Tgrt Haber
18 Kasım 2021 07:00

Dar gelirliye müjde: Hükümet torba yasa teklifini sundu, düşük fatura dönemi başlıyor

Hükümet dar gelirliler için harekete geçti. Elektrikte kademeli tarife dönemi başlıyor. Meclis’e sunulan torba teklife göre elektriği az tüketenlerin zamlardan etkilenmemesi için düşük tarife belirlenecek. Enerji Piyasası Denetleme Kurumu, abonelere tüketim miktarlarına göre farklı tarifeler belirleyecek. Fazla tüketimde ise maliyet katlanacak.

Dar gelirliye müjde: Hükümet torba yasa teklifini sundu, düşük fatura dönemi başlıyor
elektrik faturas,hükümet,tbmm,epdk,zam,fatura,kademeli tarife

Dar gelirliye müjde. AK Parti, kanun teklifi verdi. Elektrik faturalarında tüketime göre tarifeler uygulanacak. Belli bir kilovatsaat sınırının altında kalanların tarifeleri daha düşük hesaplanacak. Az kullanan az, çok kullanan çok ödeyecek. Böylece dar gelirliler fiyat artışlarından etkilenmeyecek. Düzenleme kısa sürede Meclis'ten geçecek. Yasa çıktıktan sonra Enerji Piyasası Denetleme Kurumu aylık olarak tüketilecek elektrik miktarına ilişkin tarifeleri belirleyecek. Elektriği tasarruflu kullananlar için düşük tarife belirlenirken fazla tüketimde de maliyet katlanacak. AK Parti kurmayları düzenlemeden maksadın, özellikle dar gelirli grupları ezdirmemek olduğunu söyledi.

Dar gelirlilerin elektrik zamlarından etkilenmemesi için hükümet, faturalarda kademeli tarife dönemine geçiyor. Yeni sistemde elektriği tasarruflu kullananlara düşük tarife belirlenecek. Elektriğin fazla kullanımında ise maliyet katlanacak

TARİFEYİ EPDK BELİRLEYECEK

Önceki gün elektrik abonelerini ilgilendiren önemli bir düzenleme yer aldığı torba teklif AK Parti milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığına sunuldu. Torba teklife göre; EPDK, abonelere tüketim miktarlarına göre farklı tarifeler belirleyecek. Yasa çıktıktan sonra EPDK aylık olarak tüketilecek elektrik miktarına ilişkin tarifeleri belirleyecek. AK Parti ekonomi kurmayları, düzenlemenin özellikle dar gelirlilerin elektrik fiyatları artışlarından etkilenmemesi amacıyla getirildiğini kaydetti.

FAZLA TÜKETİMDE KATLANACAK

Teklif yasalaşırsa aylık belli bir tüketime kadar tarifeler düşük tutulacak. Belli bir kilovatsaat sınırının altında kalanların tarifeleri daha düşük hesaplanacak. Elektriği tasarruflu kullananlar için düşük tarife belirlenecek. Fazla tüketimde ise maliyet katlanacak.

Teklifin gerekçesinde “Enerji verimliliğini artırmak amacıyla aynı abone grubunda yer alsa bile maliyet bazlı tarife metodunun yanında elektrik enerjisinin tasarruflu kullanılmasını teşvik edici, benzer abone gruplarında fazla tüketim yapanların fazla tüketimin maliyetine katlanması amaçlanmaktadır. Bu düzenleme ile maliyetler için bir çalışma yapılması, gerekli olan abone grubu için normal tüketim miktarına uygun olarak bir kademe belirlenmesi ve oluşan tüketim artışından kaynaklanan ilave maliyetlerin bu kademe üstünde tüketim yapar aynı abonelere yansıtılması amaçlanmaktadır” denildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...