Tgrt Haber
30 Temmuz 2022 13:49 - Güncelleme : 30 Temmuz 2022 13:53

Elektriğe zam mı gelecek? Son değişiklik sinyal olarak yorumlandı

Dünya enerji piyasasında fiyatların tavan yapması ve dolar kurunun artması Türkiye’ye de olumsuz olarak yansıdı. Elektrik fiyatlarının üst limitinin 3,75 liradan 4 TL’ye yükseltilmesi zam sinyali olarak yorumlandı. Üst limitin artırılmasının ardından ortaya çıkan 'Elektriğe yeni zam gelecek' iddiaları gündem oldu.

Elektriğe zam mı gelecek? Son değişiklik sinyal olarak yorumlandı
elektrik fiyatları

Yüksek enflasyon karşısında alım gücünün düşmesi vatandaşları ekonomik açıdan zor duruma düşürdü. Her gün yeni bir zam haberiyle karşılaşan vatandaşlar geçim sıkıntısı çekerken Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik fiyatlarında bir düzenleme yaptı. Yapılan son düzenlemenin ardından azami limiti (kWh) 3,75 liradan 4 TL’ye çıkarılması kafalarda soru işareti oluşturdu. Üst limitlere yapılan zam sebebiyle sanayi ve ticarethanelerin elektrik faturalarının daha da artacağı, artan bu maliyeti şirketlerin ürünlerine fiyat artışı olarak yansıtacakları için birçok üründe yeni zam dalgası yaşanacağı iddia edildi. Elektriğin üst limitinin artırılmasının ardından elektrik fiyatlarında zam beklentisi oluşturdu.

ELEKTRİĞE YENİ ZAM BEKLENİYOR

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) eski yönetim kurulu üyesi Olgun Sakarya, EPDK kararıyla serbest piyasaya verilen fiyat tekliflerinin üst limitinin yükseltilmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. EPDK kararını zam sinyali olarak yorumlayan Olgun Sakarya,“Ekim ayı beklenmeden ağustosta yeni zamlı tarifeler açıklanırsa sürpriz olmaz. Ekim ayı beklenirse zam oranı daha da artacaktır” dedi.

ZAMLARIN DURDURULMASI İÇİN ÇÖZÜM

Özel sektörün ithal kaynaklı altyapılara mecbur olduğunu ve TL'nin dolar karşısında erimesinin fiyatlara zam olarak yansımasını beklediklerini söyleyen Sakarya, çözüm için de önerilerde bulundu.  Sakarya, üretim ve dağıtımda kamusal yapıya dönülmesinin şart olduğunu vurguladı.

ÇİFTÇİYE İNDİRİM MÜJDESİ

Öte yandan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından alınan bir başka kararla, mesken ve tarımsal sulamada kullanılan elektriğin görece pahalı Son Kaynak Tedarik Tarifesi (SKTT) limiti 7 milyon kWh/ yıldan 100 milyon kWh’e çıkarıldı. EPDK’nın bu kararıyla çiftçilerin yüksek fiyattan elektrik parası ödemelerine son verilmiş oldu.  

Elektriğe en son 1 Haziran’da konutta yüzde 15, ticarethane ve sanayi abonelerinin tarifelerine yüzde 25 olmak üzere zam yapılmıştı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...