Tgrt Haber
05 Temmuz 2022 14:26 - Güncelleme : 05 Temmuz 2022 14:49

Kıdem tazminatında yeni tavan ücret belli oldu

Asgari ücrete gelen ara zam sonrası Hazine Bakanlığı'nın yayımladığı genelge ile kıdem tazminatının tavan ücreti yükseldi. 2022 kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu? İşte detaylar…

Kıdem tazminatında yeni tavan ücret belli oldu
kıdem tazminatı,işçi hakları

Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından kıdem tazminatının tavan ücreti yenilendi. 2022 yılı için kıdem tazminatı 15 bin 371 lira 40 kuruş oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyonun açıklanmasıyla birçok alanda yeni düzenlemeler yapılırken o alanlardan biri de ‘kıdem tazminatı’ oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin imzasıyla yayımlanan genelgeyle birlikte Temmuz-Aralık 2022 döneminde kıdem tazminatı tavanı 15 bin 371 lira 40 kuruş oldu.

KIDEM TAZMİNATI TAVAN ÜCRETİ YENİLENDİ

Temmuz-Aralık 2022 döneminde kıdem tazminatı tavanı 15 bin 371 lira 40 kuruş oldu. Kıdem tazminatı tavanının yükselmesiyle birlikte, çalışanların alacağı tazminatlar da arttı. SGK brütü 15 bin 371 liranın üzerinde olan tüm çalışanlar tavan rakamdan faydalanabilecek. Buna göre; 10 yıl çalışmış bir kişi işten çıkarılırsa, alacağı kıdem tazminatı 153 bin 714 lira olacak.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

İş sözleşmesinin/akdinin kıdem tazminatını gerektirecek bir nedenle feshedilmesi/sona erdirilmesi durumunda çalışılan her yıl için çalışana 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler de oranı yapılarak hesaplamaya dahil edilir.

Kıdem tazminatı hesaplanırken ayrıca işçiye ödenen ücretin yanında yol parası, yemek parası, ikramiye ödemeleri gibi düzenli olarak sağlanan tüm para ve parayla ölçülebilen menfaatler de dikkate alınmaktadır. Kıdem tazminatı tutarı, sözleşme fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılmıştır.

KİMLER KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR?

Kıdem tazminatının hak edilebilmesi için çalışanın işveren tarafından işten çıkarılmış olması gerekiyor. Kendi isteği ile işten ayrılan çalışan kıdem tazminatı kapsamına alınamıyor. Ayrıca kıdem tazminatının hak edilebilmesi için çalışanın bir yıllık çalışma süresini doldurmuş olması gerekiyor.

Kadınlarda evlilik erkeklerde ise askerlik nedeniyle işten ayrılma halinde kıdem tazminatı alınabiliyor. Ayrıca çalışan emekli olduğunda da kıdem tazminatını alabiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...