Tgrt Haber
09 May 2022 10:00 - Güncelleme : 09 May 2022 10:22

Süt ürünlerine büyük zam yolda: Üretici satamayacak, tüketici alamayacak!

Çiğ sütün litresinin 7,50 TL olmasının ardından süt ürünlerine de zam yolda. Süt ürünleri üreticileri süt zammının nihai ürünlere yüzde 30 zam olarak yansıyacağını söyledi.

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: Dünya
Süt ürünlerine büyük zam yolda: Üretici satamayacak, tüketici alamayacak!

Çiğ sütün litre fiyatı Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından 15 Mayıs’tan itibaren geçerli olmak üzere 7,50 TL’ye yükseltildi. USK Başkanı Harun Çallı, yapılan zammın ardından süt üreticisinin mevcut yem fiyatlarıyla az da olsa para kazanabileceği bir ortamın oluştuğunu belirtirken süt ürünleri üreticileri ise çiğ süte yapılan zammın nihai ürünlere yüzde 30 zam olarak yansıyacağını söyledi. Süt üreticileri ayrıca zamlardan dolayı tüketimde düşüş beklediklerini dile getiriyorlar

SÜT ÜRÜNLERİNE ZAM YOLDA

Çiğ süt ve yem paritesinde üreticinin beklentisinin 1,30 TL civarında olduğunu aktaran Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı, devletin verdiği destek ve son süt zammı ile paritenin 1,28’e ulaştığını söyledi.

Süt üreticisinin şu anki yem fiyatlarıyla az da olsa para kazanabileceği ve zarar etmeyeceği bir ortamın oluştuğunu kaydeden Çallı, “Böylece belirlenen yeni fiyatın özellikle zarar eden üreticinin hayvanını kesime yönlendirmesinin önüne geçilebileceğini düşünüyoruz. Üreticiler için sürdürülebilir bir fiyat oldu” diye konuştu. Devlet desteğiyle çiğ süt fiyatının 20 kuruş daha artarak 7,70 liraya çıktığını belirten Çallı,  “Çiğ fiyatındaki artış, süt ürünleri fiyatlarını yüzde 20-27 arasında yükseltecektir. Dolayısıyla süt ürünlerinde fiyat artışları sürecek” dedi.

ZAMMIN SEBEBİ SAVAŞ

Yem fiyatının ortalamasının şu anda 6 lira civarında olduğunu kaydeden Çallı, hasat dönemlerinde süt üreticilerinin yem bitkisini kontrat altına alması gerektiğine dikkat çekti. Rusya-Ukrayna savaşının yem maliyetlerini beklenmedik şekilde yükselttiğini vurgulayan Çallı, “Bu artışları üretici ve sanayici olarak tahmin etmiyorduk. Hesapta olmayan maliyet artışı oldu” şeklinde konuştu.

ZAM TÜKETİMİN DÜŞMESİNİ TETİKLEYECEK

Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, USK’nın çiğ süt zammı kararının önümüzdeki günlerde süt ve süt ürünlerinin fiyatlarının yükselmesine neden olacağını söyledi. Fiyatların ana ham maddesi süt olan süt ürünlerinde aynı oranda artacağının altını çizen Necmi Erol, artan maliyetler ile yükselen fiyatların tüketicilerin alım gücünü zorlayacağını söyledi. Erol, ekonomik sıkıntılar nedeniyle kaliteli ve güvenilir gıdaya erişimin zorlaşmasının kaliteden ödün vermeyen üreticiler için satış kaybına neden olabileceğini söyledi.

PEYNİRİN KİLOSU 120 LİRAYA DAYANACAK

Süte yapılan son zammın yoğurt ve ayran gibi ürünlerin fiyatlarına hemen yansıyacağını belirten Gürova Süt Ürünleri sahibi Nevzat Aydın, “Ezine peynir gibi diğer ürünlerinde yapılan bağlantılar ve elde bulunan stoklardan dolayı fiyatlara hemen yansımayacak. Çiğ sütteki fiyat artışının tüm ürünlerde yüzde 30 zam olarak yansıması bekleniyor. Nihai tüketicinin belli bir alım gücü var ve 1 kilo peyniri 120 liradan satın alması çok zor. Üretici olarak ürünü nasıl satacağız diye bizim de moralimiz bozuk” dedi.

 

Kaynak: Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...