Tgrt Haber
16 Haziran 2022 11:50 - Güncelleme : 16 Haziran 2022 12:15

Rus petrolü yön değiştirdi, motorine üste üste ikinci zam

ABD Merkez Bankası (Fed) 1994 yılından bu yana ilk kez 75 baz puan artış gerçekleştirdi. Fed’in şahin hamlesine petrol fiyatları yüzde 1'in biraz altında gerileyerek karşılık verdi. Perşembe gününe hafif yükselişle giren Brent petrol ardından son dakika motorin zammı geldi. Peki motorin zammı ne zaman? İşte 16 Haziran güncel akaryakıt fiyatları

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT HABER
Brent petrol destek seviyesi Rus petrolünün yön değiştirmesiyle artarken sektörden son dakika motorin zammı geldi.
motorin,benzin,akaryakıt,brent petrol
Brent petrol destek seviyesi Rus petrolünün yön değiştirmesiyle artarken sektörden son dakika motorin zammı geldi.

AB ülkelerinin Rus petrolüne ambargo uygulamasının ardından Brent petrol 120 dolar üzerinde uzun süre kalmayı başardı. Rusya petrol ihracatını Hindistan ve Çin’e kaydırmasından dolayı motorine yeni zam göründü. Dün gece devreye alınan zamdan sonra bu gece yarısı da yeni bir zam bekleniyor. Singapur'daki OCBC bankasında ekonomist olan Howie Lee ''Sıkı temeller, petrol fiyatlarındaki herhangi bir düşüşün kısa ömürlü, sığ veya muhtemelen her ikisi birden olacağını gösteriyor'' değerlendirmesinde bulundu.

BRENT PETROL NE KADAR? 

Brent petrol Fed faiz kararının 75 baz puan açıklanmasıyla 122 dolar seviyesinden 118 bandına indi ancak 16 Haziran Perşembe sabahı kayıplarını geri kazandı. Batı'da Rus petrolüne uygulanan ambargolar küresel yakıt piyasalarını daha da sıkılaştırırken, dünya çapındaki rafineri kapasitesi şu anda pandemi öncesine göre günde yaklaşık 3 milyon varil daha düşük. Ayrıca, COVID-19 kısıtlamalarını hafifletirken Çin'in petrol talebinin toparlanacağına dair iyimserlik de fiyat görünümünü destekledi. National Australia Bank emtia araştırmaları başkanı Baden Moore, "Çin talep duyarlılığında bir toparlanma ve Ağustos ayında OECD petrol talebinde beklenen mevsimsel artış, fiyat riskini 2022'ye kadar yukarı yönlü bırakıyor" dedi. Peki Brent petrol ne kadar? 

16 Haziran Brent petrol 119 dolardan işlem görüyor. 

Rus petrolü yön değiştirdi, motorine üste üste ikinci zam

MOTORİN ZAMMI NE ZAMAN? 

Brent petrol yükselişi ile Rusya’nın petrol ihracatını Asya’ya kaydırmasına bağlı olarak ‘’Benzin ve motorin zammı olacak mı?’’ sorusunu gündeme getirdi. Rus petrolünün yön değiştirmesi Brent petrol destek seviyesini 109 dolardan 119 dolara taşıdı. Sektörden gelen haberlere göre motorine bu gece yarısından itibaren 80 kuruş zam yapılacak. Buna göre motorinin litre fiyatı gece yarısı itibarıyla devreye giren 1,27 TL zamdan sonra bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 80 kuruş zamlanacak. 

ACY Securities’in baş ekonomisti Clifford Bennett, Fed’in enflasyonu dizginleme niyetinin sinyalini verdiği ve 'bunun daha fazla ekonomik acıya neden olacağını görmezden geldiği' için bir durgunluğun yakın olduğunu söyledi. Analistler, son yarım yüzyıldaki durgunlukların çoğundan önce yükselen petrol fiyatları dönemi olduğu konusunda uyarmaya başladılar. 

16 HAZİRAN GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

Son dakika motorin zammı ile araç sahipleri güncel akaryakıt fiyatları hakkında araştırma yapmaya başladı. İşte 16 Haziran güncel akaryakıt fiyatları: 

İSTANBUL

  • Motorin: 29,12 TL (29,92 TL olması bekleniyor)
  • Benzin: 27,48 TL
  • LPG: 12,41 TL

ANKARA

  • Motorin: 29,24 TL (30,04 TL olması bekleniyor)
  • Benzin: 27,61 TL
  • LPG: 12,31 TL

İZMİR

  • Motorin: 29,25 TL (30,05 TL olması bekleniyor)
  • Benzin: 27,60 TL
  • LPG: 12,04 TL

Kaynak: TGRT HABER
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...