Tgrt Haber
11 Aralık 2021 07:59

Gençler patron olmak istiyor

Türkiye’de patronlar çalışan bulamamaktan, iş arayanlar da iş bulamamaktan şikâyet ediyor. QNET’in gerçekleştirdiği araştırmaya göre Z kuşağı önceki jenerasyonlara göre kendi işini kurma konusunda daha hevesli. Bu kuşağın yüzde 85’i girişimci olmayı istediğini söylüyor.

Gençler patron olmak istiyor
gençler,patron,pandemi

Eleman bulamamaktan şikâyet eden sanayicilerin zaman zaman eleştirilerinin hedefinde olan ‘Z Kuşağı’nın daha çok girişimciliğe ilgi duyduğu araştırmalara yansıdı. Doğrudan satış sektöründe faaliyet gösteren QNET ve Akademetre’nin iş birliğiyle hazırlanan araştırmaya göre gençler bağımsız olma fikrini seviyor. QNET Türkiye Orta Asya ve Rusya Bölge Müdürü Cem Geyik, araştırmaya katılan kadınların yüzde 85,6’sının, erkeklerin ise yüzde 78,3’ünün ‘Kendi işimi kurmayı isterim’ dediğini söyledi.

‘Z’ jenerasyonunun kendinden önceki kuşaklara göre girişimcilik konusunda daha hevesli olduğuna işaret eden Geyik “X jenerasyonundan, Y kuşağına geçerken girişimcilik konusundaki istek sadece yüzde 0,3’lük bir artış gösterirken; Y kuşağından, Z jenerasyonuna gelindiğinde bu istek yüzde 3,4’lük bir artış göstererek yüzde 85 seviyesine çıkıyor. Bu veriler, gençlerin ve kadınların bağımsız olma fikrini sevdiğini ve bu fikirler çerçevesinde harekete geçmekten korkmadıklarını gösteriyor” dedi.

 

PANDEMİYLE YÖNELİM ARTTI

Pandemi şartlarının doğrudan satış sektörünü büyüttüğünü ifade eden Cem Geyik, salgın döneminde evden çalışma modeline geçilmesi, esnek çalışma sisteminin pek çok işe hâkim olması ve ek kazanç isteğinin artması faktörlerinin bu büyümede etkili olduğu belirtti.

Gençler patron olmak istiyor

Araştırmada her beş kişiden birinin doğrudan satış faaliyetlerini girişimcilik olarak gördüğünü kaydeden Geyik “Kendi işini yapmak, esnek çalışma şartlarıyla ek kazanç sağlamak isteyenlere girişimci olma fırsatı sunuyoruz. Araştırmada sorulara cevap verenlerin yüzde 76’sı girişimcilik faaliyetlerine ‘kazanç elde etmek’ amaçlı başlayabileceklerini söylerken sonraki en büyük sebeplerin ‘sevdiği işi yapmak’ olduğunu görüyoruz. ‘Kendi işinin patronu olmak’ ve ‘esnek çalışabilme’ gibi sebepler de araştırmada girişimci olmanın motivasyonunu artırıyor” diye konuştu.

Gençler patron olmak istiyor

2 MİLYON KİŞİYE 'DOĞRUDAN' GELİR

Cem Geyik, 2 milyona yakın insanın doğrudan satış sektöründen gelir elde ettiğini belirterek 140 bin üyeyi geçtiklerini söyledi. Üyelerinin yüzde 55’inin sadece ürünlerini alıp kullandığını anlatan Geyik, Türkiye’de ürettikleri ürünleri 20’ye yakın ülkeye sattıklarını, kendileriyle çalışanların ayda ortalama 5-6 bin TL kazandığını ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...