlevi üstlenecek olan Kanal İstanbul için 75 milyar lira inşaat maliyeti öngörülüyor. Kanal İstanbul için gerekli olan tesis ve yapılara ek proje bileşeni olarak bir yat limanı, konteyner limanları, rekreasyon alanı ve lojistik merkezi yapılması planlanıyor.

7 YILDA BİTECEK

Avrupa Yakası’nda Karadeniz ile Marmara Denizi’nin arasına yapılacak Kanal İstanbul’un uzunluğu yaklaşık 45 kilometre, taban genişliği minimum 275 metre ve derinliği 20,75 metre olacak. Küçükçekmece Gölü-Sazlıdere BarajıTerkos doğusunu takip eden kanal koridorunun yaklaşık 6 bin 149 metrelik kısmı Küçükçekmece sınırları içerisinde, 3 bin 189 metrelik kısmı Avcılar sınırları içerisinde, 6 bin 61 metrelik kısmı Başakşehir sınırları içerisinde, 27 bin 383 metrelik kısmı da Arnavutköy sınırları içerisinde yer alıyor. İhale sürecinin ardından kanal inşaatı öncesi hazırlık çalışmalarının 1,5 yıl, kanal inşaatının 5,5 yıl sürmesi, projenin tamamlanma süresinin 7 yıl olması öngörülüyor. İstanbul’u içinden iki deniz geçen bir şehre dönüştürecek Kanal İstanbul’un üzerine 6 köprü yapılacak. Ayrıca Kanal İstanbul’un her iki tarafında 250 biner konutluk devasa şehirler kurulması planlanıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...