Tgrt Haber
14 Ekim 2021 10:05

Kredi problemine yeni çözüm: İhracata garanti fonu geliyor

Kredi imkânları genişleyecek. Kefalet sistemi oluşturulacak. Teminat mektubu sıkıntısı son bulacak. “İhracatı Geliştirme Fonu”na dair çalışmanın detayları netleşiyor. Yeni yapı ile ihracatçının teminat ve kredi problemi çözülecek. Hazine, kefalet sistemi ile firmalara kefil olacak. Kredi için ayrıca teminat istenmeyecek. Kredibilitesi iyi şirketler, krediye şartsız ulaşacak.

Kredi problemine yeni çözüm: İhracata garanti fonu geliyor
ihracat,,kredi,,ekonomi,,ihracat kredi,

 “İhracatı Geliştirme Fonu”na dair çalışmanın detayları netleşiyor. Yeni yapı ile ihracatçının teminat ve kredi problemi çözülecek. Hazine, kefalet sistemi ile firmalara kefil olacak. Kredi için ayrıca teminat istenmeyecek. Kredibilitesi iyi şirketler, krediye şartsız ulaşacak.

İhracatı Geliştirme Fonuna ilişkin yasal çalışmanın detayları ortaya çıkmaya başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müjdesini verdiği fon Ticaret Bakanlığı ile AK Parti ekonomi kurmaylarının üzerinde çalıştığı taslak ile, ihracatçının kredi ve teminat mektubu probleminin çözülmesi amaçlanıyor. Taslağa göre, Kredi Garanti Fonuna benzer anonim şirket statüsünde “İhracatı Geliştirme Fonu” oluşturulacak.

YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

İhracatçılar için bir kefalet sistemi kurulacak. Firmaların kredi talepleri bu sistem üzerinden değerlendirilecek. Hazine, kurulacak kefalet sistemi ile bir anlamda firmalara kefil olacak. Kredibilitesi iyi olan firmalar herhangi bir şart aranmaksızın, teminat mektubuna gerek kalmadan veya kredi için ayrıca bir teminat sunmadan kredi kullanabilecek. İhracat Geliştirme Fonu, ihracatçı birliklerinin kaynakları ile desteklenecek.

İHRACATI GELİŞTİME FONUNUN DETAYLARI

İhracatçılara yönelik yeni yapının detaylarıyla ilgili AK Parti’nin ekonomi kurmayları ihracatçı için Kredi Garanti Fonuna (KGF) benzer bir anonim şirket kurulacağını belirtti. Bu sistem tanıtma fonundan sağlanacak birikim ve ihracatçı birliklerinin birikimleri ile bu sistem kurulacağını belirten kurmaylar yeni sistem ile ilgili şunları söyledi: KGF, ağırlıklı olarak iç pazara ve KOBİ’lere kredi teminatı verecek, kredileri düzenleyecek. İhracatçılar için ise sadece yeni yapı kullanılacak. İhracat Kefalet Sistemi adı verilen İKS kurulacak. Sistemden yararlanmak için herhangi bir şart aranmayacak. Kredibilitesi iyi olan firmaya kefalet verilecek. Kefalet sistemi onay verdiğinde, daha önce aranan şartların hiçbirine gerek kalmadan gidip herhangi bir bankadan kredi alabilecek. Hazine destekli kefalet, bir nevi teminat yerine geçecek. İhracatçı şirketler ipotek, çek, imza gibi evrak ve belgelerle uğraşmayacak. Bunları yaparken, kredi başvurusunda ek ödemeler yapıyorsunuz, bunlar ortadan kalkacak. Kefalet verdiği zaman kolay kredi alabilecek. Bu sistem, Avrupa’da da yaygın şekilde kullanılıyor.

KOOPERATİF KANUN TEKLİFİ KABUL EDİLDİ

Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi komisyonunda kabul edildi. Teklife göre; ortaklık başvurusu yapıldıktan sonra kooperatif yönetim kurulu, başvuruyu bir ay içinde sonuçlandırılacak ve başvuru sahibine bildirecek. Yönetim kurulu yıllık faaliyet raporu, gelir gider farkı hesapları, bilanço ve denetçi raporları, ortaklar tarafından elektronik ortamda incelenebilecek. Genel kurul toplantısı, ana sözleşmede hüküm bulunması şartıyla elektronik ortamda da yapılabilecek. Kooperatiflerin yönetim kurulu üyeleri ve yedekleri, seçilmelerini takibenengeç9ayiçindekooperatifçilik eğitim programını tamamlayacak.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...